Kodėl statybines medžiagas svarbu rinktis iš apsidraudusių tiekėjų

Kai renkamės statybines medžiagas, pastatų inžinerinę įrangą, vienas svarbiausių kriterijų – kad ji būtų patikima ir kokybiška. Vartotojai, fiziniai asmenys dažniau domisi garantijomis, kurias suteikia medžiagų gamintojai, tuo tarpu didelės statybų kompanijos atkreipia dėmesį, ar gamintojai yra apsidraudę civilinės atsakomybės draudimu.

Kai renkamės vandens inžinerinę įrangą, vienas svarbiausių kriterijų – kad ji būtų patikima ir sandari.
Kai renkamės vandens inžinerinę įrangą, vienas svarbiausių kriterijų – kad ji būtų patikima ir sandari.
Kai renkamės vandens inžinerinę įrangą, vienas svarbiausių kriterijų – kad ji būtų patikima ir sandari.
Kai renkamės vandens inžinerinę įrangą, vienas svarbiausių kriterijų – kad ji būtų patikima ir sandari.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 10:12 AM, atnaujinta Dec 13, 2019, 1:25 PM

Pasak UAD „Rizikos valdymo specialistai“ brokerio Artur Rovdo, produkto civilinės atsakomybės draudimas nėra privalomas, tačiau patikimi statytojai rinkdamiesi medžiagas, dažniausiai domisi, ar medžiagų tiekėjas turi produkto civilinės atsakomybės draudimą. „Didelės statybinės kompanijos ypatingą dėmesį skiria kokybei, dėl to ir medžiagas perka iš patikimų gamintojų, kurie gaminius draudžia produkto civilinės atsakomybės draudimu. Mūsų rinkoje dar yra nemaža dalis smulkių statybos bendrovių, kurios nesidraudžia nei veiklos, nei produkto civilinės atsakomybės draudimu, be kurio kaimyninėse šalyse (Lenkijoje, Vokietijoje), verslo vystymas jau yra neįsivaizduojamas – sakė A. Rovdo. Fiziniai asmenys, statantys ir remontuojantys namus ūkio būdu, taip pat rinkdamiesi statybines medžiagas retai kada domisi, ar jos yra draustos produkto civilinės atsakomybės draudimu, kuris atlygintų nuostolius, jei būtų padaryta žala tretiesiems asmenims..

Renkasi iš apdraustų produktų

Bendrovės „Pastatų ūkio valdymas“ vadovas Artūras Dobilas pastebėjo, kad ginčai dėl nuostolių atlyginimo, kai sugenda pastatų inžinerinės sistemos ar jų dalys, dažnai sprendžiami teismuose. Produkto civilinės atsakomybės draudimas, jei tik tokį turi medžiagų tiekėjai, visada yra naudingas. „Pirkdami įrangą paprastai renkamės tą, kurių gamintojai turi civilinės atsakomybės draudimą. Tai yra didelis privalumas, kurio nauda ryškiai pasimato, kai kyla problemų. Mūsų praktikoje yra buvę atvejų, kai dėl statyboje naudotoų medžiagų buvo padaryti nuostoliai tretiesiems asmenims. Esant produkto civilinės atsakomybės draudimui, šiuos nuostolius dengia draudimo bendrovė, ko pasėkoje išvengiama ilgų ginčų ar bylinėjimosi.

Statyba yra gana rizikinga ūkinė veikla, todėl civilinės atsakomybės ir kiti draudimai – statybos darbų, nelaimingų atsitikimų, turto yra aktualūs visiems statybos proceso subjektams. Draudimo brokerių teigimu, pasitaiko atvejų, kai inžinerinių sistemų avarijos nutinka ne statybos metu, bet vėliau, jau gyvenant, naudojantis jomis. Įvykus avarijai pagrindinė draudikų užduotis – išsiaiškinti, dėl kieno kaltės ji atsitiko. Jeigu nustatoma, kad avarijos priežastis susijusi su inžinerinių sistemų kokybe, žala ir nuostoliai gyventojams atlyginami pagal produkto civilinės atsakomybės draudimą.

TECE užtikrina draudiminę apsaugą iki 10 mln. eurų

Visas įmanomas kokybės kontrolės sistemas įsidiegęs TECE koncernas visgi neatmeta nelaimingo atsitiktinumo šanso. Todėl jei vartotojų turtas būtų sugadintas dėl jo produktų kaltės, žalą kompensuotų draudimo kompanijos, kuriose koncernas draudžiasi civilinę atsakomybę.

Pirmieji vokiečių vandens inžinerinių sistemų produktai Lietuvą pasiekė prieš 20 metų. Iki šiol nebuvo jokių precendentų dėl gaminių kokybės, tačiau civilinės atsakomybės draudimas yra svarbus kriterijus, lemiantis pasirinkimą. Pasak bendrovės „TECE Baltikum“ vadovų, draudimą vertina statybos bendrovės, santechnikai. Tačiau apie jį lygiai taip pat svarbu žinoti ir bet kuriam žmogui, kuris prekybos centre renkasi wc bakelį, vamzdį, vandens nuleidimo mygtuką ar bet kurį kitą produktą. Svarbu žinoti ir tiems, kurių namuose, įrengiant vandens inžinerines sistemas, buvo naudoti TECE produktai.

Didina statinio vertę

TECE turimas veiklos ir produkto civilinės atsakomybės draudimas galioja visame pasaulyje, o draudimo sumos iš tiesų įspūdingos. 70 šalių veikianti viena stambiausių pasaulio draudimo kompanijų „Allianz“, atsitikus nelaimei, vieno draudžiamojo įvykio atveju kompensuotų žalą iki 10 mln. eurų. Tokiu būdu visiškai užtikrinama, kad jeigu žala būtų padaryta produktui, nuostoliai būtų atlyginami iki 10 mln. Eur sumos,

Baltijos šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, TECE produktai papildomai civilinės atsakomybės draudimu yra apdrausti ERGO draudimo kompanijoje. Vieno draudžiamojo įvykio atveju ERGO kompensuotų žalą iki 0,5 mln. eurų. Taigi žalą vartotojams iki šios sumos kompensuotų ERGO, jei žala didesnė – „Allianz“.

Be to, kad visa TECE produkcija yra apdrausta plačios apimties produkto civilinės atsakomybės draudimu, gaminių kokybei pagal Europos kokybės standartus yra suteiktas sertifikatas, liudijantis, kad jie tinkamai funkcionuos 50 metų.

Pasak bendrovės „TECE Baltikum“ vadovų, produkcijos kokybę ir tai, kad įmonė verslą vykdo atsakingai, drausdama tiek veiklą, tiek produkciją civilinės atsakomybės draudimu, vertina statybos bendrovės, santechnikai. Sumontuota kokybiška ir apdrausta įranga didina statinio patikimumą ir jo vertę.

Galima gyventi ir tikėtis, kad nieko bloga nenutiks. Bet galima gyventi ir žinoti, kad jei ir nutiktų, nuostoliai bus kompensuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.