Kauniečiai tėškė savivaldybei: nenori bendrauti, nebereikia ir jų dovanų

Žemųjų Šančių bendruomenė Kauno savivaldybei nori grąžinti teritoriją, kuri gyventojų reikmėms buvo patikėta vos prieš metus. Toks žingsnis – neįprastas šančiškių protestas prieš miesto valdžią. Politikai gyventojų prašymą ketina svarstyti.

V.Gelūnienė su vietos gyventojais Kopūstų lauku rūpinosi ne vienus metus.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Gelūnienė su vietos gyventojais Kopūstų lauku rūpinosi ne vienus metus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2019, 7:13 PM

Aktyvi Žemųjų Šančių bendruomenė kreipėsi į savivaldybę prašydama nutraukti 2018 metais pasirašytą panaudos sutartį. Pagal ją šios bendruomenės nariai naudojosi greta A.Juozapavičiaus prospekto esančiu Kopūstų lauku. Bendruomenė šią vietovę nori grąžinti savivaldybei.

Šią apleistą ir šiukšlių pilną teritoriją bei ten esančius XIX a. sandėlius Žemųjų Šančių gyventojai tvarkė, prižiūrėjo ir nuo vandalų saugojo dar nuo 2014 metų.

Pernai buvo pasirašyta oficiali panaudos sutartis, tačiau, kad ir kaip gaila Šančių gyventojams, jie nutarė, kad reikia imtis veiksmų, į kuriuos būtų atkreiptas didesnis visuomenės dėmesys.

Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė Vita Gelūnienė „Laikinajai sostinei“ sakė, kad prašymą nutraukti panaudos sutartį su savivaldybe valdininkams pateikė, nes itin aštriai pajuto, jog Kauno savivaldybėje bendruomenės veikla nėra palaikoma.

„Savivaldybės vadovai su bendruomene nekalba jokiais jai aktualiais klausimais, bendravimas su gyventojais apsiriboja vien kontrole, nuobaudomis bei sistemingu neigiamos nuomonės apie Šančių gyventojus formavimu“, – sakė V.Gelūnienė.

Žemųjų Šančių bendruomenės nariai įsitikinę, kad viešojoje erdvėje Kauno savivaldybės atstovai apie šančiškius kalba kaip apie žemgrobius, neįgalių žmonių diskriminuotojus, Nemuno pakrantės uzurpatorius, išsakytą 6 tūkstančių žmonių nuomonę dėl naujos Nemuno krantinės gatvės menkina ir nuvertina iki kelių dešimčių žmonių nuomonės.

„Šiandieninis autokratiškas miesto valdymo modelis nesuteikia bendruomenės veikloms jokių perspektyvų ir padaro jas itin pažeidžiamas. Tai paskatino mūsų apsisprendimą susilaikyti nuo Kopūstų lauko statinių panaudojimo planų ir pasilaikyti juos šviesesniems laikams“, – sakė V.Gelūnienė.

Šios bendruomenės nariai savo šventes ir kitus susibūrimus ketina rengti kitose viešosiose erdvėse.

Klausimas apie sutarties nutraukimą bus svarstomas kitą savaitę savivaldybės tarybos posėdyje.

„Jei sutartis bus nutraukta, įvertinsime statinių, tiksliau sakant, jų likučių, būklę. Tolesnis jų likimas paaiškės susėdus prie vieno stalo su kultūros paveldo specialistais“, – sakė Kauno savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.