Naujas daržininkų atradimas: jauni šie vaisiai valgomi, sunokę – naudojami buityje

Pasirodo, plaušines, kurių galima įsigyti ekologiškų produktų parduotuvėse, galima užsiauginti. Tam tereikia plaušenės, kitaip vadinamos lufa (lot. luffa), kurios sėklų galima įsigyti parduotuvėse.

Plaušenės auginamos, kol tampa geltonos ar rusvos spalvos, tada nulupamos, o viduje esantis pluoštas panaudojamas kempinėms.
Plaušenės auginamos, kol tampa geltonos ar rusvos spalvos, tada nulupamos, o viduje esantis pluoštas panaudojamas kempinėms.
Plaušenės „giminaičiai“ – arbūzai, melionai, agurkai.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Plaušenės „giminaičiai“ – arbūzai, melionai, agurkai.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Plaušenės sėklų galima įsigyti parduotuvėse.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Plaušenės sėklų galima įsigyti parduotuvėse.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Eglės Mikolaitytės nuotr.
Eglės Mikolaitytės nuotr.
Plaušenės „giminaičiai“ – arbūzai, melionai, agurkai.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Plaušenės „giminaičiai“ – arbūzai, melionai, agurkai.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Plaušenės auginamos, kol tampa geltonos ar rusvos spalvos, tada nulupamos, o viduje esantis pluoštas panaudojamas kempinėms.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Plaušenės auginamos, kol tampa geltonos ar rusvos spalvos, tada nulupamos, o viduje esantis pluoštas panaudojamas kempinėms.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Plaušenės auginamos, kol tampa geltonos ar rusvos spalvos, tada nulupamos, o viduje esantis pluoštas panaudojamas kempinėms.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Plaušenės auginamos, kol tampa geltonos ar rusvos spalvos, tada nulupamos, o viduje esantis pluoštas panaudojamas kempinėms.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Plaušenės auginamos, kol tampa geltonos ar rusvos spalvos, tada nulupamos, o viduje esantis pluoštas panaudojamas kempinėms.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Plaušenės auginamos, kol tampa geltonos ar rusvos spalvos, tada nulupamos, o viduje esantis pluoštas panaudojamas kempinėms.<br>Eglės Mikolaitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 7, 2019, 5:28 PM

Ir maistui, ir plaušinėms

Plaušenė, itin paplitusi Indijoje, ir plačiai auginama Rusijoje bei Azijoje, priklauso moliūgų šeimai – jos „giminaičiai“ arbūzai, melionai, agurkai, rašo www.goodhousekeeping.com. Plaušenė žydi geltonais žiedais, kasdien augalas praskleidžia po vieną žiedą. Beje, augintojai sako, jog plaušenė žydėdama skleidžia specifinį, panašų į žydinčio moliūgo, kvapą. Augalas gali išstypti iki keturių metrų.

Daugelyje šalių plaušenės žiedpumpuriai, žiedai ir labai jauni vaisiai naudojami salotoms bei kitiems patiekalams. Jauni vaisiai marinuojami, kepami, verdami, troškinami, o sunokę naudojami kaip plaušinės. Virtuvė – puikus būdas panaudoti žiedus ar vaisius, pasirodžiusius vėlyvą vasarą, mat šie jau nebespės sunokti iki pasirodant pirmiems šalčiams. Beje, vienas augalas pajėgus subrandinti vieną arba du vaisius.

Plaušenėms patinka tiesioginiai saulės spinduliai, tinkamai drenuotas, bet drėgnas, derlingas dirvožemis, praturtintas kompostu bei gerai supuvusiu mėšlu.

Kad plaušenės subręstų, reikia ilgo šiltojo sezono: nuo 150 iki 200 šiltų dienų, todėl vėsesnėse vietovėse pirmiausia sėklos sėjamos į vazonus, o vos tik atšilus orui, augalai persodinami lauke.

Pasigaminti plaušinę: keli žingsniai

Plaušenės auginamos, kol tampa geltonos ar rusvos spalvos, tada nulupamos, o viduje esantis pluoštas panaudojamas kempinėms, kurios tinka kūnui, veidui, automobiliui ar grindims valyti.

Norint išsiimti plaušinę, visų pirma, plaušenę reikėtų nulupti kaip bananą. Jei odelė labai kieta, vaisių galite kelias minutes pamirkyti vandenyje.

Pašalinus odelę, išimkite sėklas, išskleiskite jas ant popierinio rankšluosčio ir keletą dienų padžiovinkite kambario temperatūroje – tuomet galėsite sodinti kitais metais.

Tuomet likusį minkštimą išplaukite po stipria vandens srove arba pamirkykite vandenyje su citrinos sultimis arba citrinos rūgštele. Jei ant plaušinės yra tamsių dėmių, jas citrina puikiausiai išbalins.

Galiausiai, kempines išdžiovinkite saulėje, dažnai jas vartydami, kol šios visiškai išdžius. Geriausia kempines laikyti medžiaginiame maišelyje: šis padės apsaugoti plaušines nuo dulkių ir išlaikys jas tinkamas naudoti metų metus.

Užsiauginti nesudėtinga

Plaušines galima naudoti tiek visą, tiek padalijus į mažesnius gabalėlius (šie gali būti panaudojami gaminant muilą-šveitiklį).

Dermatologai rekomenduoja kempinę gerai išdžiovinti tarp naudojimų ir ta patį gabalėlį naudoti ne ilgiau kaip tris-keturias savaites, o pakeitus nauju senajį sukompostuoti.

Ūkio „Sofos ūkininkai“ įkūrėja Eglė Mikolaitytė papasakojo,  kaip jai pavyko užsiauginti plaušenę. Ji pirktines sėklas sėjo į indelius taip pat kaip agurkus, paaugusį daigą pasodino į šiltnamį kartu su jais. Parišus daigą, jis pradėjo kopti virvele, vėliau šiltnamio konstrukcija. Augalui pražydus, kelis moteriškus žiedus (žiedas su agurkėliais) reikėjo apdulkinti priglaudžiant vyriškus (vyriškas – tik žiedelis). Tokiu būdu E. Mikolaitytei pernai pavyko užsiauginti dvi plaušenes. Šiuos augalus daržininkė taip pat pataria auginti šiltnamyje, nes kitaip plaušenė gali nespėti subrandinti vaisių.

Dar vienas patyrusių augintojų siūlymas – sėklas, prieš sėjant savaitę hermetiniame indelyje palaikyti ant drėgnos skiautės, nes sėklos kevalas labai kietas ir jas pasėjus tiesiai į žemę labai sunkiai sudygsta. Plaušinių šiltnamyje, sako daržininkai, galima prisiauginti keleriems metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.