Mano praėjusių metų atradimas: valymo priemonės, kurios pranoko lūkesčius

Daugelis mūsų neįsivaizduoja jaukių namų be kilimo. Tačiau norint, kad jis visada būtų švarus ir gaivus tenka juo pasirūpinti. Net ir naujas kilimas patalpą gali pripildyti nemalonaus chemikalų tvaiko. Yra būdų, kaip šių nemalonumų išvengti, net jei nenorite pirkti būtent kilimams valyti skirtų cheminių priemonių. „Praėjusių metų atradimas: valymo priemonės, kurios pranoko mano lūkesčius“, – taip rašė mūsų skaitytoja Aldona, todėl skaitytojų pageidavimu dar kartą publikuojame patarimus, kaip išsiaiškinti kilimo nemalonaus kvapo šaltinį bei jį panaikinti.

Norint, kad kilimas visada būtų švarus ir gaivus tenka juo pasirūpinti, o ypač kai namuose yra augintinis.<br>123 rf nuotr.
Norint, kad kilimas visada būtų švarus ir gaivus tenka juo pasirūpinti, o ypač kai namuose yra augintinis.<br>123 rf nuotr.
Yra būdų kaip pašalinti ir vyno dėmes.<br>123 rf nuotr.
Yra būdų kaip pašalinti ir vyno dėmes.<br>123 rf nuotr.
Norint, kad kilimas visada būtų švarus ir gaivus tenka juo pasirūpinti, o ypač kai namuose yra augintinis.<br>123 rf nuotr.
Norint, kad kilimas visada būtų švarus ir gaivus tenka juo pasirūpinti, o ypač kai namuose yra augintinis.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 25, 2019, 4:58 PM, atnaujinta Nov 23, 2022, 11:48 AM

Tvaikas gali būti juntamas dėl atsitiktinai ant grindų patekusių maisto ir gėrimų likučių, naminių gyvūnų arba mažųjų namų šeimininkų šlapimo. Prastai išdžiovinti daiktai ima skleisti drėgmės ir pelėsių kvapą.

Tad jei ant kilimo išsiliejo skystis, nedelsdami sausinkite grindų dangą, nelaukdami, kol drėgmė įsigers į kilimą. Nemalonus naujo pirkinio kvapas Jei prastai kvepia ką tik įsigytas kilimas, gali būti dvi to priežastys: specialus chemikalų sluoksnis, kuriuo padengiami kilimai, kad būtų geresnės eksploatacinės charakteristikos, arba tai, kad kilimo pagrinde yra latekso, gumos ar klijų.

Jei prastai kvepia ką tik įsigytas kilimas, gali būti, kad taip yra dėl specialaus chemikalų sluoksnio, kuriuo padengiami kilimai, kad būtų geresnės eksploatacinės charakteristikos. Įprastai tokie kvapai per savaitę išsisklaido patys savaime. Dar greičiau juos išvaikysite vis pravėdindami patalpas, rašo legkovmeste.ru.

Augintinių šlapimo tvaikas

Jei ant kilimo pateko augintinio šlapimo, susiraskite sodos, vandenilio peroksido ir pasigaminkite tirpalą iš 300 ml vandens bei 100 ml 9 proc. acto.

Dėmę suvilgykite acto tirpalu. Jam išdžiūvus, suteptą vietą pabarstykite soda ir užpilkite vandenilio peroksido (100 ml stiklinei vandens). Po dviejų trijų valandų dėmę išvalykite drėgnu skudurėliu arba plaunančiu dulkių siurbliu. Kilimą išdžiovinkite, o patalpas išvėdinkite.

Kadangi vandenilio peroksidas gali pašviesinti kilimo spalvą, pirmiausia šios priemonės poveikį grindų dangai išbandykite ant mažai matomo lopinėlio. Beje, šią taisyklę reikėtų prisiminti kilimą ruošiantis valyti bet kuria priemone.

Actą ir sodą galima panaudoti ir kitur: jie ne tik padeda naikinant šlapimo tvaiką, bet ir valant kilimą nuo kitokio užteršimo.

Tiesa, dirbant su šiomis priemonėmis patariama mūvėti gumines pirštines, o ant veido užsidėti apsauginę kaukę. Jei jau pasiruošėte, imkite vieną arbatinį šaukštelį sodos ir tiek pat skalbimo miltelių ar kokios kitos skalbimo priemonės ir du valgomus šaukštus 9 proc. acto.

Visas šias priemones ištirpinkite litre šilto vandens. Kilimą išsiurbkite dulkių siurbliu. Užpurkškite tirpalą ant suteptos vietos ir palikite penkioms minutėms. Kilimą patrinkite minkštu šepetėliu. Baltu skudurėliu patrinkite šlapią lopinėlį: taip sugersite drėgmę ir suvalysite purvą.

Iš pradžių valykite drėgnu, vėliau – sausu skudurėliu. Kilimą išdžiovinkite.

Alaus dėmės

Alui būdingą kvapą panaikinsite labai paprastai: servetėle sugerkite drėgmę, švariu drėgnu skudurėliu patrinkite drėgmę.

Vietoj paprasto vandens galima naudoti muiluotą. Kilimą gerai išdžiovinkite. Grindų danga greičiau džius, jei panaudosite plaukų džiovintuvą ar ventiliatorių. Baigę valyti, patalpas išvėdinkite.

Alaus kvapas palaipsniui išgaruos. Toks būdas tinka ir pieno dėmėms iš kilimo valyti. Žuvies kvapą naikina valgomosios druskos, muiluoto vandens ir acto tirpalas.

Vėmalų dvokas

Šį nemalonų tvaiką panaikinsite muilu ir soda.

Vėmalų dėmę šveiskite muiluotu vandeniu. Ant jos galite užtepti košelės iš sodos bei vandens ir palikti 10-15 minučių: ši priemonė sugeria nemalonius kvapus. Kilimą plaukite vandeniu, tik stenkitės grindų dangą sušlapinti kiek įmanoma mažiau. Kilimą išdžiovinkite. Svarbu žinoti, kad soda netinka valyti dėmėms iš šilkinių kilimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.