Vejapjovės robotai ir vejos traktoriukai: kada kurį praktiškiau rinktis?

Vasara jau visai čia pat, o su ja kartu ir galybė įvairių lauko darbų. Tikriausiai jau pripratote jiems paaukoti nemažą savo laisvalaikio dalį, tačiau vis tiek viliatės, kad vieną dieną dalį darbų bus galima atlikti kur kas greičiau ir sklandžiau nei įprastai. Šiandien vejai prižiūrėti skirtos technikos apstu ir, tiesą sakant, ieškant sau tinkamiausios galima lengvai pasimesti. Šiame straipsnyje pakalbėsime apie dvi vejos pjovimui skirtas alternatyvas – vejos traktoriukus ir vejos robotus, bei kuriam vis dėlto norėtumėte paskirti savo vejos priežiūrą.

Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 31, 2019, 10:33 AM

Palyginti tokių skirtingų technikų praktiškai neįmanoma, tačiau pakalbėti apie turimas funkcijas, aptarti galimybes ir ką su jomis galima nuveikti yra būtina. Pirmiausiai pradėsime nuo technikos stebuklo – vejos robotų. Vis labiau populiarėjančiam robotizuotų vejų valdymui visiškai nereikalingas tiesioginis žmogaus kontaktas. Tikrai galime pasidžiaugti, kad bent keleto buities darbų naštą dėka jų galime nusimesti ir kitaip planuotis savo laiką. Taigi, ką verta žinoti apie vejų robotus kiekvienam ieškančiam patogesnio būdo vejai prižiūrėti?

Vejos robotas – išmanumas patogesniam gyvenimui

Vejos robotas – išmani technika, veikianti faktiškai visai be žmogaus įsikišimo. Didžiausias darbas, kurį reikia atlikti prieš paliekant robotą dirbti – tai sužymėti ribas specialiai tam skirtu laidu, pritvirtinant prie paviršiaus arba paslėpiant po velėna. Šioje suformuotoje teritorijoje ir vyks sistemingas technikos judėjimas. Žinoma, be įkrovimo stotelės taip pat neapsieisite, tad ją sumontuoti jums patogioje vietoje yra dar vienas darbas, kurio robotas pats nepasidarys. Paruošus visą pagrindą darbui, belieka nusistatyti norimas funkcijas ir paleisti vejapjovę veikti.

Na, o dabar apie privalumus. Robotizuotos vejapjovės, pasak „Dojus agro“ vejos technikos specialistų, yra ekologiškas, patikimas ir patogus sprendimas tiems, kurie prižiūri sąlyginai nedidelį vejos plotą. Kaip teigia specialistai, tokio modelio kaip John Deere Tango E5 vejos roboto pilnai pakaks iki 22 arų vejos plotams prižiūrėti. Tačiau jeigu jūsų teritorija gerokai didesnė – reikia rinktis galingesnius akumuliatorius turinčius vejų robotus arba veją pjauti su vejos traktoriukais.

Kuo pranašesnės?

Tikriausiai kyla klausimas, kuo tokio tipo technika pranašesnė už visas kitas vejapjoves? O atsakymas labai paprastas – savo autonomiškumu. Nustatote reikiamą programą ir paliekate ją pjauti. Savarankiškai įkrovusi savo bateriją vejapjovė-robotas vėl grįš pjauti likusio ploto. Kitaip nei didžioji dauguma kuru varomos technikos – ši ne tik kad nenaudoja degalų, neišmeta jokių kenksmingų medžiagų į orą, bet ir veikia tyliai, tad įsivaizduokite, kaip gera būtų nubudus ryte rasti jau nupjautą žolę. Baimės neturėtų kelti ir tai, kad jūsų plotas yra nelygus, nes šiuolaikinė vejapjovė pritaikyta susitvarkyti ne tik su nelygumais, bet ir iki 36% statumo šlaitais.

Priežiūros ši technika reikalauja tiek pat kiek elektrinė vejapjovė. Baigusio darbą roboto pjaunamąją reikia bent kartą per savaitę išvalyti, o kartą per metus profilaktiškai nugabenti pas specialistą, kuris ne tik padėtų palaikyti technikos tvarką, bet ir atliks programinės įrangos atnaujinimą, pakeis susidėvėjusias dalis.

Vienas didžiausių vejapjovės – roboto privalumų – tai, kad nereikia rūpintis, kur dėti nupjautą žolę. Nupjauti stiebeliai yra puiki trąša jūsų vejai.

Vejos traktoriukas – galinga pagalba sode

Vejos traktoriukai vis rečiau pasirenkami mažiems plotams, bet ne todėl, kad jie būtų kažkuo blogesni, o todėl, kad tokia technika skirta didesniems plotams, kuriuos įveikti su įprasta vejapjove tampa fiziškai sudėtinga. Vejos traktoriukus galima išskirti pagal galingumą ir funkcionalumą. Vidutinio galingumo traktoriukas, pavyzdžiui, John Deere Z335E yra skirtas iki 80 arų sklypams prižiūrėti.

Ar tai būtų nelygi teritorija prie ežero ar plynas, tačiau didelis laukas, pasak specialistų, toks traktoriukas nesunkiai įveiks jam pavestas užduotis. Skirtingai nuo kitų vejos priežiūros mašinų – ši yra valdoma vairolazdėmis ir yra daug manevringesnė, nei standartinio tipo traktoriukai. Varoma benzinu. Labai galingi modeliai, skirti profesionalams yra ir su dyzeliniais varikliais. Be viso to, pastarasis traktoriukas Z335E gali turėti ir daugiau funkcijų, pavyzdžiui, prie specialaus tvirtinimo prijungus priekabą, jis padės nedideliems transportavimo darbams sode.

Renkantis vejos pjovimo traktoriuką taip pat labai svarbu atsižvelgti į teritorijos dydį, kaip dažnai ketinate pjauti žolę ir ar būtinas jos surinkimas. Pavyzdžiui, tokio modelio traktoriukas kaip John Deere Z540R , tikrai per galingas mažesniam plotui prižiūrėti ir bus pilnai išnaudojamas, jei sklypo plotas bus bent 2 ha. Jei plotai dar didesni ir reikia profesionalios mašinos – verta atkreipti dėmesį į profesionalams skirtas mašinas, kurios ne tik galinesnės, bet ir konstrukciškai žymiai stipresnės.

Viena tokių – naujas modelis John Deere Z994R, kuris dažniausiai komplektuojamas su naujos kartos beorėmis galinėmis padangomis. Kai reikia ypač galingos mašinos – modelis Z997R su 1,82 m darbinio pločio pjaunamąja tikrai padarys visokeriopą įspūdį našumo ir komforto atžvilgiu. Su šiuo nulinio apsisukimo vejos raktoriuku puikiai nušienausite didelę pievą, o pjovimo aukštį galėsite pasirinkti nuo 25 iki 103 mm. Be to, net ir esant nemažai teritorijai, su tokio tipo technika darbus įveiksite kur kas greičiau. Galingas variklis bei tvirta transmisija sukuria visas sąlygas traktoriukui įsibėgėti iki 18,5 km/h.

Ar tikrai nulinio apsisukimo vejos traktoriukas geriau už rankinę vejapjovę ar vejos robotą? Jeigu kalbame apie didesnį nei 20 arų plotą, tuomet atsakymas – tikrai taip. Be visų techninių ir funkcinių privalumų dar vienas iš aspektų, kodėl verta investuoti į traktoriuką – tai patogumas ir universalumas kitiems darbams. Net jei jūsų veja ir neužima tiek ploto, pripažinkite, kad kur kas patogiau važiuoti ir valdyti vairalazdes nei keliauti paskui vejapjovę manevruojant patiems. O ką jau kalbėti apie tai, kad kas 5 minutes tenka ištuštinti žolės talpą. Tokia ta tiesa, tad taupantiems savo laiką neprošal būtų apsvarstyti ir vejos traktoriuko įsigijimo klausimą.

Prižiūrite ir džiaugiatės ilgus metus

Prižiūrėti vejos traktoriuką nėra sudėtinga, todėl, kad naujų modelių (tiek profesionalių John Deere Z997R, tiek ir pačių mažiausių modelių Z335E) agregatai turi patogias prieigas prie pjaunamosios, variklio ar pavaros sistemos. Nesibaiminkite, jei nesate vieni iš tų, kurie patys sugeba susiremontuoti techniką. Jums tikrai užtektų kompetencijos pakeisti tepalus ir išvalyti pjaunamąją, o visa kita galite patikėti specialistui, tuomet būsite tikri, kad traktoriuko eksploatacinis laikotarpis bus kur kas ilgesnis.

Beje, derėtų paminėti ir tai, kad naujausių traktoriukų ekologiškumui taip pat skirtas didelis dėmesys. Lyginant su senais vejos traktoriukais – šie į orą išleidžia gerokai mažiau CO2, tad pjaudami žolę ar atlikdami kitus sodo darbus tiek jūs, tiek lauke esantys šeimos nariai nejus diskomforto.

Jeigu vis dėlto nesate apsisprendę, kokios technikos norėtumėte, „Dojus agro“ specialistai rekomenduoja atvykti pasitarti. Pradžioje įsivertinkite savo poreikius, biudžetą, o pagal jį ir jums svarbiausias funkcijas, kurios turėtų būti integruotos technikoje. Atminkite, kad kuo funkciškai paprastesnis prietaisas, tuo lengviau jį valdysite ir prižiūrėsite, o su platesne pjaunamąja darbą atliksite greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.