Gandrų laukiančiai žinomai televizijos porai – rūpesčiai naujame name

Šeimos pagausėjimo laukianti verslininkė ir „Mamų radijo“ įkūrėja Laura Mazalienė teigia, kad su vyru Šarūnu šiuo metu gyvena laukimu.

Šarūnas Mazalas su atžalomis.<br>Organizatorių nuotr.
Šarūnas Mazalas su atžalomis.<br>Organizatorių nuotr.
Lovelė su stalčiais.<br>„IKEA Lietuva“ nuotr.
Lovelė su stalčiais.<br>„IKEA Lietuva“ nuotr.
Lovelė tėvų kambaryje.<br>„IKEA Lietuva“ nuotr.
Lovelė tėvų kambaryje.<br>„IKEA Lietuva“ nuotr.
Stalčiai po lovele.<br>„IKEA Lietuva“ nuotr.
Stalčiai po lovele.<br>„IKEA Lietuva“ nuotr.
Vystymo stalas.<br>„IKEA Lietuva“ nuotr.
Vystymo stalas.<br>„IKEA Lietuva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-02-22 11:52, atnaujinta 2019-02-22 13:28

Šeima laukia pagausėjimo ir planuoja keltis į naujus namus, tad vienas iš svarbiausių klausimų – tėvams ir mažyliui patogaus miegamojo įrengimas.

Mat šis kambarys, gimus mažyliui, taps sumažinta namų kopija, kurioje dieną naktį vyks gyvenimas.

Lauros ir Šarūno Mazalų šeimoje – permainų metas: „Planuojame keltis į naujus namus, tačiau kol kas sunku numatyti, kaip jie atrodys.

Aišku tik viena – sesės apsigyvens bendrame kambaryje su išsvajotomis lovomis ir žaidimų erdve, o būsimam mažyliui teks didelis jų žaislų ir drabužių palikimas. Jam taip pat bus paskirta mūsų miegamojo dalis“.

L.Mazalienė pasakojo, kad planai išlaikyti miegamąjį tik tėvų erdve atidėti dar keleriems metams.

„Gimus vaikui, miegamasis naktį virsta sumažinta namų kopija. Čia miegame, dainuojame, vystome. Su vyru svajojome miegamąjį pasilaikyti tik sau.

Tačiau vaikų smalsumas nugali – jie slapčia įsliūkina pakraustyti stalčių ar pašokinėti ant lovos, o gimus kūdikiui miegamasis tampa daugiafunkce namų erdve“.

Moteris prisiminė, kad ir jai pačiai tėvų miegamasis atrodė stebuklinga vieta: „Visi būdami vaikais bėgdavome į tėvų lovą ir joje dar ilgai vartydavomės, negalime to uždrausti ir savo vaikams.

Tiesa, mūsų šeimoje nerūpestingas savaitgalio rytas susijęs su virtuve ir vaflių kvapu“.

Specialūs reikalavimai miegamajam su kūdikiu

Laura tikina, kad ji vertina estetišką ir minimalistinę namų erdvę – šių principų ji laikosi ir įrengdama miegamąjį: „Atsiradus vaikams, mūsų miegamajame atsirado papildomų krepšių sauskelnėms, drabužiams ir, žinoma, lovelė.

Ją kartu su keliomis lentynėlėmis statome ten, kur man patogiausia miegoti ir pasiekti šalia esantį kūdikį“.

L.Mazalienė pasakojo, kad išvengti perkrauto kambario jai padeda planavimas. Iš anksto numačius, kur stovės baldai ir bus laikomi daiktai, lengviau išsaugoti erdvę.

Ikea“ interjero dizainerės Vaivos Kleizienės teigimu, pagrindiniai kriterijai bendrame miegamajame – tėvų patogumas ir mažylio saugumas.

„Kambaryje, kuriame auga maži vaikai, reikėtų vengti aštrių kampų, stiklinių paviršių, atvirų elektros lempučių.

Visa tekstilė, baldai, šviestuvai turėtų būti pritaikyti vaikams. Įsigyjant tokius sprendimus reikėtų papildomai pasiteirauti apie saugumą vaikams.

Pavyzdžiui, vaikams skirti baldai, tekstilė ir kiti daiktai yra papildomai testuojami, tikrinamas jų tvirtumas, naudojamos tik specialios medžiagos.

Įsivaizduokite, vaiko kūnelis prie patalynės liečiasi savo oda, todėl būtina, kad būtų naudojami tik saugūs dažnai, tvariai auginama ir apdorojama medvilnė“, – pabrėžė dizainerė.

Ji taip pat siūlo atkreipti dėmesį į specialias apsaugas, kurios padeda namuose izoliuoti aštrius kampus, užrakinti stalčius ir spintelių dureles.

Jų svarba itin išauga mažyliui pradėjus šliaužioti, stotis.

Pasak specialistės, baldus saugiausia pritvirtinti prie sienų, atsisakyti augalų.

„Grėsmę mažyliams kelia ir nepritvirtinti baldai, taip pat ir tie, kurie stovi per arti langų.

Taip pat patartina kambariuose su kūdikiais vengti ilgaplaukių kilimų, o dėl alergijos – ir natūralaus pluošto audinių“, – perspėjo V.Kleizienė.

Dizainerės teigimu net ir augant mažyliui įmanoma sukurti neapkrautą bei funkcionalų miegamąjį, svarbiausi yra keli principai.

„Pastačius kūdikio lovelę šalia tėvų lovos, pirmiausia reikėtų pagalvoti apie patogų tarpą praeiti pro šalį.

Drabužinė taupys erdvę, jeigu jos durys bus stumdomos, o daiktai laikomi dėžėse, pakabinamose spintelėse ar net po vaikiška lovele esančiuose stalčiuose“.

Pasak specialistės, itin svarbūs mažuose miegamuosiuose tampa daiktų laikymo sprendimai.

„Mūsų tyrimai rodo, kad vienas didžiausių iššūkių miegamuosiuose, kuriuose auga kūdikiai, yra daiktų sutalpinimas.

Sprendimais – daiktus ir žaislus laikyti po lova telpančiose dėžėse, mažose knygų lentynėlėse ar papildomose pakabinamose spintelėse.

Jau už 5 eurus galima įsigyti prie lovelės tvirtinamų medžiaginių kišenių, kuriose galima sudėti sauskelnes, dažniausiai naudojamus priežiūros reikmenis.

Jei miegamajame yra balkonas, dalį rečiau naudojamų daiktų galima perkelti ten.

Žaidimo kilimėlius, smulkius žaislus, priežiūros reikmenis ir kitus daiktus nesunku greitai sutvarkyti, jei jie turi nuolatinę vietą“.

Pasak dizainerės, laukiant šeimos pagausėjimo verta pagalvoti apie krėslą ar fotelį, skirtą poilsiui, buvimui kartu su mažyliu ir jo maitinimui.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.