Uogoms pats metas į šaldiklį – ką padaryti, kad žiemą netektų išmesti

Įsibėgėjant žalumynų ir uogų sezonui, pats laikas juos užšaldyti. Teigiama, jog šis būdas pats veiksmingiausias, norint išlaikyti uogų maistines savybes. Augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“ pasakojo, jog, pavyzdžiui, norint užsišaldyti bazilikų, reikėtų lapelius skinti po vieną, juos nuplauti, nusausinti, dėti po vieną į šaldymo maišelius, indelius arba stiklainius.

Pats metas šaldyti uogas.<br>pixabay.com nuotr.
Pats metas šaldyti uogas.<br>pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2019, 4:26 PM

Dar vienas būdas – žalumynus, sumaišius su vandeniu ar aliejumi, sutrinti ir gautą masę supilstyti į formeles. Labai svarbu gautą masė sušaldyti kuo greičiau – tam tinkamiausia 19 laipsnių temperatūra.

Indeliuose uogas ir žalumynus reikėtų šaldyti tik nedidelėmis porcijomis. Šaldymo indelyje uogų nereikėtų pridėti per daug – reikėtų palikti apie 1 cm, nes šaldomas produktas plečiasi. Šaldymo maišelyje uogų reikėtų dėti ne daugiau nei 200–300 g.

Kai uogų ar žalumynų pridėsite per daug, jie sušals į vieną gumulą ir pavirs koše. Kartais sušaldyti nepavyksta dar ir dėl to, kad maišelyje lieka per daug oro.

Jei norime sušaldyti stambias uogas, imame po vieną braškę, nuplauname, išdėliojame ant kepimo popieriaus, palaikome šaldiklyje 2–3 val., tuomet ištraukiame ir sudedame į šaldymo indą.

Kad nepakistų užšaldytų uogų ar daržovių spalva, jas geriausia prieš užšaldant palaikyti karštame, po to šaltame vandenyje, nusausinti ir tik tuomet sudėti į indelius. Braškės maistines savybes išlaiko nuo 8 iki 12 mėn. Žalumynai – nuo 6 iki 12 mėn. Pomidorai ir agurkai tinkamiausi 3–6 mėn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.