Prasidėjus šildymo sezonui: išbandžiusieji pataria, kaip namuose taupyti šilumą paprastomis priemonėmis

Įsibėgėjus šildymo sezonui, daugiabučių namų administravimo ir priežiūros paslaugas teikiančios įmonės „Civinity Namai“specialistai pastebi išaugusį gyventojų susidomėjimą kaip paprastomis priemonėmis sutaupyti šilumą butuose.

Gyventojai domisi kaip paprastomis priemonėmis sutaupyti šilumą butuose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gyventojai domisi kaip paprastomis priemonėmis sutaupyti šilumą butuose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gyventojai domisi kaip paprastomis priemonėmis sutaupyti šilumą butuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojai domisi kaip paprastomis priemonėmis sutaupyti šilumą butuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojai domisi kaip paprastomis priemonėmis sutaupyti šilumą butuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyventojai domisi kaip paprastomis priemonėmis sutaupyti šilumą butuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 14, 2021, 9:03 AM, atnaujinta Oct 14, 2021, 3:00 PM

Dar prieš šildymo sezono pradžią,  specialistai nuodugniai patikrino šildymo ir karšto vandens sistemų veikimą visuose administruojamuose pastatuose, jog daugiabučių gyventojai galėtų mėgautis šiluma savo namuose. O radiatoriams pradėjus šilti bendrovės atstovas Ignas Daunys dalinasi patarimais kaip gyventojai šilumą namuose galėtų išlaikyti ilgiau.

Nuorinkite radiatorius

Prasidėjus šildymo sezonui, dažnai kyla nepatogumų, dėl netolygiai šylančių radiatorių. Siekiant sklandaus šildymo sezono, rekomenduojame viršutinių aukštų gyventojų pasirūpinti radiatorių nuorinimo procedūra. Šios procedūros metu yra išleidžiamas susikaupęs oras radiatoriuose, kuris neleidžia vandeniui pilnai įšildyti radiatoriaus.

Radiatorių nuorinimui gali reikėti specialaus radiatoriaus rakto. Radiatoriaus šone yra vožtuvas, į jo griovelį įstatykite radiatoriaus raktą. Raktą patariame prilaikyti su šluoste, kad vandens lašai nenudegintų rankų. Sukite raktą prieš laikrodžio rodyklę. Po truputi turėtų išeiti susikaupęs oras. Kai išleisite visą orą, pradės bėgti vanduo, tuomet turite greitai užsukti vožtuvą.

Jeigu reikia pagalbos atliekant radiatorių nuorinimo procedūra, prašome kreiptis į daugiabučio namo administratorių.

Reguliariai vėdinkite patalpas

Nevėdinamoje patalpoje deguonies lygis sumažėja, žmonės greičiau pavargsta ar net suserga, tuo tarpu vėdinant kambarį ne tik pašalinamas drėgmės perteklius, bet ir deguonis patenka į patalpą.

Ypač svarbu vėdinti kambarį, jei namuose yra plastikiniai arba dvigubo stiklo langai, nes jie užsandarina kambarį, blokuoja natūralų oro srautą ir jo mainus. Dėl to namuose padidėja drėgmė ir ant langų susidaro kondensatas. Laikui bėgant nevėdinamose patalpose susidaro prastas mikroklimatas, o tai kenkia tiek žmonių sveikatai, tiek būstui ir jame esantiems baldams. Rekomenduojama kelias minutes per valandą skirti patalpų vėdinimui.

Jeigu mėgstate vėdinti patalpas ir ilgesniam laikotarpiui langą paliekate ventiliacijos rėžime – prarandate nemažą dalį patalpos šilumos. Po ilgo laiko uždarius langą, papildoma šiluma bus sunaudojama tiek kambario orui, tiek jame esantiems daiktams šildyti. Tokiu būdu vėdinant kambarį sumažės namų izoliacijos energijos vartojimo efektyvumas.

Už radiatorių įrenkite šilumą atspindinčius ekranus

Šis šilumą taupantis būdas kainuos vos keletą eurų, tačiau patalpos temperatūra papildomai padidės net 1-2 laipsniais. Šilumą atspindinys ekranai yra iš folijos pagaminti lakštai, kuriuos galima įsigyti, bet kurioje statybinių prekių parduotuvėje. Ekranai yra tvirtinami ant sienos tiesiai už radiatoriaus. Naudojant ekraną, nuo radiatoriaus į patalpas patenkanti šiluma sklis geriau.

Neužgožkite šildymo prietaisų

Pasitaiko situacijų, jog gyventojai prie bute esančių radiatorių nusprendžia pastatyti lovą, spinteles, spintas ar kitus baldus. Jeigu norite sumažinti šilumos nuostolius, o patalpos temperatūrą pakelti mažiausiai 2 laipsniais – atlaisvinkite šildymo prietaisus. Taip pat, pasirūpinkite radiatorių švara, patariame dažniau valyti susikaupusias dulkes, retkarčiais pasirūpinti dulkių išvalymu iš radiatoriaus vidaus naudojant dulkių siurblį. Dulkės – sumažina šilumos perdavimą patalpai.

Taupykite šilumą saulės pagalba

Saulėtomis dienomis rekomenduojame pasinaudoti papildoma ir nemokama šiluma. Viskas ką reikia padaryti – atitraukite užuolaidas ar žaliuzes ir leiskite saulės spinduliams atlikti savo darbą ir šildyti Jūsų būstą. Nakties metu, rekomenduojame užuolaidas uždengti. Rinkitės užuolaidas, kurios neuždengia radiatorių, priešingu atveju šiluma sunkiau sklis po patalpas. Neuždenkite radiatorių užuolaidomis iki žemės – tai šilumos patekimą į butą gali sumažinti net iki 40 proc. Norint pagerinti oro cirkuliaciją kambaryje, užuolaidų ilgis turi būti iki palangės.

Nepadenkite radiatoriaus „šarvais“

Atliekant remonto darbus bute, dalis gyventojų nusprendžia radiatorių padengti papildomu, nauju sluoksniu dažų, jog pastarasis tiktų prie naujojo interjero. Toks sprendimas tikrai suteiks estetinį vaizdą, bet šilumos patekimas į patalpas gali sumažėti.

Jeigu radiatorius jau yra nudažytas, tačiau dažų sluoksnis paseno, sueižėjo ar pan., jį reikia pašalinti ir paruošti radiatorių dažymo procesui, o tik tuomet dažyti specialiais jiems skirtais dažais, kurie pasižymi šilumos pralaidumu. Jei planuojame remonto darbus atlikti žiemos metu, kai įjungta centrinė šildymo sistema, rinkdamiesi dažus atkreipkite dėmesį, kokios temperatūros paviršių jais galima dažyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.