Maisto kaupikai pinigus mėto vėjais – paaiškino, kuo pavojingos senos kruopos

Išsigandę SARS-CoV-2 viruso grėsmės kauniečiai šluoja iš parduotuvių lentynų kruopas, makaronus, mėsos ir žuvies gaminius. Specialistai perspėja: šie produktai sensta, genda ir gali kelti pavojų sveikatai.

Būtina žiūrėti ne tik mėsos ir žuvies, bet ir ilgiau išsilaikančių kruopų, makaronų galiojimo laiko.<br>V.Balkūno nuotr.
Būtina žiūrėti ne tik mėsos ir žuvies, bet ir ilgiau išsilaikančių kruopų, makaronų galiojimo laiko.<br>V.Balkūno nuotr.
Būtina žiūrėti ne tik mėsos ir žuvies, bet ir ilgiau išsilaikančių kruopų, makaronų galiojimo laiko.<br>V.Balkūno nuotr.
Būtina žiūrėti ne tik mėsos ir žuvies, bet ir ilgiau išsilaikančių kruopų, makaronų galiojimo laiko.<br>V.Balkūno nuotr.
Būtina žiūrėti ne tik mėsos ir žuvies, bet ir ilgiau išsilaikančių kruopų, makaronų galiojimo laiko.<br>V.Balkūno nuotr.
Būtina žiūrėti ne tik mėsos ir žuvies, bet ir ilgiau išsilaikančių kruopų, makaronų galiojimo laiko.<br>V.Balkūno nuotr.
Būtina žiūrėti ne tik mėsos ir žuvies, bet ir ilgiau išsilaikančių kruopų, makaronų galiojimo laiko.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Būtina žiūrėti ne tik mėsos ir žuvies, bet ir ilgiau išsilaikančių kruopų, makaronų galiojimo laiko.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 7, 2020, 12:06 PM

Dar iki nustačius pirmą susirgimo atvejį Lietuvoje teko stebėti, kaip anaiptol ne senyva močiutė ir ne kaimo parduotuvėje, o madingai apsirengusi mergina Kauno centre esančiame prekybos centre prisikrovė vežimėlį grikių, miežinių kruopų dėžučių, apie dešimtį pakuočių makaronų, maždaug tiek pat pakelių vytintų dešrelių ir nemažai šaldytos žuvies.

Mergina veikiausiai ruošėsi ne karui, o, kaip ir daugelis žmonių, buvo įbauginta COVID-19 ligą sukeliančio viruso ir ėmė kaupti maisto atsargas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai perspėjo, kad į kruopas, pasibaigus jų galiojimo laikui, gali įsisukti maistinės kandys. Jų lervoms pasenusios kruopos – skanėstas ir patogus būstas.

Tos kirmėlės nėra nuodingos, bet mūsų kulinarinei kultūrai – nepriimtinas patiekalas.

VMVT darbuotoja Jurgita Savickaitė sakė, kad būtina žiūrėti ne tik mėsos ir žuvies, bet ir ilgiau išsilaikančių kruopų, makaronų galiojimo laiko. Jis nurodytas ant pakuotės. Jam pasibaigus verčiau tokius gaminius išmesti.

Maisto saugos specialistai kruopas ir makaronus pataria laikyti sandariai uždaromuose stikliniuose ar plastikiniuose induose. Tačiau jokiu būdu ne popieriniuose ar plastiko maišeliuose, į kuriuos nesunkiai patenka maistinių kandžių lervos.

Dar labiau maisto atsargų kaupikai turėtų atsižvelgti į mėsos, nors ir vytintos ar rūkytos, bei konservų galiojimo laiką.

Pasenę šie produktai gali sukelti rimtas žarnyno ir skrandžio ligas.

Kandys puikiai jaučiasi biriuose produktuose

Jeigu namuose pamatėte bent vieną skraidančią maistinę kandį, tai ženklas, kad būtina nuosekliai apžiūrėti vietas, kuriose laikomi birūs produktai, – kruopos, miltai, atidaryti talpyklas ir pakuotes.

Svarbu suprasti, kad šie gyviai gali daugintis ir vystytis net uždarytoje pakuotėje, todėl nereikėtų pamiršti apžiūrėti produktų, kurių pakuotės dar nėra atidarytos.

Maistinės kandys daugiausia žalos padaro būdamos ne brandžioje drugelio vystymosi fazėje, bet lervos (vikšro). Iš kiaušinių, kurių kandis gali padėti kelis šimtus, išsiritusios lervos puikiai jaučiasi biriuose produktuose.

Jos gadina šiuos produktus, graužia, teršia savo išmatomis, išnaromis, išskiriamais siūlais, kurie atrodo kaip voratinklis.

Manoma, kad kandys į namus dažniausiai atkeliauja produktų pakuotėse, kur jau būna sudėti kiaušinėliai, tačiau gali patekti ir pro atvirą langą. Suaugusių kandžių vienintelis tikslas – daugintis, t.y. dėti kiaušinėlius.

Kaip jau minėta, žalą daro lervos (vikšrai), kurios maitinasi maistu, palikdamos savo apykaitos produktus ir taip sugadindamos maistą. Jos gali pragraužti net plastikinius maišelius, kartonines pakuotes, todėl parsinešę užkrėstą pakuotę po kurio laiko virtuvėje išvysime jau skraidančias brandžias kandis.

Vikšrai, pragraužę pakuotes, ropoja spintelės sienelėmis ir suradę saugų kampą įsikuria, kad išsivystytų į brandų drugį.

Svarbiausia – rasti židinį ir jį kruopščiai išvalyti. Lentynas, spinteles, patalpas geriausia išvalyti skiesto acto tirpalu. Užterštus maisto produktus būtina nedelsiant išmesti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.