Pernai atradusi, kaip naikinti šliužus, šiųmečio derliaus prieniškė laukia rami

Turbūt visi daržininkai su siaubu pagalvoja, kas bus, jei ir šiemet jų valdas užpuls baisiųjų kenkėjų šliužų – armijos. Nes jie nugraužia viską, ką tik pakeliui randa. Neretai daržovių augintojai skundžiasi, kad vos sėklos sudygsta, šviežius daigus tie šliužai kaipmat nugraužia.

Šliužai nugraužia viską, ką tik pakeliui randa.<br>G.Bitvinsko asociatyvioji nuotr.
Šliužai nugraužia viską, ką tik pakeliui randa.<br>G.Bitvinsko asociatyvioji nuotr.
Šliužai nugraužia viską, ką tik pakeliui randa.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šliužai nugraužia viską, ką tik pakeliui randa.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šliužai nugraužia viską, ką tik pakeliui randa.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šliužai nugraužia viską, ką tik pakeliui randa.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 12, 2019, 3:17 PM

Ypač sunku apsiginti nuo didelių Ispaninių šliužų. Atkeliavo jie pas mus iš pietinių kraštų ir gerai prisitaikė prie mūsų klimato. Šie šliužai beveik neturi natūralių priešų, dėl to jiems čia taip gerai gyventi.

Vis gi yra tam tikrų būdų juos sustabdyti – tai įvairios gaudyklės, kurias įsirengti darže gali kiekvienas. Bet jos reikalauja nuolatinės priežiūros, kasdienės apžiūros.

Prieš metus mūsų skaitytojams buvo patariama išmėtyti šlapius skudurus, į kuriuos dienos metu šliužai sulenda. Paskui juos reikia surinkinėti.

„Šiuo būdu pasinaudojau ir išties gerokai išsuagojau derlių“, – vėliau dalinosi moteris iš Prienų. T

„Taip pat šie šliužai labai mėgsta alų, tad galima daryti alaus gaudykles. Plastikiniai bokalai yra įkasami į žemę, į juos įpilama šiek tiek alaus, tuomet šliužai į vidų sušliaužia ir žūsta. Tačiau reikia reguliariai tas gaudykles atnaujinti. Taip pat galima naudoti kalkes ar kreidą, tačiau vėlgi, tai reikalauja reguliaraus darbo.

Taip pat yra ir cheminių preparatų – moliuskocidų. Neprofesionaliam naudojimui yra skirti dviejų rūšių preparatai – „Ferramol“ ir „Gusto“. Pastarasis preparatas yra labai veiksmingas, tačiau itin nuodingas – jį naudoti reikia ypač atsakingai.

Šis preparatas apnuodija šliužą, o preparatas yra granulinis, granulės yra ryškios, gražios – netyčia tokią granulę prarijus pasekmės būtų labai liūdnos. Tuo tarpu pirmojo preparato veiklioji medžiaga – geležies fosfatas – išdžiovina šliužą, taip sutrikdomas jo judėjimas ir šliužas žūva“, – portalui rinkosaikste.lt yra sakiusi Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto docentė Sonata Kazlauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?