Kauniečiai išradingai rudenį puošiasi namus – yra ko pasimokyti

Ruduo įkvepia ne tik įsimylėjėlius ar romantikus, bet ir kiekvieną, kuris turi bent truputį lakios vaizduotės. Ją pasitelkusieji iš rudeninių gamtos dovanų sukuria nuostabių namų ir kiemo puošmenų.

Floristas M.Vasiliauskas patarė pamėginti sukurti arkas, kurios labiausiai džiugintų mažuosius ir stebėtis priverstų svečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Floristas M.Vasiliauskas patarė pamėginti sukurti arkas, kurios labiausiai džiugintų mažuosius ir stebėtis priverstų svečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į pačių kurtas puokštes aleksotiškės įstatė žvakes ar stiklinius indus.
Į pačių kurtas puokštes aleksotiškės įstatė žvakes ar stiklinius indus.
K.Rimienė patarė patiems pasigaminti arba nusipirkti šiaudinį vainiko karkasą ir į jį smaigstyti arba klijuoti medžių lapus, smilgas, šakeles, net vaisius.
K.Rimienė patarė patiems pasigaminti arba nusipirkti šiaudinį vainiko karkasą ir į jį smaigstyti arba klijuoti medžių lapus, smilgas, šakeles, net vaisius.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-11-05 17:37, atnaujinta 2019-11-05 17:42

Spalvoti medžių ir krūmų lapai, kaštonai, gilės, sunokę obuoliai, pūpsantys moliūgai, prisirpusios uogos, žydintys viržiai, chrizantemos, astrai, kitos gėlės, smilgos, augalų šakelės.

Šios natūralios medžiagos puikiai tinka floristinėms kompozicijoms – puokštėms, vainikams, arkoms, net skulptūrėlėms ar indams.

Floristų teigimu, rudeninių puošmenų gali pasigaminti visi, kurie turi noro ir kūrybiškumo. Smagiausia, kai į namų ar kiemo gražinimą pasineria visa šeima ar bendruomenė.

Erdves puošia vainikais

Kaunietė floristė Kristina Rimienė įsitikinusi, kad rudenį bent vieną ar kelias namų erdves būtina pagražinti iš gamtos medžiagų sukurtomis dekoracijomis.

Savo namo erdves moteris mėgsta puošti vainikais. Jų gali pasigaminti ir tie, kurie nėra profesionalūs kūrėjai.

K.Rimienė patarė patiems pasigaminti arba nusipirkti šiaudinį vainiko karkasą ir į jį smaigstyti arba klijuoti medžių lapus, smilgas, šakeles, gyvas ar džiovintas gėles, net vaisius.

Jos teigimu, šiuo metu madingi ir ryškiai nudažyti augalai, todėl kurdami rudenines kompozicijas galite drąsiai naudoti dažytas smilgas, aguonas, net plunksnas ar uogas.

Teks apsiginkluoti kantrybe

Floristė patarė prieš kuriant puošmenas apsiginkluoti kantrybe ir kūrybai skirti bent kelias valandas.

„Jeigu norite, kad vainikas trauktų akį, teks kūrybai skirti galbūt net visą vakarą.

Vainiką, kuriam panaudojau devynis sluoksnius lankstytų klevo lapų, smilgas, kraspedijas, eukalipto pumpurus, kitas sausas gėles ir tilandsijas, kūriau daugiau nei tris valandas“, – sakė floristė.

Kūrėjos teigimu, rudeninį vainiką galima panaudoti labai įvairiai. Vienus kūrinius ji pakabina, į kitus įstato žvakes, žvakides, namų aromatus, įvairias vazas, stiklinius indus, skirtus saldainiams, riešutams ar džiovintiems vaisiams laikyti.

K.Rimienė patarė vainiką dėti ant tokio padėklo, lėkštės ar kito indo, kuris dar labiau atskleistų jūsų kūrinio grožį.

Iš lapų gamina staltieses

Floristas Modestas Vasiliauskas ragino kauniečius išsiruošti į parkus ar miškus ir nors trumpam juose stabtelėti ir pasigėrėti rudeninių lapų grožiu, pajusti šlamėjimą bei čežėjimą po kojomis. O vėliau jų prisirinkti ir atverti kūrybines galias.

„Pasidžiaukite rudeniu, prisirinkite įvairių lapų, net gilių, kaštonų, šakelių, smilgų, uogų ir namuose kurkite įvairias puokštes, kitas interjero ar lauko dekoracijas“, – mokė M.Vasiliauskas.

Iš gamtoje rastų medžiagų galima susikurti net staltieses ar užuolaidas, kurios puikiai atrodo suklijavus klevo lapus ir samanas. Galbūt jos nebus ilgalaikės, tačiau dalį rudens malonins tuos, kurie jas pasigamino.

Akis pradžiugina ir arkos

Floristas patarė pamėginti sukurti arkas, kurios labiausiai džiugintų mažuosius ir stebėtis priverstų svečius. Neturintiems metalinių konstrukcijų arkas kaunietis siūlo pasigaminti iš šakų. Jas galima puošti lapais, samanomis.

„Rudens gėrybės puikiai tiks arkoms išpuošti. Obuolius ir mažus moliūgėlius kabinkite, o didelius moliūgus ir cukinijas dėkite į pintus krepšius ar tiesiog ant žolės“, – aiškino M.Vasiliauskas.

Rudeninės arkos tiks ir namuose, ir lauke. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad viduje svarbu naudoti sveikus vaisius, o lauke juos galima smeigti ir mediniais smeigtukais ar metalinėmis vielutėmis.

„Atkreipkite dėmesį į tai, kad pažeisti vaisiai greičiau genda, pūva, aplink juos ima skraidyti muselės“, – pabrėžė floristas.

Chrizantemos – ne tik kapams

Gražinant namų erdves, terasas, balkonus ir kiemą kūrėjas siūlė nepamiršti viržių, kurie ne tik puikiai tinka dekoracijoms, bet ir gerai laikosi, yra atsparūs vėsiai temperatūrai.

Kaunietis patarė viržių kompozicijas lauke kurti maišant spalvas. Augalus vazonuose sodinti su nedideliais spygliuočiais. Jis taip pat siūlė nebijoti kiemo puošti chrizantemomis.

„Chrizantemos jokiu būdu nėra vien kapams apsodinti skirti augalai. Ne viename Europos didmiestyje teko matyti įvairių spalvų chrizantemomis apsodintų klombų, kurios atrodo tarsi spalvingi kilimai. Patariu ir kauniečiams šiomis gėlėmis pagražinti kiemus, jas naudoti kuriant kompozicijas“, – sakė M.Vasiliauskas.

Rudenines puokštes pagyvino uogomis

Auksinio rudens grožis, krintantys spalvoti lapai ir kitos medžiagos kurti įkvėpė ir Aleksoto bendruomenės centro narius.

Jie prieš savaitę mokėsi gaminti rudenines puokštes ir kitas kompozicijas.

„Medžių lapų ryškiai geltona, sodriai raudona, šviesiai ruda ar oranžinė spalvos nepalieka abejingų. Mokėmės kurti įvairias puokštes. Vienos tinka namams ar biurams papuošti, kitos – Vėlinių proga padėti ant kapų“, – sakė aleksotiškės.

Moterys naudojo putplastį, floristinę kempinę, klevo ir ąžuolo lapus, giles, smilgas, samanas, kaštonus, šermukšnių ir putinų uogas.

Į pačių kurtas puokštes aleksotiškės įstatė žvakes ar stiklinius indus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.