Sunku patikėti, kad tai vyksta šiandien: plungiškė priversta kuopti nevalyvų kaimynų išmatas

Plungiškė A. Š. visą mėnesį kantriai kuopė užsikimšus kanalizacijai fekalijomis vis patvinstantį bendro naudojimo tualetą. Plungėje liūdnai pagarsėjusiame V. Mačernio gatvės 49-ajame bendrabučio tipo name gyvenanti moteris sako nebežinanti, ko griebtis, tačiau yra įsitikinusi – tai tęstis nebegali.

Moteris tikino, kad kai tualetą atkemša, randa bulvių lupenų, dangtelių nuo stiklainių, net telefonų.<br>123 rf nuotr.
Moteris tikino, kad kai tualetą atkemša, randa bulvių lupenų, dangtelių nuo stiklainių, net telefonų.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Laurinaitienė, zemaiciolaikrastis.lt

Feb 12, 2020, 1:54 PM, atnaujinta Feb 12, 2020, 1:56 PM

Niekam „nepriklauso“

A. Š. butas – pirmame aukšte, tad tikrai ne pas ją tas tualetas užsikemša. Tačiau kažkodėl visus gražumynus tenka kuopti būtent jai. Namą administruoja Savivaldybės įmonė „Plungės būstas“. Iš jo ir išgirdusi, kad valyti svetimas fekalijas esą priklauso ne kam kitam, o jai pačiai.

„Taip, kaimynams prieš mėnesį išsikėlus, šiuo tualetu likau naudotis viena. Tačiau nebespėju avarinės tarnybos kviestis. Išsivalau, išsiblizginu, o po kelių dienų – vėl tas pats... Bet juk ne mano kambary tas tualetas yra ir ne aš į jį pomidorų, saldainių popieriukų primėtau, ne mano š... į viršų kyla“, – ne juokais pyko plungiškė.

„Ir ko tik ten neranda, kai tualetą atkemša, – tęsė moteris. – Bulvių lupenų, dangtelių nuo stiklainių. Pamatytumėt... Klausiau „Plungės nuotekų valymo įrenginių“ dėl išvalymo. Sako: „Ne mums priklauso. Kreipkitės į „Plungės būstą“. Kreipiuosi ten, išgirstu: „Ar mes užkimšom? Likai viena, tai ir išsivalyk. Mes nieko nedarysime. Nepriklauso.“ Tuomet paaiškinkit, už ką mes jiems pinigus mokam?“

A. Š. pasakojo, kad po tokių užsikimšimų visas koridorius „pakvimpa“. Be to, ir avarinės tarnybos išsyk prisikviesti neišeina. Reikia sulaukti, kol atvažiuos. O ir pati moteris yra įsigudrinusi – skambina tai pamainai, kuri, žino, į problemą rimčiau pažiūrės. Nes kita atvažiavusi ne vamzdžius pravalo, o suverčia bėdą esą užsikimšusiam tualetui. Tiek tos naudos...

„Jeigu aš nieko nedaryčiau, neskambinčiau, nevalyčiau – ir į koridorių pradėtų plūsti. O kas tuomet? Tada aš viską – į kibirą ir į Babrungą?!“ – pyko moteris.

Jos nuomone, „Plungės būstas“ šitaip kratosi atsakomybės. Kad tik nereikėtų mokėti pinigų. „Niekada nieko jų nepaprašysi – visada tik „pati, pati“... Ar aš turiu rūpintis bendrais tualetais? Draugė sykį atėjo, pamačiusi vaizdelį net apsivėmė. O aš vis šveičiu...“

„Tai ne gedimas, tai – vandalizmas“

Kad išsiaiškintume šią situaciją, paskambinome tiesiai į „Plungės būstą“. Atsiliepęs direktorius Audrius Šapalas sakė nieko apie tai nežinąs, tačiau pakvietė V. Mačernio g. 49-ojo namo administratorę Stefaniją Raibužienę.

Ji tikino, kad įstaiga jokio šios gyventojos prašymo nėra gavusi. Tačiau patvirtino jau iš A. Š. girdėtą tiesą – esą „Plungės būstui“ atlikti tokius darbus nepriklauso.

„Mes šaliname gedimus. O čia ne gedimas, čia – vandalizmas. Patys gyventojai tą vamzdį užkemša, patys nesaugo. Prieš 3 mėnesius keitėm visą kanalizacijos stovą. Nuo pirmo iki penkto aukšto. Ir ko tik tuomet neradom – primesta butelių, sauskelnių, higieninių paketų, telefonų... Kas tik telpa, viską sumeta. Mes tų gyventojų požiūrio nepakeisim“, – kalbėjo administratorė.

S. Raibužienė sakė, kad šis namas apskritai yra probleminis. Ji pati ten net užpulta kažkada buvusi. Žinoma, čia gyvena ir tokių žmonių, kurie stengiasi, nori gyventi geriau, gražiau. Bet šalia esantieji esą tam trukdo.

„Vienas gyventojas tvarkėsi, sienas buvo išdažęs. Kas iš to? Tuoj kiti nulupinėja, nugrando“, – sakė „Plungės būsto“ atstovė.

Daugelis gyventojų – nemokūs

S. Raibužienės klausėm, negi nėra jokios išeities šiai namo gyventojai, kuri irgi stengiasi gyventi gražiai? Ar jai ir toliau teks nedrausmingų ir nevalyvų kaimynų fekalijas valyti, šlapime rankas mirkyti? Administratorė patvirtino, kad tokiems atvejams įstaiga pinigų nėra numačiusi.

O gal lėšų tokių avarijų padariniams šalinti būtų galima paimti iš kitų „Plungės būsto“ surenkamų pinigų? Juk žiema šįmet įstaigai palanki, žmonių sniegui valyti samdyti nereikia, tad negi nieko visai ir nelieka?

Administratorė dar kartą pakartojo, kad tam pinigų skirta nėra. Vamzdžių užsikimšimas esą nėra avarija ar koks gedimas, kurį „Plungės būstas“ turėtų šalinti. O paimti pinigų patalpų ir tualeto išvalymui iš bet kurios įstaigos biudžeto eilutės, kaip antai iš namo teritorijos priežiūros, irgi nėra įmanoma.

Be to, anot S. Raibužienės, šiame bendrabučio tipo name gyvena labai daug nemokių gyventojų. Esą „Plungės būstas“ iš jų net nesurenka lėšų, kiek reikia namui prižiūrėti. Namo įsiskolinimas didelis – ar ne 13 tūkst. eurų...

„Tvirtinom balkonus. Patikėkit, kiek mažai dar tėra sumokėję už tai, – pasakojo administratorė. – Tam bendrabučiui mes išeičių nerandam...“

Valys ir toliau?

Kad prie pat vaikų darželio esantis bendrabučio tipo daugiabutis namas yra probleminis, žino ne tik aplinkiniai gyventojai, bet turbūt ir visi plungiškiai. Net Plungės policijos komisariatas jį vadina vienu iš penkių rajono (net ne Plungės!) karštųjų taškų, kur nuolat tenka skubėti į iškvietimus.

Akivaizdu, kad bendrabučio gyventojų neperauklėsi, juos švaros, tvarkos ir drausmės vargiai išmokysi. Tačiau policijos pareigūnai, stengdamiesi keisti situaciją, jame taiko atskiras prevencines priemones. Tiesa, keisti padėtį sunkiai sekasi, tačiau visais būdais bandoma. Galbūt ir „Plungės būstas“ galėtų numatyti lėšų tokiems išskirtiniams atvejams... Juk jų visur ir visada būna.

Tačiau vėlgi klausimas – iš kur lėšų paimti? Pasak S. Raibužienės, tuomet tektų įvesti naują mokestį.

Taip išeina, kad A. Š. nevalyvų kaimynų išmatas teks valyti ir toliau. Malonumas menkas. Pripažinkim – tikrai ne vieną supykintų. Nenuostabu, kad moteris situacija piktinasi ir negali suprasti, negi išeičių visada turi ieškoti tik patys gyventojai? Bent šiokį tokį supratingumą galėtų parodyti ir namą administruojanti įstaiga bei nepalikti moteriškės bėdoje vienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.