A, A+ ir A++ klasės gyvenamųjų namų šlaitinių stogų šiltinimas – ką svarbu žinoti

Šlaitiniai stogai yra populiariausi mažaaukštėje gyvenamojoje statyboje. Dažniausiai tai yra apšiltinti stogai, nes leidžia išnaudoti erdvę po stogu gyvenamosioms patalpoms įrengti.

 123rf. nuotr.
 123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Dr. Audronė Endriukaitytė

Jun 6, 2019, 11:15 AM

Apšiltuose šlaitiniuose stoguose šilumos izoliacinis sluoksnis yra montuojamas tarp gegnių. Kadangi A, A+ ir A++ pastatų šilumos izoliacijos storiai yra didesni, nei įprasta- paprastos gegnės neužteks- reiktų naudoti sudėtines arba kompozicines sijas.

Sumontavus gegnes dažniausiai yra įrengiama stogo danga, o po to atliekami šiltinimo darbai. Prieš klojant stogo dangą, ant gegnės viršaus (viršutinės juostos) yra įrengiamas hidroizoliacinis sluoksnis iš vandens garams laidžios plėvelės (difuzinė plėvelė).

Šis hidroizoliacinis sluoksnis yra skirtas papildomai apsaugai nuo vandens patekimo į stogo konstrukciją. Be to, jis turi būti laidus vandens garams, kad prie jo galėtume glausti šilumą izoliuojančias plokštes. Būtinai pasitikrinkite ar tikrai reikiamą plėvelę pasirinkote. Rekomenduojame naudoti tokią, kurios sd ne didesnis kaip 0,02 m.

Virš difuzinės plėvelės turi būti įrengtas vėdinamas oro tarpas. Jo aukštis priklauso nuo šlaito ilgio, tačiau turi būti ne mažesnis kaip 50 mm. Be to, turi būti užtikrintas oro judėjimas šiame tarpe, tai yra karnize (stogo apačioje) ir kraige (stogo viršuje) šis oro tarpas turi susisiekti su lauko oru. Virš hidroizoliacijos sluoksnio išilgai gegnės kalama lenta, ant jos skersine kryptimi grebėstai, ant kurių tvirtinamos čerpių arba banguotų lakštų dangos.

Jei stogo dangai pasirinkta bituminės čerpelės- joms montuoti reikia įrengti paklotą. Visų šių sluoksnių svarba yra didelė, todėl bet kuri klaida lemia papildomus kaštus jas taisant vėliau.

Įrengus stogo dangą, iš vidinės pastato pusės įrengiami šilumos izoliacijos sluoksniai. Pirmiausia tarp gegnių yra klojamos PAROC eXtra arba PAROC eXtra plus plokštės taip, kad priglustų prie difuzinės plėvelės, prie gegnės ir viena prie kitos, kitaip sakant kad neatsirastų plyšių.

Jų storis turi būti nurodytas projekte arba reikiamą storį galima pasirinkti iš žemiau pateiktos lentelės.

Gyvenamojo pastato šlaitinio stogo šilumos izoliacijos storiai

Įrengus šilumos izoliaciją tarp gegnių, iš šiltosios pusės, tai yra iš pastato vidaus, prie gegnės yra tvirtinama vandens garų izoliacija (kartu ir oro barjeras). Tam naudojama 200 mikronų storio polietileno plėvelė. Kadangi vandens garų izoliacija atlieka ir oro barjero funkciją (kitaip sakant yra stogo sandarumą užtikrinantis sluoksnis), svarbu, kad šios plėvelės siūlės turi būti suklijuotos, o jungimosi prie sienų vietose, plėvelės kraštai turi būti užleisti ant sienos.

Prie gegnės apačios per pritvirtintą polietileno plėvelę yra prikalami mediniai tašeliai ar metalo profiliai, ant kurių bus tvirtinama lubų apdaila (gipso kartono plokštės, medinės dailylentės ir pan.). Tarpas tarp tašelių ar profilių yra užpildomas 50 mm storio šilumos izoliacija iš PAROC eXtra plus ar PAROC eXtra plokščių. Dabar jau galima įrengti stogo konstrukcijos vidaus apdailą ir užbaigti stogą.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą