Šiltėjantis klimatas keičia sodininkų įpročius: obuolius keis apelsinai

Karštą vasarą svarbu tinkamai pasirūpinti augalais, arba kaip tik pergalvoti, koks egzotinis augalus rastų vietos sode. Vilniaus universiteto Botanikos sodo atstovas dr. Darius Ryliškis LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“ patarė, kaip prižiūrėti augalus itin karštais orais, arba kokių egzotinių augalų pamėginti užsiauginti savo sode.

Gali būti, kad greitai ir Lietuvoje apelsinmedžiai nebebus egzotika.<br>pixabay.com nuotr.
Gali būti, kad greitai ir Lietuvoje apelsinmedžiai nebebus egzotika.<br>pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2019, 12:58 PM, atnaujinta Jun 21, 2019, 1:00 PM

Keičiantis klimatui pastebima, jog Lietuvoje puikiai auga tie augalai, kurių nebūtum pamatęs prieš keliasdešimt metų. Taigi, atsiranda daugiau vietos eksperimentams, galima drąsiau sodinti pietų klimatui būdingesnių augalų. „Tiesa, kas penkta ar septinta žiema eksperimentatorių nepradžiugina, šaltą žiemą egzotiniai augalai apšąla arba visiškai nušąla. Antra bėda – reguliariai kamuojančios sausros. Augalus rinktis, ypač jei nėra galimybės jų palaistyti, reikėtų atsargiau, sodinti karščiui atsparesnius augalus. Rinktis vien tik egzotinius augalus kol kas per drąsu, neverta dairytis į Italiją ar Prancūziją. Geriau į Vokietiją arba Lenkijos vakarus“, – patarė D.Ryliškis.

Botanikos sodo specialistai eksperimentuoja daugybę dešimtmečių, mėgino auginti daugybę augalų, o ir lietuvius, anot Botanikos sodo atstovo, sunkiai benustebinsi. Visgi D.Ryliškis patarė pasidomėti ir pasisodinti vynmedžių, geltonžiedžių sedulų, įvairesnių kaulavaisių. Kol kas neskubėti sodinti citrinmedžių ar bananmedžių.

Citrusiniai augalai, žiemojantys patalpose, karštuoju metu gali keliauti į lauką. Ar pavyks užsiauginti citrusinių vaisių, priklauso nuo to, ar augalas paskiepytas, o ne augintas iš sėklos. Išneštus į lauką augalus būtina saugoti nuo išdžiūvimo, vazone jie išdžiūna per dvi ar tris dienas.

Botanikos sodo specialistai pastebi, jog kasmet vis labiau keičiasi augalų žydėjimo laikas. Jie peržydi anksčiau ir greičiau nei tikimasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.