Dzūko sodyboje – neįprasta žinomų šalies žmonių minčių kolekcija

Alytaus kaime (Alytaus r.) gyvenantis akmenų kolekcininkas Vaclovas Jankauskas Nepriklausomybės atkūrimo dieną pasitiko su nauju išskirtiniu kūriniu – Šimtmečių minčių skaitykla.

A.Jankausko sodyboje minčių skaitykloje – metalo lentelės su iškaltomis žymių žmonių mintimis apie šalį.
A.Jankausko sodyboje minčių skaitykloje – metalo lentelės su iškaltomis žymių žmonių mintimis apie šalį.
A.Jankausko sodyboje minčių skaitykloje – metalo lentelės su iškaltomis žymių žmonių mintimis apie šalį.
A.Jankausko sodyboje minčių skaitykloje – metalo lentelės su iškaltomis žymių žmonių mintimis apie šalį.
Daugiau nuotraukų (2)

alytusplius.lt

Mar 12, 2019, 5:43 PM

V.Jankauskas sako, kad mintis sukurti Šimtmečių minčių skaityklą kilo siekiant paminėti 101-ąjį Lietuvos gimtadienį. Šią idėją įgyvendinti jam padėjo bičiulis kalvis Kęstutis Lukštas, jau sukūręs daug darbų, puošiančių V.Jankausko sodybą-muziejų.

Medžio pavidalo Šimtmečių minčių skaityklą puošia iš metalo pagamintos lentelės su Lietuvos šviesuolių prasmingomis mintimis apie savo šalį, rašo portalas alytusplius.lt.

Ant medžio kabo ir Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžiai: „Tegul Lietuvos valstybė visada skamba išdidžiai ir garbingai.“ Čia galima išvysti ir Atkuriamojo Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio mintį: „Tegul tavo vaikai tavęs neapleidžia. Meldžiuosi linkėdamas.“

Ant medžio šakos vienoje lentelių puikuojasi Alytaus „Jotvingių“ gimnazijos direktoriaus Kęstučio Miliausko žodžiai: „Kiekvienas paukštelis turi savo lizdą ir dangų virš jo. Kiekvienas žmogus turi savo tėviškę ir tėvynę.“

Šimtmečio idėjų minčių skaitykloje galima perskaityti Selemono Paltanavičiaus, kunigo Algirdo Toliato, Pilnų namų bendruomenės kunigo Valerijaus Rudzinsko, žurnalistės Editos Mildažytės, mokslininko Liudo Mažylio ir kitų gerai žinomų žmonių mintis apie Lietuvą.

„Noriu, kad tauta švęstų valstybines šventes prasmingai, todėl pakalbinau Lietuvos šviesuolius ir įamžinau jų mintis“, – sako kolekcininkas V.Jankauskas.

Jis tikisi, kad šios mintys jo sodybą apsilankančius žmones privers susimąstyti, įkvėps geriems darbams, ugdys jų patriotiškumą ir meilę savo tėvynei.

Jau ne vienus metus kolekcininko sodyboje Vasario 16-ąją susirinkę kaimynai, bičiuliai ir kiti Alytaus patriotai gieda „Tautišką giesmę“. Lietuvos himną iki šiol jie giedodavo prie V.Jankausko ir kalvio K.Lukšto metalo plokštėje iškaldintos knygos.

Šiais metais Lietuvos himnas buvo giedamas prie naujo kūrinio – Šimtmečių minčių skaityklos.

Pernai vasario mėnesį V.Jankausko sodyboje iškilo beveik penkių metrų aukščio, akmenimis ir metalinėmis detalėmis dekoruotas paminklas, skirtas Lietuvos šimtmečiui. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.