Pasigrožėti šiais augalais žmonės plūsta iš visos Lietuvos

Savo kieme skinamų levandų skleidžiamas aromatas subrandino mintį – išvysti visą violetine spalva nuspalvintą lauką. Paieškos truko tikrai neilgai – vos tik internetiniame paieškos laukelyje įrašius šiuos magiškus žodžius „levandos Lietuvoje“, iš karto pabyra gausybė informacijos. Tad sekmadienio rytą jau sėdėjome automobilyje ir lėkėme tikslo link – į Biržų rajone, Mockūnų kaime, įsikūrusį Levandų ūkį.

Pasimėgauti vaizdais ir aromatu galima pačiame levandų lauke prisėdus ant kėdžių prie dailaus stalelio. <br>I. Kriščiūnienės nuotr.
Pasimėgauti vaizdais ir aromatu galima pačiame levandų lauke prisėdus ant kėdžių prie dailaus stalelio. <br>I. Kriščiūnienės nuotr.
Levandos ne tik gražiai žydi, maloniai kvepia, bet ir ramina, padeda atsipalaiduoti po sunkios dienos.<br>I. Kriščiūnienės nuotr.
Levandos ne tik gražiai žydi, maloniai kvepia, bet ir ramina, padeda atsipalaiduoti po sunkios dienos.<br>I. Kriščiūnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irma Kriščiūnienė, www.rinkosaikste.lt

Aug 5, 2019, 2:58 PM

Spalva, aromatas ir mūkiančios karvutės...

Besigrožint spalvingais pakelės vaizdais, kelionė iki Biržų neprailgo ir, dar nepasiekus Vabalninko, žvilgsnį sukaustė besidriekiantis įspūdingo grožio levandų laukas. Iš pagrindinio kelio, vedami neįprasto Lietuvai peizažo lauko link, sukame į mažą Mockūnų kaimelį. Pasiekę sodybą, nedrąsiai sustojame turistams įkurtoje aikštelėje ir vis dar negalėdami atitraukti akių nuo ypač ryškaus ir aromatą skleidžiančio lauko, nė nepastebime, iš kur atsiranda ir mus pasitinka jauna ūkio šeimininkė Giedrė Jankūnienė. Ji mus pakviečia paglostyti levandų kelmelius ir pasimėgauti jų skleidžiamu aromatu, pasivaikščioti, pasėdėti, taip pat pasigrožėti ne tik levandų kelmelių grožiu, bet ir gausybe čia dūzgiančių bitučių ir visa jūra drugelių, būriais kylančių nuo krūmelių vos pūstelėjus stipresniam vėjeliui. Teisybę pasakius, tiek daug drugelių viename lauke man dar neteko matyti. Čia galima nusifotografuoti Provansu dvelkiančioje aplinkoje.

Apžavėti vaizdų ir aromato pačiame levandų lauke trumpam prisėdame ant kėdžių prie dailaus stalelio. Mėgaujamės ramybe, aromatu, dirbančių bičių dūzgimu... Iš prancūziškojo Provanso persikeli į Lietuvą ir stebi vis retėjantį vaizdą mūsų šalyje – besiganančias ir turistams draugiškai nusiteikusias mūkiančias karvutes.

G. Jankūnienė mus pakviečia užsukti į jos Provanso stiliumi įkurtą kavinukę. Čia ji pasiūlo atsigerti kavos, arbatos, įsigyti produkcijos – levandų hidrolato, žvakių, kvapnių pagalvėlių, levandų aliejaus, arbatos ir kt.

Šeimininkė džiaugiasi, kad šiemet orai levandoms leido sužydėti visu gražumu. Pasirodo, sausas šios vasaros pradžios klimatas ypač tinkamas levandų augimui ir vešėjimui. Augalų žydėjimas priklauso nuo pavasario orų bei šilumos gausos.

Ir vaistas, ir grožis, ir maistas

Kaip teigia levandų ūkio šeimininkė Giedrė, levandos gali būti naudojamos kaip vaistas, grožio priemonė ir netgi kaip maistas. Iš levandų gaminamas ne tik aliejus, arbatos, bet ir prieskoniai, levandų žiedeliai dedami netgi į sausainius.

G. Jankūnienė siūlo sudžiovintas levandas nukulti rankomis ir suberti į drobinius ar lininius maišelius. Tokie kvapnūs levandų maišeliai puiki raminamoji priemonė – neramiems vaikučiams padeda užmigti, sudirgusiam žmogui nusiraminti, o padėti į spinteles ar į rūbų spintą jie skleis malonų aromatą.

Atvyksta iš visos Lietuvos

Pasigrožėti levandų žydėjimu ir pasimėgauti jų skleidžiamu aromatu į ūkį žmonių atvyksta iš visos Lietuvos. Ypač didelio susidomėjimo sulaukė edukacinės programos grupėms. Levandų ūkio siūlomos edukacinės programos „Levanda – nuo sėklos iki produkto“ metu ūkio svečiai supažindinami su levandų auginimo subtilybėmis, panaudojimo būdais bei šio violetine spalva žydinčių augalų teikiama nauda, pristatoma ir kitų vaistinių augalų kolekcija bei jų išskirtinės savybės, laukia arbatos degustacija.

Paprastosios levandos nauda

Nuo pat Viduramžių gėlių augintojai tikėjo, kad gėlių aromatas yra Dievo dvelksmas žemėje. Šiais laikais aromaterapija pripažįstama kaip itin svarbus mokslas, o aromatas – svarbus veiksnys, galintis lemti žmogaus tiek psichologinę, tiek fiziologinę būklę. Pasitelkiant žinias apie aromatų poveikį, nulemti savo nuotaiką gali tapti taip pat paprasta, kaip akimirkai stabtelėti pakelėje ir pasigrožėti aplink supančia gamta.

Levandos ne tik gražiai žydi, maloniai kvepia, bet ir ramina, padeda atsipalaiduoti po sunkios dienos. Šis itin Prancūzijoje mėgstamas augalas atbaido kandis ir naudojamas kaip prieskonis.

Levandos gali palengvinti ar išgydyti daugybę įvairių skausmų. Raminančio kvapo eterinis aliejus ilgus metus naudojamas kvepalų gamyboje. Šie augalai populiarūs visame pasaulyje, tačiau jų gimtinė yra kalnuose prie Viduržemio jūros.

Švelniais medienos pustoniais kvepia visas augalas: lapai, žiedai, sėklos, koteliai, tad įvairiais būdais jis sunaudojamas visas. Levandos kvapai naudojami gydant depresiją, taip pat gali palengvinti fizinį skausmą. Masažinis levandų aliejus padeda atsipalaiduoti raumenims. Levandų eterinis aliejus yra stiprus antiseptikas, todėl rekomenduojama naudoti priemones su šiuo aliejumi, gydant paprastuosius spuogus ir nudegimus nuo saulės. Svaigus levandų aromatas gali numalšinti galvos skausmą.

Raminančių savybių turinti levanda gali padėti užmigti kamuojamiems nemigos. Kad miegotumėte geriau, po pagalve galite pasikišti džiovintų levandų maišelį. Norėdami sumažinti nerimą ir įtampą, galite įmasažuoti keletą levandos esencijos lašelių į pulso taškus. Jeigu skauda galvą, įmasažuokite porą tyro levandų eterinio aliejaus lašų smilkinių srityje ir kurį laiką ramiai pasėdėkite.

Levandos eterinis aliejus yra naudingas ir odai. Levandų aliejus padeda naikinti pleiskanas. Tereikia į vandenį įlašinti porą lašų esencijos ir perskalauti plaukus arba patrinti tarp rankų porą lašelių aliejaus ir įmasažuoti į galvos odą.

Atpalaiduojantį masažinį aliejų galime pasigaminti porą levandų eterinio aliejaus lašų sumaišę su baze, pavyzdžiui, vynuogių kauliukų ar alyvuogių aliejumi. Vienam puodeliui aliejaus reikia 10 lašų levandos esencijos.

Į Levandų ūkį kviečia darbo valandomis

Žmonės į ūkį pasigrožėti levandomis gali atvykti darbo valandomis, o edukacinėms programoms reikia registruotis iš anksto.

Levandų žydėjimas prasideda birželį ir turėtų trukti iki pat rugpjūčio pabaigos. Pasinaudokime proga pasiklausyti levandų lapelių šlamėjimo ir įkvėpkime raminančio jų aromato...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.