Besiruošiantiems lankyti artimųjų kapus primena neužversti jų plastiku

Dirbtinių plastikinių gėlių puokštelės ir parafino žvakės plastiko indeliuose kasmet nukloja anapilin išėjusiųjų kapus. Kur ši Vėlinių atributika atsiduria po šventės ir kokią žalą gamtai ji teikia, susimąsto ne kiekvienas.

„Vietoj plastikinių dekoracijų geriau rinkitės gyvas ar džiovintas Lietuvoje užaugintas gėles, eglišakius“, – ragino saugoti aplinką „Baltijos aplinkos forumo“ atstovė Rita Grinienė.<br>Stasio ŽUMBIO nuotr.
„Vietoj plastikinių dekoracijų geriau rinkitės gyvas ar džiovintas Lietuvoje užaugintas gėles, eglišakius“, – ragino saugoti aplinką „Baltijos aplinkos forumo“ atstovė Rita Grinienė.<br>Stasio ŽUMBIO nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Banienė, www.ve.lt

Oct 31, 2020, 3:17 PM

Aplinkosauginės organizacijos „Baltijos aplinkos forumas“ atstovė Rita Grinienė priminė, kad Vėlinės ir Visų Šventųjų diena pirmiausia skirta mirusiųjų atminimui pagerbti. Specialistė, atsižvelgdama į gamtininkų rekomendacijas, siūlo gyventojams dažniau atkreipti dėmesį į mirusiųjų dienai skirtų dekoracijų kiekį ir sudėtį.

Anot R. Grinienės, žmonės į kapus švenčių metu neša daugybę žvakių. Prekybos centruose dažniausiai parduodamos iš parafino pagamintos žvakės. Parafinas – naftos apdirbimo proceso metu susidaranti bekvapė ir bespalvė kieta medžiaga. Pašnekovės teigimu, ši medžiaga gamintojams tinkama tuo, kad yra pigi, plačiai pritaikoma ir lengvai modifikuojama. Parafinas tirpsta lėčiau nei vaškas, todėl tokia žvakė dega ilgiau.

Tačiau R. Grinienė atkreipia dėmesį, kad degdamas parafinas išskiria panašias medžiagas kaip ir dyzelinis variklis, susidaro suodžiai. „Jie nusėda ne tik ant žemės – įkvėpus suodžių, jie nusėda ir mūsų plaučiuose, kvėpavimo takuose bei gali užkimšti plaučių alveoles“, – kalbėjo R. Grinienė.

Degant dideliam kiekiui parafininių žvakių mažoje teritorijoje, taršos koncentracija gali būti milžiniška. Gamtininkai pataria rinktis natūralaus vaško žvakes. Geriausiai – bičių ar sojų vaško.

Anot atstovės, po Vėlinių kapinėse lieka kalnai atliekų, tarp jų plastikinės ir stiklinės žvakidės, kurios, sumaišytos su parafinu, yra neperdirbamos. „Norint jas teisingai rūšiuoti, reikia atskirti parafiną“, – pasakojo specialistė. Todėl gamtininkai ragina įsigyti daugkartines patvarias žvakides ar žibintus ir nesigėdyti dar kartą panaudoti išdegusių žvakių įdėklus. Šiam tikslui specialistai siūlo naudoti ir stiklainius, kurių dažno lietuvio namuose – daugybė.

Lapkričio pradžia Lietuvoje yra ganėtinai šaltas metų laikas. Todėl, atsižvelgdami į tokį klimatą žmonės geriau renkasi plastikines gėles, kad jos ilgiau „puoštų“ kapus.

Tačiau, pasak R. Grinienės, reikėtų prisiminti, kad plastikas – šimtus metų nesuyranti atlieka, o norint tinkamai išrūšiuoti plastikines gėles, reikia patikrinti, ar jose nėra įmaišytos tekstilės, ir tik ją atskyrus, mesti į tam skirtą konteinerį. „Vietoj plastikinių dekoracijų geriau rinkitės gyvas ar džiovintas Lietuvoje užaugintas gėles, eglišakius“, – rekomendacijomis dalijosi atstovė.

 Specialistė tikisi, gal šiemet situacija bus geresnė. „Galbūt einančių į kapines žmonių bus mažiau ir sumažės aplinkai žalingų atliekų kiekis“, – vylėsi. R. Grinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?