Nudžiūvusios Gedimino prospekto liepos bus atsodinamos

Vilniečių bene labiausiai pastebimos medžių alėjos – Gedimino prospekto liepų – artimiausiomis dienomis laukia atželdinimo darbai. 17-us metus nuo pasodinimo skaičiuojančioje daugiau nei 300 liepų alėjoje yra 17 nudžiūvusių medžių, kuriuos neišvengiamai teks pakeisti.

Gedimino prospekto liepų – artimiausiomis dienomis laukia atželdinimo darbai.<br>S.Žiūros nuotr.
Gedimino prospekto liepų – artimiausiomis dienomis laukia atželdinimo darbai.<br>S.Žiūros nuotr.
Gedimino prospekto liepų – artimiausiomis dienomis laukia atželdinimo darbai.<br>S.Žiūros nuotr.
Gedimino prospekto liepų – artimiausiomis dienomis laukia atželdinimo darbai.<br>S.Žiūros nuotr.
Gedimino prospekto liepų – artimiausiomis dienomis laukia atželdinimo darbai.<br>S.Žiūros nuotr.
Gedimino prospekto liepų – artimiausiomis dienomis laukia atželdinimo darbai.<br>S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-11-10 11:43

Kaip ir sodinant prieš keliolika metų, tai bus 15 metų amžiaus, apie 6–7 metrų aukščio ir 20–25 centimetrų kamieno apimties sodinukai – sidabrinės liepos (lot. Tilia tomentosa).

„Šie medeliai, nors liaunesni ir mažesni, tačiau bus sveikesni ir vasaromis – žalesni. Į Vilnių jie atkeliavo iš Nyderlandų medelynų, kur, kaip privalu ruošiant sodinukus, buvo ne kartą, o net keturis persodinti.

Taip suformuojamas kapiliarinių šaknų gumulas, reikalingas greitesniam ir kokybiškesniam medžių prigijimui urbanizuotose teritorijose“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės Vyriausiojo miesto architekto skyriaus patarėja Giedrė Čeponytė.

Sodinant naująsias liepaites aplink šaknų gumulą bus įrengiamas perforuotas vamzdis, per kurį šaknys bus aprūpinamos ir vandeniu (sodinukai įprastai laistomi pirmus trejus metus), ir oru.

Taip pat čia bus pritaikytas naujas dalykas Vilniaus želdynų priežiūroje – gruntas, kuriuo bus pakeistas senasis, išsieikvojęs per kone dvidešimt metų, bus pripildytas ne tik organinių medžiagų, bet ir natūralios kilmės mineralo – ceolito.

Ceolitas veikia kaip dirvožemio kondicionierius, jis ne tik sugeria, bet ir sulaiko drėgmę, sukuria palankias sąlygas augalams įsisavinti maistingąsias medžiagas ir užkerta kelią mineralinių trąšų išplovimui iš dirvožemio.

„Liepos, su kuriomis tenka atsisveikinti, nudžiūvo išsekus augimvietėje drėgmei, trūkstant oro, žalos joms padarė net ir karštos vasaros – medžiai ėmė sirgti lapų nekroze, kamieno grybinėmis ligomis, – aiškino G. Čeponytė. – Kaip tik todėl dabar sodinant naujus medžius pasitelkiama tiek apsaugos priemonių – pradedant papildomomis trąšomis, baigiant žiemai montuojamomis fizinėmis apsaugos priemonėmis, kurios pirmąkart panaudotos pernai.“

Iš plokščių sukonstruoti šaknų „nameliai“ praėjusią šiltą, negausaus snygio žiemą nebuvo deramai išbandyti, bet tikimasi, kad ateityje tai leis supaprastinti medžių priežiūrą pavasarį, kai kiekvieną pavasarį medžių, augančių prie intensyviai druskų mišiniais barstomų gatvių, šaknynus tenka „perplauti“ juos gausiai palaistant.

Be to, gatvių priežiūros specialistai įpareigoti savo techniką sureguliuoti taip, kad druskų barstymo aukštis ir atstumas maksimaliai apsaugotų želdinius nuo tiesioginio kontakto su cheminiais preparatais.

Tęsiasi rudeninis sodinimas

Iš viso šį rudenį įvairiose Vilniaus vietose suplanuota pasodinti 782 medžius, 2212 krūmų. Per 80 naujų medžių, daugiausia – liepų, bus pasodinta Savanorių prospekte. Pavasarį prospekto atkarpoje tarp S. Konarskio ir Gerosios Vilties gatvių bus sodinama dar apie pusantro šimto medelių.

23 nauji medžiai netrukus atsiras prie Architektų g. 152 namo Lazdynuose. Gyventojai čia pageidavo ir kelių rūšių vaismedžių, į tai bus atsižvelgta. Viršuliškių gatvės atkarpoje prie daugiabučių, anot G. Čeponytės, vadinamosiose „išmuštų dantų“ – per ilgus metus nunykusių želdinių – vietose, bus sodinama apie 50 uosių.

„Jau kelinti metai vėluojant žiemoms šiemet irgi džiaugiamės ilgu ir palyginti šiltu rudeniu. Todėl pagrįstai nusikelia ir rudeninis medelių sodinimas – kai vegetacija jau kurį laiką pasibaigusi, o žemė dar nėra įšalusi ir pakankamai drėgna, laikas sodinimui bene pats tinkamiausias, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės Vyriausiojo miesto architekto skyriaus patarėja. – Pušis Geležinio Vilko gatvės vidurinėje juostoje pasodinome spalį, nes joms patinka būti pasodintoms ankstėliau, o iš Nyderlandų atkeliaujantys lapuočiai bus sodinami visą lapkričio mėnesį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.