Laikas prisiminti šiltnamį – senasis dar tinkamas? Jei ne, į ką keisti?

Sodininko pradžiamokslis: kada verta statyti šiltnamį ir kaip jį pasirinkti? Koks gi sodas ar daržas be šiltnamio? Turbūt taip galvoja dauguma Lietuvos gyventojų, kurie nors truputėlį, nors mažą savo gyvenimo dalį yra paskyrę arba bent susidūrę su įvairiausių žolių, daržovių bei kitų augalų auginimu.

Kada verta statyti šiltnamį ir kaip jį pasirinkti?<br>123 rf nuotr.
Kada verta statyti šiltnamį ir kaip jį pasirinkti?<br>123 rf nuotr.
Kada verta statyti šiltnamį ir kaip jį pasirinkti?<br>123 rf nuotr.
Kada verta statyti šiltnamį ir kaip jį pasirinkti?<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-10 17:52, atnaujinta 2019-03-10 22:08

Lietuvoje oro sąlygos yra labai permainingos ir tam tikru metu tiesiog neįmanoma nieko pasiekti be šiltnamių, nes natūraliai ta kultūra paprasčiausiai neaugtų.

Skaitydami šį straipsnį sužinosite, kada yra tikrai naudinga pasistatyti šiltnamį, bei patarimus, kuriais vadovaudamiesi pasirinksite geriausią statinį savo sodui ar daržui.

Ar verta? Laikas, kaina, nauda

Daržo ir sodo entuziastams tai tikrai verta. Jeigu nepardavinėjate savo produkcijos ūkininkų turgelyje, nesiruošiate to daryti arba tai darote tik dėl pomėgio – verta rengti tik mažą šiltnamį. Trunka ir kainuoja ne tik jį išlaikyti bei naudoti, daug kas nuvertina, kad tikrai nelengva pasistatyti patį šiltnamį.

Perkant jau visiškai sukomplektuotą didesnės kvadratūros šiltnamį teks sumokėti ir kelis šimtus, kartais net ir daugiau eurų. Jeigu perkate tik karkasą ir dangos ieškosite patys, sutaupysite, tačiau reikia išmanymo konstruojant, tad užtruksite ilgiau. Spręsti jums, tačiau pradžioje galbūt geriausia bus rinktis specialistų jau baigtą produktą.

Dar kainuos ir pagrindo paruošimas, jeigu statote ne ant grunto. Pamatai, papildomi tvirtinimo varžtai, papildomos konstrukcijos bei įvairūs kiti daiktai gali taip pat nemenkai paploninti piniginę.

Laikas irgi yra įvairus. Viskam gali užtekti ir poros dienų, ypač jeigu perkama paruošta konstrukcija, o viso proceso įgyvendinimas nuo nulio užims savaitę, dvi ar net tris. Be abejo, galima ir samdytis atitinkamas paslaugas teikiančią įmonę.

Nauda – subjektyvus veiksnys. Jei auginate daržoves, augalus ir norite juos parduoti arba kultivuojate kultūras, drąsiai rinkitės šiltnamį. Jeigu tai kol kas tik pomėgis, iš pradžių rinkitės mažesnio dydžio šiltnamį, paeksperimentuokite.

 

Kaip teisingai išsirinkti konstrukciją, medžiagas?

Pradėkime nuo konstrukcijos. 

Su šlaitiniu – pigesnis ir paprasčiau surenkamas, bet arkinės konstrukcijos šiltnamis bus tikrai pastebimai tvirtesnis. Kadangi šlaitiniai šiltnamiai komplektuojami su pjaustytų polikarbonato lakštų stogu, tokius lakštus stipresnis vėjas gali išpustyti. Nebent jūsų šiltnamis yra užuovėjoje... Kitu atveju lietuviškas oras tikrai bus negailestingas. Na, o arkinė konstrukcija leidžia sniegui lengvai nubyrėti, ištisiniai lakštai sutvirtina pačią konstrukciją ir vėjas neišdarko, neišplaiksto paties šiltnamio.

Medžiagų aspekte turime tris konkurentus:

Plastiką

metalą

medieną

Plastikinė konstrukcija bus pati pigiausia (beveik be išimčių), tačiau tokia konstrukcija apriboja pasirinkimus, kadangi šlaitinio šiltnamio su plastiko karkasu padaryti nepavyks. Lieka tik arkinė konstrukcija. Tokiam šiltnamiui nepavyks paprastai įrengti orlaidės, tačiau pati konstrukcija bus gana ilgaamžė, stipri, tvirtoka.

Medis – gana nebrangus, tačiau nėra labai tvirtas pasirinkimas. Kadangi dideliems šiltnamiams prireikia ypač daug sutvirtinimų medinei konstrukcijai, ją sodininkai ir daržo ekspertai renkasi rečiau. Mediena taip pat pūva, todėl tai nebus ilgaamžis sprendimas.

Metalas – universali, tvirta ir ilgaamžė medžiaga, kurią nesunkiai pritaikysite ir aukštesniame, kiek netradicinės konstrukcijos šiltnamyje. Tiesa, metalas kainuos truputėlį brangiau, bet tai atsiperka, kadangi tokia konstrukcija tarnauja ilgiau. Metalinis šiltnamis bus nesunkiai išardomas, lankstomas, suvirinamas ar projektuojamas, todėl tai yra turbūt universaliausia medžiaga.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.