Paveldėto nekilnojamojo turto dokumentai – kiek užtrunka jų tvarkymas ir kiek tai kainuoja

Palikimo dokumentų tvarkymas – procedūra, galinti pareikalauti tiek papildomo laiko, tiek ir lėšų. Jei velionis nepaliko testamento, o į turtą pretenduoja ne vienas giminaitis, nepavykus pasiekti draugiško susitarimo ginčą gali tekti spręsti teisminiu keliu.

Įstatymų koridoriai gali būti ypač klaidūs, kai paveldėtu turtu NT rinkoje norima disponuoti nedelsiant.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įstatymų koridoriai gali būti ypač klaidūs, kai paveldėtu turtu NT rinkoje norima disponuoti nedelsiant.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įstatymų koridoriai gali būti ypač klaidūs, kai paveldėtu turtu NT rinkoje norima disponuoti nedelsiant.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įstatymų koridoriai gali būti ypač klaidūs, kai paveldėtu turtu NT rinkoje norima disponuoti nedelsiant.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2019, 10:55 AM, atnaujinta Feb 12, 2019, 2:42 PM

Būtina atkreipti dėmesį, į tai, jog iš tiesų pagal galiojančius teisės aktus palikimo reikalus tvarko notaras, kuriam priskirta paveldėjimo teritorija, kurioje gyveno miręs asmuo. Tačiau kitose vietovėse gyvenantys įpėdiniai gali perkelti paveldėjimo bylą į bet kurį kitą notaro biurą, kuris jiems patogus. Tam tereikia užpildyti nustatytos formos prašymą ir jį atsiųsti Notarų rūmams. Ši sistema sėkmingai veikia jau daugiau kaip dešimtmetį. Kasmet paveldėjimo bylas perkelia šimtai įpėdinių.

Pagal galiojančius teisės aktus, palikimą privaloma priimti per tris mėnesius. Jei kreiptis į notarą dėl paveldėjimo pavėluojama, terminą gali pratęsti tik teismas. Skirtingai nei rašo NT brokerė, paveldėjimo dokumentų tvarkymo procedūros negalima atidėlioti, juo labiau – 20-iai metų. Neturėdamas notaro išduoto paveldėjimo teisės liudijimo, asmuo negalės disponuoti paveldėtu turtu, pvz., jo parduoti, įkeisti, dovanoti. Gyvenime daug atvejų, kai įpėdiniai nesusitvarko paveldėjimo, o lieka faktiniais turto valdytojais, tačiau vėliau susiduria su sunkumais, pvz., nebūdami teisėtais savininkais, negali gauti kredito remontui ar renovacijai ir pan. Situacijose, kai turtą paveldi keli įpėdiniai, apskritai susidarys teisinė painiava.

Komentuodama situaciją, kai turtas paveldimas pagal įstatymą ir numatytos šešios įpėdinių eilės, NT brokerė užmiršta paminėti svarbiausią aspektą – mirusio asmens sutuoktinis (-ė) paveldi drauge su pirmosios ar antrosios eilės įpėdiniais, o jei jų nėra – jis paveldi visą mirusiojo turtą.

NT brokerė savo pranešime daug dėmesio skiria turto dalybų klausimui, jo dovanojimui ir pardavimui, tačiau jokios turto dalybos apskritai teisiškai nėra įmanomos, kol asmuo netapo teisėtu jo savininku ir negavo paveldėjimo teisės liudijimo. Tik turint tokį liudijimą yra užregistruojamos naujojo savininko turtinės teisės ir asmuo įgyja teisę disponuoti paveldėtu turtu. Negavęs paveldėjimo teisės liudijimo, palikimą priėmęs asmuo gali parduoti ar dovanoti tik savo paveldėjimo teises, kai nekonkretizuojamas paveldimas turtas. Svarbu pabrėžti, kad paveldėjimo procese nei kaimynai, nei kiti bendraturčiai nedalyvauja.

Paveldėjimo dokumentų tvarkymas skubos tvarka nėra numatytas ir už pareiškimo dėl palikimo priėmimo patvirtinimą, paveldėjimo teisės liudijimo išdavimą bei kitus notarinius veiksmus taikomas LR teisingumo ministro patvirtintas notaro paslaugų įkainis.

Lietuvos notarų rūmai pabrėžia, kad tik notaras gali suteikti išsamią ir kvalifikuotą konsultaciją paveldėjimo klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.