Advento vainikai: tradicijos ir simbolių reikšmės

Tradicinis Advento vainikas iš eglišakių, papuoštas kankorėžiais, džiovintais vaisiais, cinamono lazdelėmis ir keturiomis žvakėmis jau tapo gražiausių žiemos švenčių klasika. Nors parduotuvėse galite rasti gausybę jau dekoruotų vainikų, pasigaminę jį patys, pajusite ypatingą kalėdinę nuotaiką.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2019, 5:02 PM

Advento vainikas – tai ne tik gražus stalo papuošimas, bet ir šviesos bei nesustojančio laiko simbolis. Kaip jis atkeliavo į Lietuvą, papasakojo Vilniaus Etninės kultūros centro specialistė Loreta Stoliarovienė.

Anot jos, Advento vainikai Europoje atsirado įsigalėjus liuteronybei, o į Lietuvą jie atkeliavo per Vokietiją XIX a. pab.–XX a. pr. Pirmiausia jie išplito Mažojoje Lietuvoje ir Klaipėdos krašte.

Kokios vainiko simbolinės reikšmės?

Šis puošnus šventinio dekoro elementas turi ne vieną simbolinę prasmę, sako etninės kultūros specialistė: „Laikas žiemą atsinaujina, dienos pradeda ilgėti. Ant Naujų metų slenksčio užgimsta naujas laikas ir vėl viskas sukasi ratu, įskaitant ir kalendorines šventes. Apskrita vainiko forma simbolizuoja laiko sukimąsi ratu, grįžtančią saulę, besikartojančius metų laikus bei naujo periodo pradžią“, – pasakojo L. Staliarovienė.

Mažojoje Lietuvoje vainikai būdavo gaminami supinant vyteles ir apkaišant jas eglišakėmis, o dekorui naudota tai, kas buvo randama miške ar sode: kankorėžiai, riešutai, džiovinti vaisiai, uogos.

Į vainiką tradiciškai statomos keturios žvakės, žyminčios keturis advento sekmadienius – trys violetinės ir viena rožinė. Pirmoji violetinė, „pranašystės“ žvakė, yra vilties simbolis. Antroji, vadinama Betliejaus žvake, turi kelias reikšmes – vienuose šaltiniuose ji simbolizuoja meilę, kituose – ėdžias, kuriose gimė Kristus. Trečiąjį sekmadienį degama rožinė žvakė, simbolizuojanti džiaugsmą. O paskutinį advento sekmadienį uždegama violetinė, angelo žvakė, vadinama taikos simboliu. Per Kūčias degama ir penkta – baltos spalvos žvakė, simbolizuojanti Kristų. Ji statoma į vainiko vidurį.

Nuo ko pradėti, norint pasigaminti vainiką pačiam?

Prekybos centro „Senukai“ kalėdinių prekių specialistė Ieva Matiukaitė atskleidė, jog Advento vainiką pasigaminti patiems išties nėra sudėtinga. Tereikia žinoti 3 pagrindinius vainiko gamybos etapus ir pasitelkti šiek tiek kantrybės:

1. Pasiruoškite karkasą. Juo gali tapti iš vielos ir vytelių susuktas apskritimas, prekybos centruose įsigytas vainiko pagrindas iš putplasčio arba šiaudų. Jei į parduotuvę vykti laiko neturite, vainiko pagrindą pasigaminsite ir iškirpę rato formą iš kartono, o prie jo siūlu aprišę gniužintą laikraštį.

2. Pritvirtinkite dekoro pagrindą. Itin dailiai Advento vainikas atrodys, jei visžalių augalų šakeles prie jo tvirtinsite pagal laikrodžio rodyklę. Tam puikiai tiks lanksčios eglių, pušų, kėnių, kadagių ir net tujų šakelės. Jas prie pagrindo rekomenduojama pritvirtinti lininiu siūlu.

3. Pasirinkite dekorą. Kad vainikas atrodytų skoningai ir nebūtų perkrautas, specialistė rekomenduoja naudoti ne daugiau kaip 4 rūšių tarpusavyje derančius papuošimus. Puiku, jei ant Advento vainiko esančios dekoracijos priderintos prie namuose jau esančių kalėdinių puošmenų – eglutės žaisliukų, girliandų, stalo dekoracijų.

I. Matiukaitės teigimu, norint, kad vainikas kvepėtų Kalėdomis, jį dekoruoti patariama cinamono lazdelėmis, citrinos ar apelsino griežinėliais. Visus dekoro elementus specialistė siūlo tvirtinti naudojant karštų klijų pistoletą, mat su juo viskas ne tik tvarkingai atrodo, bet ir tvirtai prilimpa.

Jei atrodo, kad patiems pasigaminti vainiką sudėtinga ar trūksta žinių, I. Matiukaitė kviečia užsukti į prekybos centro „Senukai“ organizuojamas kalėdinių vainikų gamybos dirbtuves.

Patyrę floristai savo žiniomis dalinsis 2019 12 14 d. Klaipėdos BANGINYJE įsikūrusiuose SENUKUOSE. Specialistė primena, kad norint dalyvauti renginyje, būtina registracija. Daugiau informacijos sužinosite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.