Šildymo sezoną daugiabučių gyventojai gali užbaigti patys

„Kol kas konkrečių sprendimų nėra, sekame temperatūras. Šildymo sezonas yra pabaigtas švietimo įstaigose, kurios nebedirba. Kelios yra ikimokyklinio ugdymo įstaigos, kurios dirba, tai ten minimaliu režimu šildoma.

Kiekvienas daugiabutis individualiai gali priimti sprendimą ir šilumos punktuose šildymo sezoną pabaigti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kiekvienas daugiabutis individualiai gali priimti sprendimą ir šilumos punktuose šildymo sezoną pabaigti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kiekvienas daugiabutis individualiai gali priimti sprendimą ir šilumos punktuose šildymo sezoną pabaigti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kiekvienas daugiabutis individualiai gali priimti sprendimą ir šilumos punktuose šildymo sezoną pabaigti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 8, 2020, 12:57 PM, atnaujinta Apr 8, 2020, 1:14 PM

Kiekvienas daugiabutis individualiai gali priimti sprendimą ir šilumos punktuose šildymo sezoną pabaigti, bet centralizuoto iš miesto pusės sprendimo kol kas nėra, nes kitą savaitę matome naktimis minusinę temperatūrą“, – ELTAI sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Oficialiai šildymo sezonas yra baigiamas, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra aukštesnė nei +10 °C. Praėjusiais metais, šildymo sezonas baigėsi balandžio 19 d., 2018 m. balandžio 9 d., 2017 m. – gegužės 4 d. 

Šildymo sezono pabaigą galima pagreitinti

Kauno savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis nurodė, kad gyventojams nenorima sukelti diskomforto, atsižvelgiant į tai, kad jie šiuo metu laiką leidžia namuose.

„Nors dienos metu pakankamai šilta, tačiau naktimis temperatūra vos pakyla virš 0. Stebime orų prognozes ir matome, jog šventinį savaitgalį žadamas atšalimas“, – komentare nurodė R. Endrikis.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros poskyrio vyriausioji specialistė Diana Gerasimovienė sakė, kad sprendimas dėl šildymo sezono pabaigos galėtų būti svarstomas priešpaskutinę mėnesio savaitę.

„Šiandien įvertinus artimiausias oro prognozes, matome, kad galėtų būti 19 dieną apie 9 laipsnius šilumos temperatūros vidurkis ir paskui jau šiltėja. Tai manome, kad kitos savaitės pabaigoje, dar kitos savaitės pradžioje, 19–20 dienomis galėtų būti svarstoma šildymo sezoną nutraukti“, – sakė D. Gerasimovienė.

Savivaldybių organizuojamas šildymo sezonas paprastai baigiasi balandžio antroje pusėje. Gyventojai patys gali nuspręsti dėl pastatų šildymo pabaigos, suderinę tai su šilumos tiekėju ir jei nepažeidžiamos higienos normos.

Sostinės savivaldybės bendrovė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) primena savo klientams, jog Lietuvos teisės aktai šilumos vartotojams leidžia užbaigti šildymo sezoną nelaukiant oficialios šildymo sezono pabaigos.

Daugiabučių namų gyventojai balsų dauguma arba juridiniai asmenys gali patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pabaigos, nepažaidžiant higienos normų reikalavimų ir apie tai informuojant šilumos tiekėją.

Vilniečiai gali patys nuspręsti, kada nutraukti šildymą

Šilumos punktuose sklendes uždaro ir šildymą nutraukia ne Vilniaus šilumos tinklai, o vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas (paprastai paskirtas gyvenamąjį namą administruojančios įmonės) arba asmuo atsakingas už šilumos ūkį komerciniuose pastatuose.

„Savarankiškas šildymo sezono užbaigimas galėtų būti dar viena taupymo galimybė smulkiajam verslui bei gyventojams, finansiškai nukentėjusiems nuo COVID-19 pandemijos. Jei karantino metu verslas yra sustabdęs veiklą, anksčiau laiko nutraukiamas šildymo sezonas būtų papildomas kaštų mažinimo sprendimas.

Lygiai taip pat daugiabučio namo bendruomenės nariams vieningai nusprendus, jog nebėra rizikos namo vidinėms šildymo sistemoms užšalti, gali priimti tokį sprendimą, kuris karantino metu daugeliui gali tapti svaria pagalbos priemone. Gyventojams visuomet patariu išsamiai klausti bei konsultuotis su specialistais ir žinoti visus galimus pasirinkimus, tuomet ir priimami sprendimai bus teisingi“, – teigė Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

VŠT jau yra gavusi verslo subjektų pranešimus, kuriuose informuojama apie anksčiau laiko sustabdytą šildymo sezoną, dėl COVID-19 karantino nutraukiamos savo veiklos. Didžioji dalis prašymų gaunama iš viešbučių, NT vystytojų.

Įmanoma atidėti mokėjimus

VŠT primena, jog miesto gyventojai, finansiškai nukentėję nuo COVID-19 pandemijos, gali kreiptis į įmonę dėl mokėjimų atidėjimo. Senjorai, neturintys galimybių apmokėti sąskaitų internetu, galės už suteiktas paslaugas susimokėti pasibaigus karantino laikotarpiui ir delspinigiai jiems nebus skaičiuojami.

„Gyventojų laiku apmokamos sąskaitos užtikrina karšto vandens ir šilumos tiekimą net ir sudėtingomis karantino sąlygomis gyventojams, verslui, ligoninėms, policijai bei daugybei kitų svarbių objektų.

Todėl norėčiau nuoširdžiai padėkoti visiems klientams, kurie net ir pandemijos iššūkių metu tvarkingai ir laiku jas apmoka ir taip suteikia galimybę mums ne tik išlaikyti darbuotojus, bet ir toliau tęsti svarbius gamybinius procesus.

Visgi, nepamirštame ir tų klientų, kuriems dabar yra sunkiausia – kviečiu juos kreiptis į mūsų klientų aptarnavimo centrą. Esu tikras, jog mūsų darbuotojai tikrai ras tinkamą sprendimą“, – teigia VŠT generalinis direktorius Gerimantas Bakanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.