Žinomas menininkas Kaune paslėpė siurblinę

Meno kūriniai puošia ne tik miesto erdves, bet ir keliasi į pakaunės teritorijas. Besiplečiančios Kauno rajono Noreikiškių gyvenvietės žmones nustebino netikėtoje vietoje atsiradęs didžiulis paveikslas.

Didžiuliame paveiksle – akvariumas, jame plaukiojanti moteris su akvalangu.
Didžiuliame paveiksle – akvariumas, jame plaukiojanti moteris su akvalangu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-29 11:21, atnaujinta 2020-07-29 11:30

Net 150 kvadratinių metrų paveiksle – pseudoakvariumas, jame plaukiojanti moteris su akvalangu, auksinės žuvelės.

„Piešinio siužetas: nardančios merginos su skafandru ir auksinės žuvelės kontaktas, mergina žuvelę liečia ranka, tarsi žmogaus kontaktas su jo norais. Tai yra kontaktas su savimi, savęs atradimas. Mergina jaučiasi gerai, nekasdienėje aplinkoje.

Paveiksle daug simbolių, kuriuos galima iššifruoti ir kuriuos kiekvienas iššifruos savaip“, – pranešime spaudai trumpai naują kūrinį pristato dailininkas Algis Kriščiūnas.

Idėja kilo iš būtinybės bei aplinkos – „011 NT“ rinkodaros komandos kuruojamame NOA projekte stūkso didžiulė sena vandens siurblinė, kuriai paslėpti geriausiai tiko A.Kriščiūno akvariumo, atsispindinčio čia pat vilnijančiame vandens telkinyje, piešinys.

Pasak menininko, jam iškart patiko mintis nebenaudojamos vandens siurblinės vamzdžius uždengti gigantišku piešiniu: „Didelis puikus plotas menininkui, meninei saviraiškai. Pirma mintis pamačius tvenkinį ir stačiakampį pastatą – tai turi būti akvariumas.“

Nors šis piešinys yra didžiausias A.Kriščiūno darbų kolekcijoje, tam reikšmės menininkas neteikia.

„Man gerokai svarbiau, kad būtų įdomu.

Niekada nebijau imtis naujovių, naujoje sferoje visada įdomu. Kuo labiau esi įspraudžiamas į kokius nors rėmus, tuo daugiau kūrybinių sprendimų sugalvoji.

Nė vieno darbo nedarau, kad jis būtų didžiausias ar taptų kokiu nors rekordu. Žmonės, kurie čia gyvens, jau trečią dieną pamirš, kad jis didžiausias. Jiems svarbu, kad būtų gražus vaizdas pro langą ar vaikščiojant gatve.

Jokio skirtumo, jis didžiausias ar mažiausias, svarbiausia, kad būtų miela į jį žiūrėti, kad blausi siurblinė iš bjauraus ančiuko virstų objektu, prie kurio norėtųsi darytis asmenukes. Norėjosi, kad tai būtų traukos objektas, tarsi savaime kviečiantis: „Einam, prie akvariumo nusifotografuosim“, – kalbėjo menininkas.

Dar vienas svarbus gigantiško paveikslo akcentas – simboliškumas.

„Akvariumas siejasi su vandeniu, žuvimis, jis bus žiemą ir vasarą, visada išliks gyvas objektas. Net tada, kai užsnigs, žalios pieštos žolės, spalvotos žuvelės įlies šilumos, gyvybingumo. Taip pat akvariumas asocijuojasi su namų židiniu, jų jaukumu.

Žinau daug žmonių, kurie namuose vietoj židinio įsirengia akvariumą ir žiemos vakarais žiūri ne į ugnį, o į plaukiojančias žuvis. Tai tampa savotiška meditacija, nusiraminimu, akvariumas virsta visą šeimą vienijančiu objektu“, – sakė menininkas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.