Daržininkams ir gėlynų puoselėtojams vienas prekybos centras pateikė išskirtinių pasiūlymų

Nors dar prieš dešimtmetį lauko darbai buvo siejami su sodų savininkais ar toliau nuo miestų gyvenančiais žmonėmis, pastaruoju metu savo kiemus ir balkonus vis labiau linkę puošti, daržoves juose auginti ir miestų gyventojai. Prie šios tendencijos prisideda tiek didesnė į Lietuvą atvežamų augalų įvairovė, tiek gausesnė informacija apie jų priežiūrą.

Prekybos centro nuotr.
Prekybos centro nuotr.
Pakeliamos lysvės pagražina aplinką.<br>Prekybos centro nuotr.
Pakeliamos lysvės pagražina aplinką.<br>Prekybos centro nuotr.
Balkonus galima išties nuostabiai papuošti.<br>Prekybos centro nuotr.
Balkonus galima išties nuostabiai papuošti.<br>Prekybos centro nuotr.
Balkonus galima išties nuostabiai papuošti.<br>Prekybos centro nuotr.
Balkonus galima išties nuostabiai papuošti.<br>Prekybos centro nuotr.
Balkonus galima išties nuostabiai papuošti.<br>Prekybos centro nuotr.
Balkonus galima išties nuostabiai papuošti.<br>Prekybos centro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-04-10 11:59, atnaujinta 2019-04-10 12:03

Miestiečiai suka ir į daržus

Sveikos gyvensenos principai, kurių pagrindas – ne tik sportas, bet ir sveika mityba, augina ir daržų populiarumą. Savame kieme ar balkone užaugintos daržovės, uogos, vaisiai džiugina ne tik sezono metu: juos galima konservuoti, šaldyti, spausti sultis, taip apsirūpinant sveiku maistu žiemai.

Prekybos centro „Senukai“ sodo prekių specialistės, dizainerės Kristinos Klimaitės teigimu, sulaukiama vis daugiau klientų, aktyviai besidominčių daržininkystės aktualijomis, ieškančių apželdinimo sprendimų būtent miestų erdvėms, sodams.

„Miesto gyventojai, kad ir nedideliuose plotuose, įsirenginėja mažus darželius su kelių rūšių daržovėmis ir prieskoninėmis žolelėmis. Populiariausios, žinoma, mažai priežiūros ir sodininkystės įgūdžių reikalaujančios – įvairių spalvų salotos, ridikėliai, morkos, krapai. Žmonės pamėgo lauke auginti ir agurkus“, – pasakoja K. Klimaitė. Yra manančių, jog daržininkystė suardo kiemo estetiką, mat veją tenka sukasti, paruošti sėjai.

Tačiau specialistė ir tokiems atvejams turi sprendimą – pataria rinktis pakeliamas lysves, kurios erdvėje ne tik atrodo estetiškai, bet ir pripildytos įvairiaspalvių salotų, žemaūgių pomidorų ar žemuogių – puošia.

Specialistė pabrėžia, kad laikantis rekomendacijų, sodininkystė neturėtų gąsdinti net ir pirmą kartą tuo užsiimančių žmonių. Svarbiausia – prieš perkant augalus pasitarti su prekybos centro ekspertais, kurie padės išsirinkti tarpusavyje derančias rūšis, tinkamiausias veisles, priderins jas prie jūsų galimybių ir poreikių, patars, kaip augalus reikėtų prižiūrėti ir tręšti.

Į sodus veržiasi įspūdingos gėlių kompozicijos

Jei vieni, paskatinti sveikos gyvensenos, ieško būdų daržoves auginti mieste, tai kiti vis labiau pasineria į gėlių auginimo ritualą ir kiemuose, balkonuose erdves išnaudoja vis įspūdingesnių žaliųjų oazių kūrimui.

„Eksterjero tendencijose Europoje pastaruoju metu dominuoja ryškios spalvos, egzotiškos gėlės. Madoje – dideli žalialapiai bei kabantys augalai lauko vazonuose. Pastebime, jog ir lietuviai vis dažniau dairosi išskirtinių augalų“, – pasakoja dizainerė.

Mieste, kur kiemai mažesni, tačiau apželdinti jį vis tiek norisi, specialistė pataria rinktis vietą taupyti padedantį sprendimą – gėles kabančiuose vazonuose. Išskirtinio jaukumo suteikti sodui galima ir tvoras ar balkonų konstrukcijas dekoruojant „laipiojančiais“ augalais. Labai praktiškas ir lietuvių jau pamėgtas pasirinkimas – prieskoninių žolelių (bazilikų, rozmarinų) auginimas mažuose vazonėliuose, kuriuos galima tvirtinti ant medinių pertvarų, tvorų tiek kieme, tiek balkone ar įkurdinti pačioje virtuvėje.

Anot K. Klimaitės, bendram eksterjero vaizdui didelę įtaką turi ir terasa, joje stovintys baldai.

Šiais metais čia madingos įvairios žemiškos, prie gamtos derančios spalvos. Ieškantiems praktiškų sprendimų terasos įrengimui, specialistė pataria atkreipti dėmesį į medžiagas, iš kurių pagaminti lauko baldai – jos turi būti patvarios, atsparios drėgmei, neįgeriančios purvo.

Terasos erdvę patariama papildomai dekoruoti pagalvėlėmis, smulkiomis detalėmis – lauko žvakidėmis, žibintais. Taip pat – įvairių formų ir tekstūrų lauko vazonais: viename vazone galite sodinti net kelių rūšių ir spalvų augalus, pavyzdžiui, skirtingas vienmetes gėles derinti su viržiais, samanomis. Tokiu būdu terasai suteiksite unikalumo, o kas kartą pakeitę gėlių kompozicijas vazonuose ar tiesiog juos perstumdę, sukursite atnaujintos terasos įspūdį.

„Svarbiausia – išlaikyti proporciją tarp natūralumo ir taip madingo spalvingumo, egzotiškumo. Nereikėtų pamiršti ir stilistinės vienovės, harmonijos. Į sodą ir terasą galite žvelgti it į dar vieną kambarį – čia taip pat labai svarbu dekoracijos, dizainas, siekiant sukurti norimą atmosferą“, – paaiškina sodo prekių specialistė.

Į augančią paklausą reaguoja ir prekybininkai

Prekybos tinklo rinkodaros vadovės Jurgos Petrauskienės teigimu, auganti paklausa ir pirkėjų poreikiai skatina plėsti įvairių sodo ir daržo augalų bei reikmenų įvairovę, pasiūlą. Taip pat – atnaujinti šioms prekėms skirtas erdves.

„Miesto gyventojui, kuris rūpinasi savo kiemu, svarbiausia viską rasti vienoje vietoje: įrankius, trąšas, mulčių, sodinukus, net sodo baldus. Ypač tai aktualu skubantiems, užimtiems žmonėms. Tad mūsų tikslas – patogi ir dar didesnį įvairių sodo bei daržo prekių pasirinkimą galinti užtikrinti prekybos erdvė“, – sako J. Petrauskienė.

Pavyzdžiui, atnaujinant Kaune, Draugystės gatvėje, esantį „Sodo centrą“, pagrindinis tikslas buvo dar patogesnis, visaapimantis klientų aptarnavimas, gausesnė ir įvairesnė pasiūla. Daugiau nei 2 tūkst. kvadratinių metrų lauko prekybos zonoje galima įsigyti ne tik sodinukų, vaiskrūmių ar vaismedžių, bet ir sodo baldų, įvairių kiemo dekoracijų.

„Be daugiau nei 1100 kv. metrų oranžerijos ir 2000 kv. m. prekybos erdvės, įrengėme dar ir terasą, kurioje eksponuojame sodo baldus ir eksterjero sprendimus – aiškiai matydami prekes, jų bendrą vaizdą, klientai gali iškart įsivaizduoti, kaip viskas atrodys jų soduose“, – pasakoja J. Petrauskienė.

Rinkodaros vadovės teigimu, lygiai taip pat svarbu, kad pirkėjai čia pat galėtų gauti ir ekspertų patarimus bei siūlomus sprendimus. Todėl didelis dėmesys skiriamas darbuotojams, turintiems sodybų projektavimo, apželdinimo, gėlininkystės išsilavinimą.

„Siekiame, kad pas mus atėjęs žmogus sodą ar daržą galėtų įsirengti po vienintelio apsipirkimo prekybos centre: todėl produktų įvairovė ir profesionalūs ekspertų patarimai bei jų siūlomi sprendimai – mūsų pagrindiniai prioritetai“, – teigia J. Petrauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.