Butą Pasvalio r. gavusiai 4 vaikų mamai vonią teko įrengti svetainėje

Socialiai remtinieji Pasvalio rajone – nevienodi. Vieniems suteikiami prabanga tviskantys būstai, kitiems iš savo varganų pašalpų tenka statytis dušo kabinas, keistis radiatorius. Valdžia teisinasi, kad nieko nepadarysi, tokie įstatymai, betgi naujasis pašalpas skirstančios komisijos pirmininkas vicemeras nė į vieną jos posėdį dar nerado laiko atvykti.

 Pasvalio r. 4 vaikų mama glaudžiasi 34 kv. m būste, dušą teko įrengti svetainėje.<br> lrytas.lt koliažas
 Pasvalio r. 4 vaikų mama glaudžiasi 34 kv. m būste, dušą teko įrengti svetainėje.<br> lrytas.lt koliažas
 Svetainė skirta svečiams, bet socialinio būsto šeimininkė buvo priversta joje įrengti dušo kabiną.<br> V.Savickienės nuotr.
 Svetainė skirta svečiams, bet socialinio būsto šeimininkė buvo priversta joje įrengti dušo kabiną.<br> V.Savickienės nuotr.
 V.Liager irgi dušą įsirengė pats.<br> V.Savickienės nuotr.
 V.Liager irgi dušą įsirengė pats.<br> V.Savickienės nuotr.
A.Žižmantaitė paaukojo geriausio kambario kampą, kad bute įsirengtų dušo kabiną. <br> V.Savickienės nuotr.
A.Žižmantaitė paaukojo geriausio kambario kampą, kad bute įsirengtų dušo kabiną. <br> V.Savickienės nuotr.
 K.Petrauskienės prašymui pakeisti duris valdininkai buvo kurti.<br> V.Savickienės nuotr.
 K.Petrauskienės prašymui pakeisti duris valdininkai buvo kurti.<br> V.Savickienės nuotr.
 K.Petrauskienei įrengtame sanitariniame kampe nėra net dušo kabinos.<br> V.Savickienės nuotr.
 K.Petrauskienei įrengtame sanitariniame kampe nėra net dušo kabinos.<br> V.Savickienės nuotr.
 Savivaldybės administracijos direktorius P.Balčiūnas įsitikinęs, kad gyventojai patys turi gerinti gyvenimo sąlygas.<br> V.Savickienės nuotr.
 Savivaldybės administracijos direktorius P.Balčiūnas įsitikinęs, kad gyventojai patys turi gerinti gyvenimo sąlygas.<br> V.Savickienės nuotr.
Socialinius reikalus kuruojantis mero pavaduotojas S.Kiudis vis neranda laiko dalyvauti posėdžiuose.<br> V.Savickienės nuotr.
Socialinius reikalus kuruojantis mero pavaduotojas S.Kiudis vis neranda laiko dalyvauti posėdžiuose.<br> V.Savickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Vita Savickienė, „Panevėžio kraštas“, www.panskliautas.lt

Aug 22, 2019, 8:17 PM, atnaujinta Aug 22, 2019, 8:50 PM

Bėdžiai irgi nevienodi

Pasvalys jau ne kartą garsiai nuskambėjo socialiai remtiniems žmonėms negailintis net šimtatūkstantinių sumų.

Bet lazda turi du galus: kai vieniems bėdžiams riekiama stora riekė, kitiems – net trupinius tenka rinktis patiems.

Pasvalio rajone, Pajiešmenių kaime, stovinčiame buvusiame daugiabučiame bendrabutyje visas trečias aukštas priklauso savivaldybei, jame įrengti socialiniai būstai. Dauguma gyventojų čia – daugiavaikės šeimos. Galus jos loposi kaip įmanydamos.

Paaukojo kambario kampą

Jau 5 metus čia gyvenanti vieniša 4 vaikų motina Arūnė Žižmantaitė glaudžiasi vos 34 kvadratinių metrų dviejų kambarių bute.

Neturėdama kur nuprausti vaikų ir pati nusimaudyti, moteris praėjusiais metais sumanė įsirengti bute dušą.

„Socialinė darbuotoja surado, kas padovanotų dušo kabiną. Tad Pasvalio butų ūkio paprašiau, kad ją sumontuotų. Kadangi nebuvo atskiros patalpos, paaukojau kambario kampą. Vaikus išmaudau dieną, o pati prausiuosi, kai šie jau miega“, – pasakojo A.Žižmantaitė.

Už darbus butų ūkis jai pateikė 400 eurų sąskaitą.

Krosnis už dyką, radiatoriai – seni

Pajiešmenietė džiaugiasi bent tuo, kad socialius būstus administruojanti savivaldybės įmonė leido už paslaugas mokėti dalimis. Vos spėjo moteris atsikratyti vienos skolų naštos, jos pečius jau gresia užgriūti kitas įsiskolinimas.

Iki šiol daugiabučiui šilumą ir karštą vandenį tiekė bendrovė „Panevėžio energija“. Kadangi ši paslauga buvo nuostolinga, įmonė uždaro katilinę Pajiešmeniuose, vartotojams ji pastatė dujinius katilus.

„Krosnis pastatys už dyką, bet butuose liks seni ketaus radiatoriai. Darbininkai patarė juos pasikeisti, nes radiatoriai gali bet kada trūkti, karštas vanduo gali nuplikyti vaikus. Be to, kol dujos užkaitins ketų, nemažai reiks brangios energijos. Bet radiatorių keitimo darbai kainuos apie 350 eurų. Kreipiausi į savivaldybę, kad ši bent dalį būsimų išlaidų kompensuotų, bet sulaukiau neigiamo atsakymo“, – skundėsi daugiavaikė motina.

Kaime tikrai patinka

A.Žižmantaitė neslėpė, kad radiatorių keitimas jai bus sunki našta. Juolab kad šiais metais jos pirmagimė pradės lankyti mokyklą.

Moteris guodėsi bent tuo, kad Pajiešmenių mokykloje nėra reikalavimo dėvėti uniformas, o brangius pratybų sąsiuvinius ji jau nupirko iš sutaupytų pinigų.

„Gerai, kad vaikai ne alkani ir stogą virš galvos turime. Kai susilaukiau vyresnėlės, grėsė benamės dalia. Tai dabar šį butą labai branginu, niekur nenoriu iš jo kraustytis. Pajiešmeniai – puikus kaimas, jame yra ir mokykla, ir darželis. Juk iš pašalpų visada negyvensiu, kai mažoji paaugs, darbą lengvai susirasiu, nes aplinkui yra nemažai ūkininkų, Naradavos sodai“, – entuziazmo nestokojo pašnekovė.

Su kaimyno Valerijaus Liager šeima A.Žižmantaitė susidėjo pinigų ir išdažė dalį bendro koridoriaus.

V.Liager taip pat tvirtino, kad dušą įsirengė pats. Jam pasisekė bent tuo, kad nereikėjo aukoti nedidelio ploto gyvenamojo būsto. Patalpą maudytis vyras įsirengė anksčiau buvusioje bendro naudojimo patalpoje.

Bijo lįsti į baisias skolas

Sunkesnė dalia teko 7 vaikų motinai Kristinai Petrauskienei.

Už įrengtą kampą, kuriame nėra net dušo kabinos, Pasvalio butų ūkis paprašė sumokėti 500 eurų. Neįgalų mažą sūnų auginanti moteris svajoja pasikeisti ir išklerusias buto duris, bet pastarosios skolos neatsikračiusi moteris bijosi užsikrauti naują.

„Mano penkiametis berniukas yra neįgalus, duris visada reikia rakinti, kad jis neišeitų. Tačiau jos sunkiai beužsidaro, pro tarpus lenda vaiko pirštai. Pasamdyti meistrą ir jam iš karto už darbą sumokėti pinigų neturiu, o butų ūkis labai brangiai lupa“, – pasakojo K.Petrauskienė.

Neseniai jos kaimynei Pasvalio butų ūkio darbininkai įstatę naujas duris. Jos kainavusios 150 eurų, dar 100 eurų teko primokėti už darbą.

Daugiavaikė motina už savo pinigus privalėjo viename kambaryje pasikeisti ir langą. Šeima taip pat suka galvą, kaip reikės susimokėti už dujinį šildymą, nes kambaryje liks seni radiatoriai.

Pirmininkas dar nė karto nepasirodė

Rajono tarybos narė, Socialinių reikalų, sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Nijolė Matulienė piktinosi atsainiu mero pavaduotojo Stanislovo Kiudžio požiūriu į rajono gyventojų bėdas. Pasvalio rajono savivaldybės Socia-linės paramos teikimo komisijai vadovauja būtent mero pavaduotojas.

„Nors vicemeras paskirtas komisijos pirmininku, bet nė viename posėdyje dar nepasirodė. Neva buvo labai užsiėmęs. Tai kaip galima įsigilinti į žmonių problemas, jei jam jos visai neįdomios. Praėjusiame posėdyje pirmininko klausimą jau buvau iškėlusi“, – susierzinimo neslėpė žinoma gydytoja.

Politikei Pajiešmenių daugiabučio gyventojų bėdos iki šiol nebuvo žinomos. Ji stebėjosi, kaip savivaldybė gyventojams skyrė butus, kuriuose nėra net sanitarinių mazgų.

Mieste butus gali pirkti tik su patogumais

Vicemeras S.Kiudis tikino, kad per pusmetį jis dar nespėjo įsigilinti į rajono gyventojų bėdas.

Pasak vicemero, į jį nei raštu, nei žodžiu dėl tokių problemų niekas nesikreipė.

„Savivaldybė savo turtu privalo rūpintis, gyventojai neturėtų už savo pinigus įsirenginėti sanitarinių mazgų. Tokia tvarka likusi nuo seniau, viską reikės peržiūrėti“, – išvedžiojo S.Kiudis.

Administracijos direktorius Povilas Balčiūnas tvirtino, kad savivaldybė nuomoja apie 250 butų. Didžioji jų dalis, apie 70 procentų – be patogumų. Eilėje gauti socialinį būstą laukia apie 100 pasvaliečių šeimų.

„Nuomininkai įsipareigoja kas 5 metus padaryti remontą. Jei žmonės nori gyventi patogiau, tai ir įsirengia sanitarinius mazgus. Yra nuomininkų, kurie nori viską gauti ant lėkštutės. Didžioji dalis nuomininkų nori gyventi mieste ir gauti butą be patogumų. Pagal įstatymą savivaldybė gali pirkti tik butus su patogumais, o nuomojame tai, ką turime“, – sakė savivaldybės administracijos vadovas.

Pasvalio butų ūkio direktorius Marius Trinkūnas tikino, kad jų įmonė turi tik prižiūrėti statinį, nieko daugiau.

„Dirbame pagal nustatytus įkainius. Kainos nėra mažos, nes turime išsilaikyti, dirbti pelningai. Žmonės gali rinktis ir kitus meistrus, bet kreipiasi į mus“, – sakė M.Trinkūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.