Kokių trąšų trūksta augalams – kai išmokau tai atpažinti, derlius kone padvigubėjo

Nori gero derliaus – maitink augalus, šią tiesą žino visi daržininkai. Ir dar daugelis šiandien galvoja, kad geriausia trąša – karvių mėšlas. Esą jos natūralios, tad turi visko, ko reikia augalams. Bet šis tvirtinimas teisingas tik iš dalies. Karvių mėšlas itin turtingas azoto, bet kitų mikroelementų nėra.

Daugelis galvoja, kad geriausia trąša – karvių mėšlas, esą jos natūralios, tad turi visko, ko reikia augalams.<br>123 rf nuotr.
Daugelis galvoja, kad geriausia trąša – karvių mėšlas, esą jos natūralios, tad turi visko, ko reikia augalams.<br>123 rf nuotr.
Nori gero derliaus – maitink augalus, šią tiesą žino visi daržininkai.<br>123 rf nuotr.
Nori gero derliaus – maitink augalus, šią tiesą žino visi daržininkai.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 1:34 PM

Tad jais reikia tręšti papildomai. Bet kaip sužinoti, ko trūksta vienam ar kitam augalui? Skaitytojų pageidavimu dar kartą vardijame augalų požymius, pagal kuriuos tai galima nustatyti.

Azoto trūkumas

Kai augalams trūksta azoto, jų lapai būna smulkūs ir blyškūs, o augalai geltonuoja ir nuvysta. Jie gali pirma laiko žydėti, bet žiedynkotis būna silpnas, o žiedelių mažai. Jei trūksta azoto, pirma laiko geltonuoja česnakas. Apatiniai kopūsto lapai nusidažo rožine ir geltona spalvomis ir nukrinta.

Agurkų ūsai tampa geltoni, o vaisiai įgauna kabliuko su užaštrintu galiuku formą. Augalus būtina pamaitinti 1 valgomuoju šaukštu karbamido, ištirpinto 10 l vandens. Šiuo tirpalu reikia apipurkšti augalus, taip pat pamaitinti jų šaknis. Po 3–4 dienų azoto trūkumo požymiai paprastai dingsta.

Itin naudinga prieš kitą laistymą lysves apibarstyti amonio salietra – 50 g 1 kv. metrui.

Kalio trūkumas

Kai dirva stokoja kalio, pradeda balti lapų kraštai. Vėliau jie tampa rudi ir išdžiūsta. Jei kalio trūksta ilgą laiką, augalų stiebai silpnėja, lengvai nulinksta. Agurkų lapai įgauna išgaubtą formą, o kraštai užsilenkia žemyn. Kalio trūkumą galima pašalinti iš 50 g kalio chlorido ir 10 l vandens pasigaminus tirpalo. Juo augalai apipurškiami, o po šaknimis būtina išbarstyti 50–70 g kalio sulfato ir gerokai palaistyti lysves.

Skubiai reikalingas fosforas

Augalams fosforo trūksta ne taip dažnai, kaip azoto ir kalio. Esant fosforo stygiui augalų lapai tampa blausios tamsiai žalios spalvos. Apatinė lapų dalis įgauna mėlynai žalią, šviesiai violetinį ar violetinį atspalvį. Dėl fosforo trūkumo mėlynai žali tampa pomidorų daigų stiebai. Gali atsirasti rausvų ir purpurinių dėmių. Lapai pradeda kristi, o sudžiuvę juoduoja.

Pomidorų ūgliai būna ploni, o jų augimas sulėtėja. Augalai išgydomi dvigubu superfosfatu – 30 g 1 kv. lysvės metrui. Boras – augimo ir grožio mikroelementas Būtent jo trūkumą dažniausiai jaučia augalai. Esant boro stygiui kreivi pirmiausia tampa stiebai ir lapai.

Pavyzdžiui, valgomieji burokėliai supūva dar lysvėje, neišsilaiko per žiemą, ant morkų atsiranda juodos spalvos pažeidimų. Visos problemos išsprendžiamos paprastai – 3 g boro rūgšties įterpus į 1 kv. lysvės metrą.

Mineralinės trąšos ne tik veiksmingos, bet ir jas labai lengva panaudoti – pakanka ištirpinti vandenyje ir leisti nusistovėti. Po to tirpalą supilti į plastikinį butelį su purkštuvu ir maitinti augalus. Augalų šaknims pamaitinti galima pasinaudoti sodo laistytuvu. Atseikėti reikiamą trąšų kiekį padės paprasčiausi matavimo prietaisai – stiklinė ir valgomasis šaukštas.

Po to kai šis tekstas buvo publikuotas pirmą kartą, gavome keletą laiškų, kuriuose daržininkai dėkojo už naudingus patarimus. „Kai išmokau atpažinti, kokių trąšų kokiems augalams trūksta, mano derlius kone padvigubėjo“, – ypač pradžiugino šis šilutiškės Stafanijos sakinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.