Sudegusio dvaro likučius sieks išsaugoti – tik jo gyventojai lieka be pastogės

Liepsnoms suniokojus Šlapaberžės dvarą darosi aišku, kad šiame pastate žmonės gyventi nebegalės. Nors vienoje pastato dalyje dar liko nepažeistų butų, tačiau visas pastatas yra labai pavojingos avarinės būklės. Specialistų teigimu, žmonės bus iškeldinti, o dvaro likučius bus siekiama išsaugoti.

Kėdainių PGT duomenimis, gaisro metu sudegė apie 80 procentų stogo ir palėpės, apie 40 procentų antrojo aukšto, sukrito antro ir trečio aukštų medinės perdangos, sunaikinti mediniai vidaus laiptai.<br>Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.
Kėdainių PGT duomenimis, gaisro metu sudegė apie 80 procentų stogo ir palėpės, apie 40 procentų antrojo aukšto, sukrito antro ir trečio aukštų medinės perdangos, sunaikinti mediniai vidaus laiptai.<br>Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas, www.rinkosaikste.lt

2021-04-04 21:14

Aiškus kaltininkas

Dabar jau aišku, kad Kėdainių rajono Dotnuvos seniūnijos Šlapaberžės dvaro sodybos rūmuose gaisrą neseniai buvo sukėlęs neatsargiai su ugnimi besielgęs gyventojas.

Sunkiai vaikštantis vyriškis užsikūrė krosnį, nuo kurios ir užsidegė vidinė dvaro rūmų siena. Aprūkusį ir suodiną vyrą išgelbėjo kaimynai – jie jį išvedė iš uždūminto pastato dar iki ugniagesių gelbėtojų atvykimo.

Atvykę medikai šį vyrą skubiai išvežė į ligoninę. Ten buvo nustatyta, kad gaisro metu jis apsinuodijo dūmais.

Gyventi nebegalės

Dvaro rūmai buvo paversti daugiabučiu gyvenamuoju namu, jį administravo bendrovė „Kėdainių butai“. Dvare buvo įrengti keli privatūs butai. Juose gyveno žmonės. Dabar jau aišku, kad jie į savo privačius butus sugrįžti nebegalės.

„Du gyventojai į nakvynės namus išvežti. Kiti glaudžiasi pas gimines. Visi Šlapaberžės dvaro gyventojai gali kreiptis bendrąja tvarka dėl paramos nukentėjus nuo gaisro. Jei neturi kur gyventi, turi kreiptis su prašymu gauti socialinį būstą“, – paaiškino laikinasis Dotnuvos seniūnas Ernestas Barčas.

Sieks išsaugoti likučius

Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos duomenimis, gaisro metu sudegė apie 80 procentų dvaro stogo ir palėpės, apie 40 procentų antrojo aukšto, sukrito antro ir trečio aukštų medinės perdangos, sunaikinti mediniai vidaus laiptai.

„Nors kompaktiškas dvaras labai nugyventas, suniokotas, perstatytas, jis vis tik lieka vertingas istorine prasme – mena 1863 metų sukilimą, – sakė Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras. – Todėl artimiausiu metu, net ir nepasibaigus tyrimui, kartu su Kėdainių meru, savivaldos ir paveldo specialistais aptarsime galimas priemones dvaro rūmų likučiams išsaugoti, o paveldo bei priešgaisrinės apsaugos specialistai turės rimtų kalbų su gyventojais.“

Paveldosaugininkai su Kėdainių savivaldybės specialistais tarsis dėl tolimesnių veiksmų, bus parengtas avarinės grėsmės šalinimo projektas, paskaičiuota kultūros paveldo objektui padaryta žala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.