Kaip lengvai atsikratyti lapų ir džiaugtis tvarkingu kiemu?

Auksinis ruduo ne tik džiugina, bet ir sukelia aibę rūpesčių, kur dėti nukritusius lapus, kad kiemas būtų tvarkingas. Regis, vieną dieną tik sugrėbi lapus, kitą dieną – vėl pilnas kiemas. Kaip greitai ir lengvai atsikratyti lapų, kad nereikėtų vargti kasdien, o kiemas būtų tvarkingas ir džiugintų namiškius?

Be galimybės susiurbti lapus daug sodo siurblių taip pat turi atliekų smulkinimo funkciją.<br>Pranešimo nuotr.
Be galimybės susiurbti lapus daug sodo siurblių taip pat turi atliekų smulkinimo funkciją.<br>Pranešimo nuotr.
Be galimybės susiurbti lapus daug sodo siurblių taip pat turi atliekų smulkinimo funkciją.<br>Pranešimo nuotr.
Be galimybės susiurbti lapus daug sodo siurblių taip pat turi atliekų smulkinimo funkciją.<br>Pranešimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-10-11 16:57, atnaujinta 2021-10-12 13:39

Ar žinote, kad susmulkinti lapai užima iki 10 kartų mažiau vietos ir juos galima panaudoti prasmingai – kompostui?

Sausų lapų grėbimas – vienas sunkiausių rudens darbų

Patarimai, kaip rudenį greitai atsikratyti lapų, pravers kiekvienam. Nes sausų lapų tvarkymas –vienas didžiausių rudens darbų.

„Vietoj daug pastangų reikalaujančio grėbimo galima pasinaudoti lapų pūstuvu. Šis įrenginys žaibišku greičiu ne tik pašalina nepageidaujamus lapus, bet ir senos žolės likučius, smulkias šakas ir lieka daugiau laiko sau, šeimai ar mėgstamai veiklai“, – privalumus vardina prekybos centro internete „Varlė.lt“ sodo technikos ekspertas Aivaras Saniukas.

Šiuolaikiniai lapų pūstuvai – tai aukščiausios technologijos įprastos šluotos variantas. Jie padeda išvalyti aikšteles, takelius, gėlynus ir vejas. Stipraus nukreipto oro srauto dėka lapų pūstuvai padeda lengvai surinkti atliekas į krūvas.

„Lapų pūstuvas greitas ir paprastas būdas sutvarkyti sodą ar kitą teritoriją žymiai greičiau nei pasitelkiant tradicinius šių darbų metodus. Šių įrenginių dėka galima pašalinti nukritusius lapus, smulkias šakas, nupjautą žolę, kankorėžius, giles, taip pat – nuo takelių smėlį“, – sako A. Saniukas.

Nukritę lapai panaudojami kaip trąšos

Be galimybės susiurbti lapus daug sodo siurblių taip pat turi atliekų smulkinimo funkciją. Tokiu atveju susiurbti lapai, nedidelės šakos ir kitos liekanos prieš patekdamos į maišą yra tiksliai susmulkinamos. Ši funkcija suteikia du privalumus. Pirmiausia, susmulkintos liekanos maišuose užima mažiau vietos. Po smulkinimo lapų talpa sumažėja iki 10 kartų!

„Antrą privalumą pajausite, jei surinktų liekanų nemesite į šiukšliadėžę, o panaudosite kompostavimui. Lapų pūstuvo įsigijimas pasiteisins visokeriopai ir nebus tik kaprizas, o taps protinga investicija, kuri padės sumažinti fizinį krūvį ir sutaupyti nemažai laiko, kurį galima praleisti kur kas maloniau nei grėbiant ir šluojant lapus“, – sako ekspertas.

Jeigu niekada iki šiol nesinaudojote lapų pūstuvu ar siurbliu, galite suabejoti: kam reikalingas toks daiktas? Juk sodą ir teritoriją aplink namus galima sutvarkyti šluotos ir grėblių dėka.

„Dabar įsivaizduokite, kad visus savo namus turite sutvarkyti tik šluostės, šluotos ir šepečio pagalba? Visus kilimus, dangas, plyšius, grindis išvalyti be dulkių siurblio? Ar nebūtų tai labai sunkus ir darbui imlus uždavinys? Šiandien jau retas įsivaizduoja namų tvarkymą be dulkių siurblio. Panašiai yra ir su lapų pūstuvais bei siurbliais. Tai nėra tik užgaida ar prabanga. Taip atrodo tik tol, kol šio daikto neišbandote praktiškai“, – sako ekspertas.

Lapų pūstuvų veikimo principas artimas dulkių siurblių mechanizmui, tik skirtingai nei pastarasis, gali ne tik siurbti, bet ir pūsti. Būtent pūtimo režimas yra patogiausias būdas susitvarkyti su rudeniniais lapais. Nukreipta oro srovė supučia lapus į vieną vietą, iš kurios jau nesudėtinga lapus surinkti į maišus. Tipinis lapų siurblys gali surinkinėti lapus į specialų maišelį, o pūstuvas leidžia surinkti lapus į vieną pasirinktą vietą.

Jis ypač praverčia, jei turite didelę teritoriją – iškart pajusite, kad sutaupote daug laiko, o kiemo tvarkymas tampa paprastesnis ir patogesnis. Kietų paviršių valymas (sodo, kiemo takeliai) bus ne tik lengvesnis ir greitesnis, bet ir tikslesnis nei tradicinio šlavimo metu. Galima bus susiurbti, nupūsti lapus, augalų likučius ir smėlį iš įvairių kampelių, kurie įprasta šluota būna nepasiekiami.

Kaip išsirinkti labiausiai tinkamą?

Sodo technikos ekspertas siūlo atkreipti dėmesį į tai, jog rinkoje egzistuoja keli šios įrangos tipai. Elektriniai lapų pūstuvai – ne tik lengvi, bet ir mažiau vibruoja bei tyliau veikia. Tokį lapų pūstuvą įjungti paprasta – pakanka paspausti mygtuką. Elektrinį lapų pūstuvą rekomenduojama rinktis turintiems mažo ploto sklypus.

Palyginus su elektriniais, benzininiai lapų pūstuvai pasižymi didesniu triukšmingumo lygiu ir didesniu svoriu. Tačiau jie turi kitų privalumų, kurių pagrindiniai yra: efektyvumas, galingumas ir patogumas. Su tokiu įrenginiu neturėsite rūpintis laidais ir jaudintis dėl jų ilgio. Pasirinkę benzininį lapų pūstuvą galėsite laisvai judėti po visą tvarkomą teritoriją.

Rankiniai lapų pūstuvai tinkami tik nedidelių teritorijų tvarkymui. Šie įrenginiai būna aprūpinti patogia rankena, kartais turi dirželį. Jiems būdingas nedidelis svoris ir kompaktiški išmatavimai. Rankinių modelių variklis būna arba elektrinis, arba grandininis ir dažniausiai – dviejų taktų.

Ant nugaros nešiojami lapų pūstuvai jau laikoma profesionalia įranga. Ant nugaros nešiojami lapų pūstuvai būna aprūpinti benzininiais varikliais, nes yra orientuojami ilgai trunkančiam naudojimui plačiose teritorijose, kur dažnai elektros tiekimas yra keblus dalykas. Svarbiausia tokio įrenginio dalis savo konstrukcija primena didelę kuprinę su patogiomis petnešomis, kurių dėka naudotojas gali jaustis laisvai ir patogiai.

Lapų pūstuvai su ratais – šie įrenginiai jau laikomi tikrų tikriausiais sodo siurbliais. Šie rimti ir galingi lapų pūstuvai-siurbliai skirti masiniams lapų tvarkymui didelėse teritorijose. Jie būna aprūpinti plačiais antgaliais ir vienu „važiavimu“ surenka iki 65 cm plotyje išdėstytus lapus. Žinoma, tokių įrenginių šiukšlių rinktuvo talpa tikrai įspūdinga ir gali siekti ne vieną šimtą litrų. Dažnai tokie prietaisai būna aprūpinti galinga pjovimo sistema, todėl gali atlikti šiukšlių smulkintuvo funkcijas.

„Siurblio ar pūstuvo galingumas yra pagrindinis parametras, kurį reikėtų rinktis pagal sodo ar kiemo plotą. Kuo didesnis įrenginio galingumas, tuo greičiau siurblys susiurbia, o pūstuvas nupučia lapus, o tai reiškia ir mažesnį visą teritorijos tvarkymo laiką. Todėl šiuo atveju galiotų tokia rekomendacija: kuo didesnis sodas ar kita teritorija, kurią reiktų valyti nuo lapų, tuo didesnio galingumo įrenginį siūloma rinktis“, – patarimus dalina ekspertas.

Svoris yra kitas dėmesio vertas parametras. Dažniausiai svoris būna 4 – 6 kg. Dažnai lapų siurbliai turi diržą per petį, todėl tokiu atveju įrenginys valdomas laikant jį rankose. Tad norint mažiau vargti, reikėtų rinktis kuo lengvesnį įrenginį.

Atsižvelgiant į tai, jog lapų pūstuvo ar siurblio pritaikymas turėtų palengvinti ir paspartinti darbus sode ar kieme, vertėtų atkreipti dėmesį į tai, ar planuojama įsigyti įranga turi funkcionalius sprendimus, kurie prisidėtų prie laukiamų paprastesnio darbo rezultatų.

Pirmasis elementas – maišelis lapams. Tokių maišelių talpa svyruoja nuo 25 iki 70 litrų. Kuo talpesnis maišelis, tuo rečiau reikia pertraukti darbą tam, kad jį ištuštintume. Tačiau žvelgiant iš kitos pusės, didesnis maišelis taip pat reiškia didesnį svorį. Maišelio dydį reikėtų rinktis atsižvelgiant tiek į savo fizines galimybes, tiek į atliekų kiekį. Apibendrinant – optimalus maišelio dydis yra apie 45 litrų. Toks maišelis leis ilgesnį laiką nepertraukiamai dirbti, tačiau tuo pačiu yra lengvas ir patogus (leidžia pakankamai laisvai judėti tarp medžių ir krūmų).

Lapų smulkintuvas – kitas elementas, kuriuo turėtų būti aprūpintas geras ir praktiškas lapų pūstuvas/siurblys. Smulkintuvo funkcijos dėka galima reikšmingai sumažinti sodo atliekų užimamą vietą. Smulkinimo elementais gali būti iš plastiko pagamintos ventiliatoriaus mentės arba patvaresni grūdinto plieno peiliai. Naudojantis smulkinimo funkcijomis verta atkreipti dėmesį į tai, kad netyčia nebūtų įsiurbti akmenys, kurie galėtų lengvai pažeisti smulkintuvo peiliukus.

Galimybė siurblį perjungti į pūstuvą. Tokia funkcija leidžia atliekas ne tik susiurbti, bet ir nupūsti. Lapų pūstuvas atstoja tradicinę šluotą, tik su žymiai didesne galia. Todėl nupūtimo metu lapų „šlavimas“ vyksta greičiau ir efektyviau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.