Smidrai jūsų darže – užsiauginsite visi, tai taip paprasta, kad nepavykti tiesiog negali

Smidrai (kitaip – šparagai) – sezoninė daržovė. Restoranai pavasarį sudaro su jais specialų meniu, gurmanai eina iš proto, o mes galim juos užsiauginti ir mėgautis! Gali būti sunkiau gauti daigų, bet pats smidrų sodinimas visai paprastas.

Imame derlių. <br>„rhs.org.uk“ nuotr.
Imame derlių. <br>„rhs.org.uk“ nuotr.
Smidrų daigai. <br> „anr.ext.wvu.edu“ nuotr.
Smidrų daigai. <br> „anr.ext.wvu.edu“ nuotr.
 Iškasame apie 30 cm gylio griovelį, jame iš komposto supilam nedidelius kauburėlius, ir ant jų padedam daigą.<br>„carletongarden.blogspot.com“ nuotr.
 Iškasame apie 30 cm gylio griovelį, jame iš komposto supilam nedidelius kauburėlius, ir ant jų padedam daigą.<br>„carletongarden.blogspot.com“ nuotr.
 Čia vaistinis smidras, bet atrodo iš esmės būtent taip. <br>„finegardening.com“ nuotr.
 Čia vaistinis smidras, bet atrodo iš esmės būtent taip. <br>„finegardening.com“ nuotr.
 Vilnietės Kristinos Buidovaitės-Pivoriūnienės daržas.
 Vilnietės Kristinos Buidovaitės-Pivoriūnienės daržas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 4, 2019, 11:55 AM

Kadangi sudaiginti sudėtinga, geriausia gauti jau daigus. Gerai parinkite vietą, nes tai daugiametis augalas.

Smidrų daigai

Smidrų daigai – tai iš esmės ilgų šaknų kuokštas su pumpuriukais (veiksmas vyksta gegužės pradžioje). Šaknis patrumpinam, kad liktų koks sprindis. Iškasam apie 30 cm gylio griovelį, jame iš komposto supilam nedidelius kauburėlius, ir ant jų padedam daigą – kad pumpurai žiūrėtų į viršų, o šaknis paskleidžiam ta pačia kryptimi, kaip ir natūraliai jos susiformavusios. Ir taip eilės tvarka – ant kiekvieno kauburėlio, kad šaknys eitų daugmaž viena linija.

Ir viską užpilam žemėmis, palaistyti nepamirštam. Taip taip, daigai lieka gana giliai po žeme.

Derliaus sulauksime sekančiais metais, tad prireiks kantrybės.

Valgomi tik išdygę smidrų ūgliai (apie gegužės mėnesį) – nupjaunami vieną kartą, vėl ūgtelėję – antrą kartą. Taip pjaunami apie mėnesį laiko.

Imame derlių

Vėliau tiesiog palikite smidrus ramybėje – kad tinkamai maitintųsi, kad šaknys toliau gerai formuotųsi, jie turi augti laisvai. Vasarą ar rudeniop smidrai užauga aukšti (mažiausiai 1m), bet atrodo gana lengvi, nes stiebas nestoras, o ir šakelės tokios lengvos, ažūrinės. Tikriausiai juos matėt kokiam kaime, bet ar galėjot pagalvoti, kad juos ir valgyt galima. O skonis – tiesiog puikus. Pats smagumėlis, kad smidrai yra gana mėsingi (priešingai liaunoms pirmosioms salotėlėms, kurios šiuo metu užauga), turintys gero saldumo, kažkiek primena valgomas žirnių ankštis (čia taip bendru sutarimu nusprendėm).

Teksto autorė yra modernių apželdinimo kursų Geltonas karutis vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.