Koks tai gėris: pagaliau išmokau ant palangės užsiauginti puikius bazilikus

Kvapusis bazilikas suteikia įvairiems patiekalams nepakartojamą aromatą. Bet tai ir svarbus vaistinis augalas, mažinantis temperatūrą, stiprinantis imuninę sistemą, pasižymintis baktericidiniu poveikiu. Baziliko arbata suaktyvina virškinimą ir net padeda sulieknėti. Baziliką galima vartoti šviežią, džiovintą, šaldytą. Jei norite save ir šeimą aprūpinti aromatinga žaluma, pravartu ją auginti ant palangės.

Geriausiai baziliką sėti balandžio mėnesį.<br>123 rf nuotr.
Geriausiai baziliką sėti balandžio mėnesį.<br>123 rf nuotr.
Geriausiai baziliką sėti balandžio mėnesį.<br>123 rf nuotr.
Geriausiai baziliką sėti balandžio mėnesį.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 30, 2019, 9:48 AM

Kaip išsiauginti baziliką vazone

1. Geriausiai baziliką sėti balandžio mėnesį.

2. Paruoškite tinkamos talpos vazoną. Maitinamąjį substratą galima nupirkti jau paruoštą, o galima pasidaryti ir savarankiškai, lygiomis dalimis sumaišius vermikulitą, perlitą ir durpes. Šį mišinį supilkite į vazoną, lengvai prispauskite, po to suvilgykite vandeniu.

3. Sėklas sėkite 0,5 cm atstumu, kiek jų – priklauso nuo vazono talpos. Truputėlį užbarstykite žeme, bet ne per storu sluoksniu, uždenkite vazoną plėvele ir pastatykite į saulėtą vietą.

4. Kai virš dirvos paviršiaus pasirodys pirmieji daigai, plėvelę reikia nuimti. Nepamirškite kasdien, bet saikingai laistyti, kad neišdžiūtų žemė. Kai atsiras pirmieji tikri lapeliai, reikia pikuoti – taip užaugs stipresni sodinukai. Į vazoną su kvapiuoju baziliku vandens geriau pripilti mažiau nei daugiau.

5. Kai atsiras antroji bazilikų lapų pora, augalus reikia išskirstyti po atskirus vazonėlius.

6. Bazilikas turi plačiai išsikerojusią šaknų sistemą, – į tai būtina atsižvelgti renkantis vazonus. Vienam krūmeliui reikalinga vidutinio dydžio – apie 0,4 l. talpa.

7. Baziliko krūmelis liks gražus, vešlus, o lapai išsaugos savo skonines savybes, jei laiku pastebėsite jo žydėjimą. Žiedus su viena pora lapelių reikia iškart nugnybti.

8. Bazilikas laikomas ligoms atspariu augalu. Bet jei dirva bus pernelyg drėgna ir temperatūra bus žemesnė nei reikia šiam augalui, atsiras grybelinių susirgimų.

Jų profilaktikai reikia naudoti šį antpilą: svogūnų lukštus užpilti virintu vandeniu santykiu 1:4 ir palaikyti parą. Ir po to purkšti. Jei vazonai išnešami į balkoną, reikia stebėti, kad ant jų nepatektų vikšras ar amaras.

Norint ant palangės išsiauginti šviežią žalumą, būtina rinktis greitai augančias rūšis. Taip pat nereikia pamiršti stipriai ištįsusius ūglius skabyti, kad krūmeliai atrodytų vešlūs ir patrauklūs. Svarbiausia: į vazoną su kvapiuoju baziliku vandens geriau pripilti mažiau nei daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.