Panevėžio rajono gyventojai Velykas pasitiks neįprastai pasipuošę – padirbėti teko net garaže

Didžiąją savaitę Panevėžio rajono žmonės bei įstaigos pasitiko džiugiai: savanoriškomis iniciatyvomis, kūrybiškai, šmaikščiai ir bendruomeniškai.

Dailiausi puošybos elementai – paprasti.<br>A.Matuzevičiūtės nuotr.
Dailiausi puošybos elementai – paprasti.<br>A.Matuzevičiūtės nuotr.
Dailiausi puošybos elementai – paprasti.<br>A.Matuzevičiūtės nuotr.
Dailiausi puošybos elementai – paprasti.<br>A.Matuzevičiūtės nuotr.
Verbų sekmadienio rytą Adomavos-Pragarėlės bendruomenės narius nudžiugino siurprizas: dviejų moterų iniciatyva sukurta margučių kompozicija.<br>A.Matuzevičiūtės nuotr.
Verbų sekmadienio rytą Adomavos-Pragarėlės bendruomenės narius nudžiugino siurprizas: dviejų moterų iniciatyva sukurta margučių kompozicija.<br>A.Matuzevičiūtės nuotr.
Po velykinių pusryčių neskubėkite išmesti kiaušinio lukšto – jis gali papuošti kompoziciją.<br>A.Matuzevičiūtės nuotr.
Po velykinių pusryčių neskubėkite išmesti kiaušinio lukšto – jis gali papuošti kompoziciją.<br>A.Matuzevičiūtės nuotr.
Floristė Virginija Čiurlienė pataria ruošiantis šventėms nebijoti eksperimentuoti natūraliomis priemonėmis.<br>A.Matuzevičiūtės nuotr.
Floristė Virginija Čiurlienė pataria ruošiantis šventėms nebijoti eksperimentuoti natūraliomis priemonėmis.<br>A.Matuzevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Arneta Matuzevičiūtė, www.jp.lt

Apr 3, 2021, 8:20 AM, atnaujinta Apr 3, 2021, 9:09 AM

Ruoštis pradėjo vos sušilus orams

Ėriškiuose iš ąžuolo sausuolio, kurį savame miške aptiko vienas Ėriškių kultūros centro darbuotojas, išriedėjo nemenkas medinis kiaušinis. Ilgai į dovanotą kelmą žvelgęs menininkas Audrius Gokas galiausiai priėmė sprendimą iš jo išdrožti kiaušinio formos skulptūrą, prie kurios puošybos balandžio 1-ąją galėjo prisidėti visi norintieji.

„Vos sušilo orai – ėmėme ruoštis medinio margučio marginimui. Jau senokai svarstėme, kad Ėriškius reikėtų išpuošti medinėmis skulptūromis ir, ką gali žinoti, gal tai bus pirmoji iš daugelio“, – pasakojo Ėriškių kultūros centro direktorė Justė Gusevaitė-Grižė.

Kiaušinis margintas lietuviškais, tradiciniais ornamentais. „Žmones kvietėme pavieniais šeimos ūkiais. Ornamentai jau buvo išpiešti, tad tereikėjo į ranką paimti skaptavimo įrankį ir pagal nupieštas linijas medį apdirbti. Viską stebėjo meistras A. Gokas: patarė, padėjo, pataisė, kur reikėjo. Medinis margutis Ėriškius puoš ne tik Velykų savaitgalį, bet gerokai ilgiau“, – pastebi J. Gusevaitė-Grižė.

Po velykinių pusryčių neskubėkite išmesti kiaušinio lukšto – jis gali papuošti pavasarišką kompoziciją. Tai ne vienintelė velykinė iniciatyva šiame krašte. Anot pašnekovės, tradicijos švęsti Atvelykį Ėriškių kultūros centras neatsisakys net ir per karantiną, tik – žinoma – sveikinimus dalys saugiai: kitą savaitgalį vaikus gyvenvietėje aplankys linksmi velykiniai personažai.

Margučius išmargino garaže

Adomavos-Pragarėlės bendruomenės namų kiemą papuošė dviejų iniciatyvių moterų Ingos Čepaitienės ir Editos Jackuvienės kūryba. Neprašytos, neragintos jos iš medinių plokščių išpjovė įvairaus dydžio kiaušinių trafaretus, juos nudažė bei papuošė įvairiaspalviais siūlais.

„Idėją apie didelius margučius pasiskolinau iš prieš dvejus metus bibliotekoje su vaikais įgyvendinto projekto. Tą kartą puošėme dviejų metrų margutį. Idėja vis pasivydavo naršant internete, tad šiemet nusprendėme nustebinti vietos gyventojus ir išpuošti bendruomenės kiemą“, – pasakojo E. Jackuvienė.

Verbų sekmadienio rytą Adomavos-Pragarėlės bendruomenės narius nudžiugino siurprizas: dviejų moterų iniciatyva sukurta margučių kompozicija. „Darbus pradėjome penktadienį, o sekmadienį 6 valandą ryto jau statėme margučius bendruomenės namų kieme“, – šypsosi I. Čepaitienė.

Moterims kiaušinius išpjauti padėjo vyrai, tačiau vinukus kalė jos pačios: „Ne vyrų kantrybei tiek vinių sukalti, bet dėl tokio grožio ir pirštų negaila.“

Adomavą-Pragarėlę puošiantys kiaušiniai – tikri atgimimo simboliai. Kūrybai moterys panaudojo namuose aptiktus likučius: medžio plokščių, siūlų, dažų. Anot iniciatyvių moterų, tik nudažyti juos būtų buvę per paprasta – vinys, apsuktos siūlais, suteikia tikroviškumo.

„Stengėmės net ir lietuviškus ornamentus ant margučių atkartoti, išraityti: gėlytes, saulytes ir panašiai, – atvirauja E. Jackuvienė. – Mūsų gyvenvietė nedidelė, bet tokios iniciatyvos žmones įtraukia, o idėjas bei kūrybiškumą grįžtamasis ryšys dar labiau paskatina. Ypač maloniai nustemba vyresnio amžiaus žmonės.“

Moterys sako, kad viena kitą iš pusės žodžio supranta, tad žada vietos gyventojus nustebinti ir ateityje.

Dailiausi puošybos elementai – paprasti.

Grožis glūdi – paprastume

Dar tik svarstantiems apie kiemo ar namų puošimą šv. Velykų šventei, floristė Virginija Čiurlienė negaili patarimų. Anot jos, dailiausi puošybos elementai – paprasti.

„Tik šiais metais aptikau, tačiau labai susižavėjau galimybe baltą kiaušinį papuošti plona plunksna. Ji lengva, tad greitai prilimpa – tereikia vieną jos pusę suvilgyti kiaušinio tryniu ir priglaudus prie lukšto šiek tiek palaikyti“, – pasakoja studijos „Laumių gėlės“ įkūrėja.

Moteris taip pat ragina dažant kiaušinius išbandyti blizgų nagų laką arba paprastą juodą markerį.

Dailiausi puošybos elementai – paprasti. „Pati išbandžiau su vaikais – tai toks paprastas, bet toks jaukus kiaušinių marginimo būdas: gali nupiešti ką tik panorėjęs. O suvalgius kiaušinį, pasaugojus lukštą, galima ir velykinę kompoziciją susikurti: įberti šiek tiek žemių ir pluoštelį smilgų įsodinti. Kiaušinis bus kaip vazelė, kuri puikiai laikosi įstatyta į stikliuką stipriesiems gėrimams“, – pasakoja floristė.

V. Čiurlienė primena, kad pačių natūraliausių ir paprasčiausių medžiagų namų puošybai jau galima rasti miške, laukuose: į lizdelį susuktos beržo šakelės, sutvirtintos vielute ir užpildytos samanomis – gali tapti jaukia gūžta margučiams nugulti šv. Velykų rytą.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda