Patarimas: kaip per Vėlines kapinių nepaversti sąvartynu

Likus vos keletui dienų iki Vėlinių – visi skubame lankyti ir tvarkyti artimųjų kapų. Atvykę prisiminti mirusiuosiųjų nuo kapų sugrėbiame lapus, uždegame naujas žvakes, vietoje nuvytusių gėlių merkiame, sodiname naujas. Tiesa, galiausiai visos šios kapų puošmenos virsta tūkstančius tonų sveriančiomis atliekomis. Tad kaip tvariau rūpintis kapais ir kokias aplinkai draugiškesnes alternatyvas rinktis, kad atliekų kapinėse susidarytų mažiau, pataria ekspertai.

Kapinėse per Vėlines sukaupiama tonos atliekų.<br>D.Umbraso nuotr.
Kapinėse per Vėlines sukaupiama tonos atliekų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-31 18:34

Opiausia problema – bet kur išmestos atliekos

Artėjančiai mirusiųjų atminimo dienai lietuviai pradėjo ruoštis iš anksto: jau nuo spalio vidurio aktyviai lankosi, pluša kapinėse. Pasak atliekų tvarkymo bendrovės „Ecoservice“ ekspertų, pasiruošimo Vėlinėms laikotarpiu, lyginant su kitais mėnesiais, kapinėse atliekų kiekis vidutiniškai išauga 120 tonų ir kasmet skaičius vis auga. Tiesa, didžioji dalis atliekų, įprastų kapinėms – gali būti perdirbamos, tačiau dažnai jos neteisingai išrūšiuojamos.

Atliekų tvarkymo bendrovės duomenimis, šalia kapinių esančiuose konteineriuose randama apie 70 proc. netinkamai išrūšiuotų atliekų. Darbuotojai pastebi, jog dažnai buitiniuose konteineriuose arba dar blogiau – komposto dėžėse – kartu išmetamos tiek žaliosios, tiek ir žvakių, vainikų ir kitos kapinėse susikaupiančios atliekos. Toks neteisingas atliekų atsikratymas ne tik apsunkina atliekas tvarkančių darbuotojų darbą, bet ir kenkia aplinkai bei gadina kapinių estetinį vaizdą.

„Jei nurautos gėlės, sugrėbti lapai ar šakelės patenka į buitinių atliekų konteinerius kartu su kitomis kapų atliekomis – pūdamos skleidžia nemalonius kvapus, jų taip pat negalima šalinti sąvartynuose. Dar blogiau, jei žaliosios atliekos paliekamos antrinių žaliavų konteineriuose – tai užkerta kelią perdirbti išrūšiuotas popieriaus, plastiko ar stiklo atliekas. Ne ką mažesnių keblumų sukelia ir tai, jei žvakės, dirbtinės gėlės ar kitos puošmenos yra metamos į žaliosioms atliekoms skirtas vietas – toks mišrus konteinerių turinys vėliau negali būti kompostuojamas ir paverčiamas vertinga trąša“, – atkreipia dėmesį bendrovės vykdančioji direktorė Daiva Skrupskelienė.

Žvakes ir gėles – mesti į atskirus konteinerius

Tinkamai ir patogiai atsikratyti nebereikalingų kapų puošmenų išties galima daugelyje šalies kapinių. Šalia kone kiekvienų galima rasti buitinių atliekų konteinerį ir specialią vietą nurautoms ar surinktoms gyvoms gėlėms, šakelėms ar lapams – tam gali būti palikti specialūs maišai, pastatytas žaliųjų atliekų konteineris arba iškasta komposto duobė.

„Tarkime, antrines žaliavas, tokias kaip stiklo ar plastiko indeliai, žvakių įdėklai, dirbtinės gėlės galima išmesti šalia kapinių esančiuose rūšiavimo konteineriuose. Tik reikėtų prisiminti, kad, pavyzdžiui, prieš išmetant stiklinį ar plastikinį žvakės įdėklą – reikėtų nuo jo pašalinti vaško likučius. Tuo tarpu į stiklo konteinerį išmetant stiklinius žvakių įdėklus – nuimti metalinius dangtelius. Tiesa, nuo plastikinių įdėklų dangtelių nuimti nereikia, kadangi tiek plastikas, tiek ir metalas gali keliauti į į tą patį plastiko atliekų konteinerį. Na, o nurenkant dirbtines gėles reikėtų atkreipti dėmesį, ar ant jų nėra tekstilės detalių. Tokių pastebėjus – puokštę verčiau mesti į buitinių atliekų konteinerį, arba, atskyrus tekstilę nuo plastiko – gėles mesti į plastiko konteinerį“, – tvarkantiems kapus pasakoja D. Skrupskelienė.

Tiesa, būtent rūšiavimo konteinerius antrinėms žaliavoms galima rasti ne prie visų kapinių. Esant tokiai situacijai – atliekas galima nuvežti į artimiausius rūšiavimo konteinerius ir ten jas išrūšiuoti. Tačiau tam, kad atliekomis šalia kapinių atsikratyti būtų greičiau ir patogiau, ekspertai pataria kreiptis į vietinės valdžios institucijas ir prašyti jų užtikrinti šią galimybę parūpinant rūšiavimo konteinerius, kurie pasiruošimo Vėlinėms laikotarpiu – ypač pravers.

Tvaresnių puošmenų alternatyvos

Žinoma, tinkamai sutvarkyti ir išrūšiuoti kapų atliekas – visapusiškai naudinga: šalia kapinių konteineriai nebus prigrūsti atliekų, neskleis nemalonių kvapų ir atrodys estetiškai. Tuo tarpu surinktos atliekų tvarkytojų – žaliosios bus pristatytos kompostuoti, antrinės – perdirbti, o buitinės nuvežtos mechaniškai ir biologiškai apdoroti gamyklose. Tiesa, nors rūšiuoti ir atsakingai tvarkyti atliekas yra kur kas geriau nei sumesti jas į bendrą krūvą – tvarkingesnę ir tvaresnę aplinką gyventojai gali kurti rinkdamiesi natūralesnes ir daug kartų panaudojamas kapų puošmenas.

„Po kelių savaičių visos kapų dekoracijos ir papuošimai virsta tūkstančius tonų sveriančiomis atliekomis. Būtent todėl svarbu ne tik atsakingai jas rūšiuoti ir tvarkyti, bet ir pasirūpinti, kad kapų atliekų susidarytų kuo mažiau. Taigi, tvarkančius artimųjų kapus, kviečiame pagalvoti apie alternatyvą dirbtinėms gėlėms bei žvakėms – juk kapus galime papuošti gyvomis gėlėmis ar eglišakių puokštėmis, kurios suyra. Tuo tarpu vietoje vienkartinių žvakių ant kapų įrengti žibintus, kuriuose pakaktų tik pakeisti žvakutes“, – pataria D. Skrupskelienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?