Net jei tai darysite pirmą kartą – suklysti neįmanoma: Kalėdų vainikas tikrai pavyks

Yra daug būdų pasigaminti kalėdinį vainiką. Esu dalyvavusi ne vienose kalėdinių vainikų dirbtuvėse, turėjau patirties su verbomis, puokštėmis su džiovintomis gėlėmis, bet tikrai nesu šios srities profesionalė. Galiu aš – galite ir jūs: kviečiu į svečius pas Indrę („Indrės idėjos“), kuri parodys labai paprastą būdą, kaip pasigaminti kalėdinį vainiką. Net jei tą darysite pirmą kartą, suklysti neįmanoma.

Kalėdinį vainiką pasigaminti visai nesudėtinga, priemonių galima rasti namuose arba nebrangiai įsigyti.<br>I. Trukšinaitės, L.Liubertaitės nuotr.
Kalėdinį vainiką pasigaminti visai nesudėtinga, priemonių galima rasti namuose arba nebrangiai įsigyti.<br>I. Trukšinaitės, L.Liubertaitės nuotr.
Stilingas ir natūralus rankų darbo kalėdinis vainikas, pagamintas iš kankorėžių.<br>I. Trukšinaitės nuotr.
Stilingas ir natūralus rankų darbo kalėdinis vainikas, pagamintas iš kankorėžių.<br>I. Trukšinaitės nuotr.
Kalėdinis vainikas buvo gaminamas ant šiaudinio karkaso.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Kalėdinis vainikas buvo gaminamas ant šiaudinio karkaso.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Dekoratyvinė juosta reikalinga dėl estetikos, tvirtumo ir lengvesnio papuošimų klijavimo.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Dekoratyvinė juosta reikalinga dėl estetikos, tvirtumo ir lengvesnio papuošimų klijavimo.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Riešutus klijuojame vienas šalia kito, kol vainikas atrodys išbaigtas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Riešutus klijuojame vienas šalia kito, kol vainikas atrodys išbaigtas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Natūralūs papuošimai iš miško, išdžiovinti ir paruošti klijavimui.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Natūralūs papuošimai iš miško, išdžiovinti ir paruošti klijavimui.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Iš šių lazdyno riešutų gaminsime kalėdinį vainiką, nors puikiai tiktų ir kitos rūšies riešutai.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Iš šių lazdyno riešutų gaminsime kalėdinį vainiką, nors puikiai tiktų ir kitos rūšies riešutai.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lina Liubertaitė

Dec 15, 2019, 9:51 PM

Jeigu tik turime šiek tiek laiko ir noro, daug ką galima pasigaminti savomis rankomis, o ir švenčių laukimas nuo to taps tik jaukesnis. Ar tikrai kalėdinis vainikas gali būti pagaminamas paprastai, iš natūralių priemonių? Skaitykite, kaip Indrė siūlo tokį pasigaminti.

Karkasas – vainiko pagrindui

Taigi, pradedam. Pirmiausia reikia pasirinkti karkasą, ant kurio dėsime ir lipdysime visas kitas gėrybes. Jis gali būti pagamintas iš šieno, putų polistirolio ar medžio šakelių. Karkasą, jau paruoštą naudoti, galite nusipirkti floristikos parduotuvėse ar prekybos centruose. Jų būna įvairių dydžių, todėl galite pasirinkti pagal norus.

Savo pavyzdiniam vainikui Indrė pasirinko karkasą iš šieno. Žinoma, karkasą galite pasigaminti ir patys, jei turite šieno arba jei galite vieną kitą šakelę kieme nusikirpti nuo savo krūmo.

O aš siūlau dar vieną būdą, kurį buvau išbandžiusi vienose vainikų dirbtuvėse. Ten naudojome didelius plono popieriaus lapus, manau, puikiausiai šią funkciją atliktų laikraščiai. Net jei laikraščių neprenumeruojate, panaudokite lankstinukus ar skrajutes. Užuot iškeliavę į makulatūrą jie puikiausiai atliks vainiko karkaso vaidmenį – tereiks standžiai susukti ir sutvirtinti lipnia juosta arba siūlais.

Kitas žingsnis – karkaso pagražinimas

Išsirinkus karkasą, jį tvirtai apvyniokite dekoratyvine juosta, kas kurį tarpą sutvirtindami ją klijais. Ji reikalinga tam, kad iš visų pusių vainikas atrodytų estetiškai, o jį pakėlus nuo stalo nesimatytų kokių nereikalingų tarpelių. Be to, vainikas bus stabilesnis, kitos dalys ant jo lengviau klijuosis.

Gražu, jei juosta medžiaginė, tačiau galite apjuosti originaliau, pavyzdžiui, panaudodami lininį audinį. Greičiau dirbti su platesne juosta, todėl būtų patogu, jei juosta būtų bent 5 cm pločio.

Vienintelis specifinis dalykas, kurį ne visi turi namuose – tai karšti klijai. Tokį specialų pistoletą su klijų papildymais galite įsigyti floristikos reikmenų parduotuvėje. Jei mėgstate pasikrapštyti su rankdarbiais, tikrai verta turėti tokį namuose. Yra ir itin mažų klijų pistoletų, kurie kainuoja tik kelis eurus, tačiau funkciją atlieka.

Jeigu siekiate natūralumo ir klijų pirkti nesiruošiate, galite pabandyti kalėdinį vainiką pasigaminti be klijų. Pritvirtinimui tuomet naudokite siūlus, kaspinus ir vielutes.

Kalėdinis vainikas su natūraliais papuošimais

Štai keletas idėjų, kokios natūralios priemonės puikiai tinka kalėdinio vainiko puošybai: pačių surinktos miško gėrybės – gilės, kaštonai, pušies kankorėžiai. Jų galite pririnkti ir dabar, tik juos reikia gerai išdžiovinti prieš klijuojant ant karkaso. Džiovintos gėlės ir vaisiai, pavyzdžiui, sumedėjusių bijūnų vaisiai. Juos taip pat galima klijuoti su klijais, tik atminkite, kad jie trapūs.

Riešutai: graikiniai, lazdynų ir kt., galite tiesiog nusipirkti ir priemonių jau turite.

Galima naudoti įvairias priemones ir intuityviai derinti jas tarpusavyje. Tačiau šiemet Indrei labiau patinka vainikai su vienos rūšies dekoru. Ir, tiesą sakant, tai pats paprasčiausias būdas, kuris visada bus subtilus ir estetiškas.

Tokiu atveju reikia nepamažinti priemonių, kad nepritrūktumėte. Pavyzdžiui, vienam vainikui gali prireikti apie kilogramo lazdynų riešutų.

Svarbu: jeigu namie turite mažų vaikų, pagalvokite apie tai, kad kokios ryškios detalės gali būti nukrapštytos ir dedamos tiesiai į burną, todėl atsargiau elkitės su gražiomis, bet nuodingomis uogomis ar kitomis gamtos gėrybėmis.

Dekoruojame vainiką pasirinktomis gėrybėmis

Šiame etape gali prireikti šiek tiek daugiau kantrybės, bet viskas išties paprasta. Štai kokie žingsniai seka.

Pasirinktą riešuto pusę patepkite klijais ir lipdykite jį prie dekoratyvinės juostos, prispauskite ir palaikykite kelias akimirkas. Pirmiausia karkasą apklijuokite viena eile riešutų (ar kitų gėrybių), kuri bus pagrindinė. Riešutus galima vartyti kaip tik patogu, svarbiausia, kad jie kiek įmanoma labiau priglustų vieni prie kitų ir neliktų tarpelių. Taip ir auginkite riešutų sluoksnį, kol vainikas taps išpildytas ir dekoratyvus.

Papildomos dekoracijos – jūsų pasirinkimui

Kai jau gaminys tapo panašus į tikrą vainiką, tik nuo kūrybiškumo ir norų priklauso tolesni veiksmai. Pasak Indrės, galime pasirinkti šiuos variantus, bet tikrai nebūtina jais apsiriboti.

Vainiką paliekame be papildomų detalių – minimalizmas dabar išties madingas. Ant vainiko priklijuojame kaspiną, pagamintą iš tos pačios dekoratyvinės juostos (būsite tikri, kad kaspinas derės). Galima papuošti eglutės žaisliukais, karoliukais. Spalvas priderinkite prie kitų šventinių namų interjero detalių. Puikiai tiks ir cinamono lazdelės, o jų kvapas suteiks namams jaukumo. Papildomas dekoracijas taip pat priklijuojame klijais.

Adventinis ar kalėdinis vainikas?

Kalėdinis vainikas būna puošnesnis, jam karoliukai, kalėdiniai papuošimai, blizgios detalės labai tinka. Adventinis vainikas turėtų būti kuklesnis, natūralesnis. Tačiau šiuo parodytu būdu puikiausiai galima pagaminti ir viena, ir kita.

Indrė parodė pavyzdį, kur vainikas dekoruotas sumedėjusio bijūno vaisiais. Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad tokias grožybes galima susidžiovinti patiems. Šiaudinį karkasą ji papuošė drobine juosta ir ją apklijavo sudžiūvusiais bijūno vaisiais. Į vidų sudėtos keturios žvakutės – štai ir paprastai pagaminamas adventinis vainikas. O svarbiausia – savomis rankomis! Jei tokį vainiką papuošiame raudonais karoliukais, jei pritvirtinam kalėdiškai raudoną kaspiną ar kitokius ryškesnius papuošimus, jau jis tampa jaukiu klasikiniu kalėdiniu vainiku.

Kitas puikus pavyzdys – vainikas iš pušies kankorėžių. Tokį vainiką, kaip ir kitus, galima dėti ant stalo, ant palangės, taip pat galima kabinti ant durų ir taip papuošti įėjimą į namą.

Visi šie gražūs pavyzdžiai tik parodo, kad fantazijai ribų nėra, reikia tik šiek tiek kantrybės ir smagaus nusiteikimo.

Teksto autorė – modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio