Menas ant sienų gali atsieiti nepigiai – atsakė, kada laikomas nusikaltimu

Linksmas automobiliukas ant pilko mūro sienos. Spalvoti kačiukai ant kitos sienos. Tokie ryškūs piešiniai niūrią pilkumą paverčia patrauklia. Tačiau ne visi šilutiškių „meno išsireiškimai“ glosto širdį...

Vos prieš kelerius metus pastatytas naujas geltonasis tiltelis jau išmargintas bjauriais keiksmais.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Vos prieš kelerius metus pastatytas naujas geltonasis tiltelis jau išmargintas bjauriais keiksmais.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Atidarant Šeimos skverą niūrią sieną ryškiais piešiniais papuošė šeimos su vaikais.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Atidarant Šeimos skverą niūrią sieną ryškiais piešiniais papuošė šeimos su vaikais.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramunė Dadūraitė, www.silutesnaujienos.lt

May 20, 2021, 3:57 PM, atnaujinta May 20, 2021, 4:11 PM

Štai geltonasis tiltelis, vos prieš kelerius metus permestas per Šyšą jau išmargintas bjauriais keiksmais…

Tai jau įprasti vaizdai Šilutėje. Bet puošia jie ar darko?

Šis menas buvo ir bus

Grafičių menas pasaulyje paplitęs nuo neatmenamų laikų. Žmonės piešdami, rašydami ant įvairių pastatų slaptai išreikšdavo save ar perduodavo kažkokią žinią. Pasak Šilutės meno mokyklos direktorės Daivos Pielikienės, šis menas visada egzistavo ir visada jis bus. Tačiau kyla klausimas kodėl žmonės taip elgiasi?

D. Pielikienė sako, kad dažniausiai paaugliai taip bando išreikšti savo emocijas nenorėdami būti atpažinti. „Didžiausia šio užsiėmimo problema, kad vaikas braižantis ant sienų neateina į meno mokyklą, o ieško būdų išreikšti save gadindamas miesto turtą ir grožį“, – mano direktorė.

Meno mokyklos vadovė norėtų, kad ateityje Šilutė turėtų tam skirtą erdvę – sieną gatvėje, kurioje galėtų piešti ir rašyti visi. Paaugliai, kurie neatranda savęs, galėtų savo jausmus išreikšti taip.

„Vaikai turi ieškoti legalių būdų save išreikšti, kalbėti, bendrauti ar galų gale piešti ne ant sienų, o daryti tai meno mokykloje. Yra Šilutėje ir atvira jaunimo erdvė, kurioje jaunimas gali išsipasakoti ar tiesiog įdomiai praleisti laiką“, – primena direktorė.

D. Pielikienė skatina ir gyventojus, pastebėjusius užrašus ant suoliukų, sienų uždažyti juos ar nuvalyti. Tuomet galbūt bus galima sustabdyti šių vietų niokojimą.

„Žmonės linkę kopijuoti. Atsisėdęs ant suoliuko ir pamatęs išraižytą vardą kitas pagalvos, kad galbūt ir jam reikia pasižymėti. Tad geriausias būdas sustabdyti braižymo plitimą – pašalinti tai“, – mano direktorė.

Galima pasitarti su specialistais

Šilutės kultūros poskyrio vedėja Vilma Griškevičienė irgi sako, kad tradicija piešti ant pastatų yra visame pasaulyje ir nuo to mes niekur nepabėgsime. Būna gražių ir įdomių piešinių, kurie papuošia pilkas miesto erdves, būna ir tokių, kurie šypsenos nekelia.

Vedėja skatina tuos, kurie nori piešti ant sienų pirmiausia pasitarti su Savivaldybe, Šilutės architektais, menininkais.

„Mes galime puošti miestą, daryti jį ryškesniu, bet negalime piešti ko tik norime. Žmonių, kurie turi idėjų kaip papuošti miesto erdves, mes visada lauksime Savivaldybėje ir viską aptarsime“, – sakė V. Griškevičienė.

Pasak jos, užrašai ant tiltelio, keiksmai, įžeidžiantys žodžiai tikrai nepuošia miesto ir gaila, kad jaunimas randa tik tokį būdą savo emocijoms išreikšti.

„Šilutėje turime pavyzdį, kai ant pilkos „Šilutės baldų“ įmonės sienos yra puikiai atspindėta miesto istorija. Ar gali būti kas geriau? Vargu. Toks projektas buvo aptartas su Savivaldybe ir menininkais, tokių projektų norėtųsi ir daugiau“, – sakė V. Griškevičienė.

Gresia solidžios baudos

Pasak Šilutės r. policijos komisariato viršininko Remigijaus Rudmino, toks jausmų išreiškimas piešiniais ar užrašais gali būti įvardijamas tik nusikalstama veikla ir turto sugadinimu.

„Kiekvienas užsiimdamas tokia veikla turi suprasti, kad tai yra baudžiama“, – sako R. Rudminas. Pasak PK viršininko, dažniausiai tokie niokotojai būna jaunesnio amžiaus, tad jiems negali būti skiriama atsakomybė ir už juos kenčia jų tėvai. Tokių atvejų yra nemažai.

„Kai piešiama ant sienų, dar galima tai kažkaip sutvarkyti. Bet kartais pradėję piešti ir pajutę adrenaliną paaugliai tuo neapsiriboja. Štai Velykų dieną sulaukėme pranešimo, kai paaugliai padegė šalia namų esančius konteinerius…“, – sakė R. Rudminas.

Bauda už panašius viešosios tvarkos pažeidimus gali siekti net 750 eurų. Taip pat priklausomai nuo padarytos žalos, gali grėsti ir baudžiamoji atsakomybė.

R. Rudminas skatina Šilutės gyventojus pranešti policijai apie pastebėtus panašius nusižengimus. Kiekvienais metais tokių pranešimų būna nemažai, tačiau džiugina tai, kad per šių metų pirmąjį ketvirtį panašių „meno“ kūrinių dar neužfiksuota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.