Auksiniai patarimai daržininkams: ką daryti, kad virtuvėje nepritrūktų bazilikų

Norint užsiauginti puikiausių bazilikų, labai svarbu pasirūpinti viskuo, kas jiems reikalinga. Svarbu, kad jiems netrūktų šilumos, saulės šviesos ir drėgmės. Jei tuo pasirūpinsite, bazilikų sodinukai augs itin sparčiai ir aprūpins gausybe lapelių, rašoma naturallivingideas.com.

Svarbu, kad bazilikams netrūktų šilumos, saulės šviesos ir drėgmės.<br>pixabay.com nuotr.
Svarbu, kad bazilikams netrūktų šilumos, saulės šviesos ir drėgmės.<br>pixabay.com nuotr.
Svarbu, kad bazilikams netrūktų šilumos, saulės šviesos ir drėgmės.<br>pixabay.com nuotr.
Svarbu, kad bazilikams netrūktų šilumos, saulės šviesos ir drėgmės.<br>pixabay.com nuotr.
Svarbu, kad bazilikams netrūktų šilumos, saulės šviesos ir drėgmės.<br>pixabay.com nuotr.
Svarbu, kad bazilikams netrūktų šilumos, saulės šviesos ir drėgmės.<br>pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 17, 2019, 8:11 AM, atnaujinta Apr 18, 2019, 10:38 AM

Svarbu pakankamai vietos

Jei bazilikus auginsite nedideliuose indeliuose, kuriuose jie dažniausiai atkeliauja iš parduotuvės, jie neužaugs dideli, net jei jiems negailėsite vandens ir trąšų.

Bazilikų šaknims reikia pakankamai vietos, todėl, nusipirkę augalą, persodinkite jį į didesnį vazoną arba pasodinkite juos lauke.

Jeigu bazilikus auginate iš sėklų, kuo anksčiau jas pasėkite namuose, kad daigai ūgtelėtų prieš juos išnešant į lauką, kai tik sušils orai.

Naudokite augalų auginimo lempas ar šildymo kilimėlius, kad bazilikų sodinukams užtikrintumėte pakankamai šilumos. Bazilikams tinkamiausia temperatūra – maždaug 21 laipsnis šilumos.

Dauguma bazilikų rūšių yra labai jautrūs, lauke jie turėtų būti persodinami tik praėjus šalnų pavojui, maždaug tuo pat metu kaip ir pomidorai. Iš tiesų, abu šie augalai turi labai panašias auginimo ypatybes. Esant ilgam šiltajam sezonui, bazilikus galima sėti tiesiai į gerai apdirbtą žemę arba pakeltas lysves, maždaug tuo metu, kuomet persodinate pomidorų daigus. Kol bazilikai sudygs, bus pakankamai šilti orai.

Bazilikams tinkamas drėgnas dirvožemis, tačiau ne stovintis vanduo, būtinas tinkamas drenažas, oro cirkuliacija. Nepagailėkite komposto, lapų, kitų organinių medžiagų. Dirvožemis neturėtų būti sunkus, geriau purus. Naudokite azotų trąšų, augs didesni lapai. Auginantys ekologiškai – taip pat galite naudoti vermikompostą. Kas porą savaičių galima naudoti kompostinę arbatą.

Dauguma sodininkų patartų bazilikus auginti tankiai, krūmeliais. Tačiau kuo augalai didesni, tuo daugiau jie užaugina lapelių.

Kad džiugintų vešlūs augalai

Jei norite išauginti kuo didesnį augalą, nenugnybkite viršūnės, kai augalas yra 15 cm aukščio, nors tą rekomenduoja dauguma sodininkų. Leiskite augalui augti, kol jis pasieks 30–38 cm. Tuomet nugnybkite ne tik viršūnėlę ir pirmą porą lapelių, kaip paprastai darytumėte. Nugnybkite apie 5 centimetrus viso stiebo – tai skatina šakojimąsi žemesnėje augalo dalyje.

Šoninėms šakoms prieš nuskabant jų viršūnėles leiskite augti ir šakotis. Maždaug po trijų savaičių galite skabyti visų šakų viršūnėles ir iš jų gaminti pesto ar kitus padažus.

Svarbu dažnai nuimti bazilikų derlių, kad vis būtų jaunų augalų. Jei augalas ima auginti žiedpumpurius, nedelsdami juos nugnybkite, mat žydėjimas pakeičia šio prieskoninio augalo skonį.

Sausra, kaitra ir dienos ilgio pasikeitimai priverčia bazilikus anksti subręsti ir pradėti megzti vaisius (sėklas). Daugumai prieskoninių augalų, tokių kaip špinatai, salierai, salotos, kalendros pradėjus žydėti nieko nebegalima padaryti. Tačiau bazilikas yra šiek tiek kitoks, todėl kad iš tikrųjų šis augalas nėra vienmetis.

Virtuvėje – daugybė panaudojimo būdų

Daugelis bazilikų rūšių, esant tinkamam klimatui, tinkami auginti kaip daugiamečiai augalai, ypač jei bus genimi ir laistomi. Kadangi bazilikai nesunkiai dygsta, jie dažniausiai ir auginami kaip vienmečiai, net ir šiltuosiuose kraštuose. Vėsesnio klimato vietovėse tai vienintelis būdas auginti bazilikus, nebent išskyrus šildomuose šiltnamiuose.

Jei bazilikas anksti pradeda žydėti, laistykite jį, perkelkite į vėsesnę vietą su daliniu pavėsiu. Jei augalas auga žemėje – sukurkite aplink jį pavėsį ir užtikrinkite, kad didelis plotas aplink augalą būtų drėgnas. Taip pakelsite drėgmės lygį ir užtikrinsite palankesnes sąlygas ilgesnei vegetacijai. Genėjimas kartais padeda atgaivinti apmirusį augalą.

Bazilikai priklauso notrelinių šeimai, kuriai priklauso ir daug kitų mums žinomų prieskoninių augalų. Bazilikai dažniausiai naudojami kulinarijoje, nors skirtingų veislių skoniai skiriasi. Genujietiškas bazilikas laikomas tinkamiausiu Itališko pesto gamybai, neapolietiškas bazilikas – picai, citrininis bazilikas – padažams ir pan. Saldusis bazilikas daugumos žmonių mėgstamiausias, o tailandietiškas bazilikas dažniausiai naudojamas Azijos virtuvės patiekalams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.