Skirkite namuose laiko sau: pasigaminkite kūno šveitiklį ir susikurkite SPA

Namų vaidmuo pasikeitė. Dažnam iš mūsų dabar tai vieta, kurioje tiek dirbame, tiek leidžiame laisvalaikį, tiek ilsimės. Norėdami užtikrinti gerą psichologinę savijautą, turime atrasti tinkamą kasdienių rutinų pusiausvyrą.

Tvarkingas vonios kambarys – tai vieta, kurioje galima pailsėti, nusiraminti.
Tvarkingas vonios kambarys – tai vieta, kurioje galima pailsėti, nusiraminti.
Yra dėžučių ir lentynėlių, kurioms įsirengti net nereikia gręžti skylių sienoje – jos prie plytelių tvirtinamos siurbtukais.
Yra dėžučių ir lentynėlių, kurioms įsirengti net nereikia gręžti skylių sienoje – jos prie plytelių tvirtinamos siurbtukais.
Nuosavą hamamą įmanoma susikurti net ir dušo kabinoje.
Nuosavą hamamą įmanoma susikurti net ir dušo kabinoje.
Kabliukai ir skersiniai idealiai tinka vonios kambario tekstilei sukabinti.
Kabliukai ir skersiniai idealiai tinka vonios kambario tekstilei sukabinti.
Pasirūpinkite, kad reikalingos priemonės visada būtų lengvai pasiekiamos.
Pasirūpinkite, kad reikalingos priemonės visada būtų lengvai pasiekiamos.
Spintelė virš skalbimo mašinos.
Spintelė virš skalbimo mašinos.
Natūralios kosmetikos ekspertė pasidalijo nesudėtingu kūno šveitiklio receptu.
Natūralios kosmetikos ekspertė pasidalijo nesudėtingu kūno šveitiklio receptu.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-01-18 09:00, atnaujinta 2022-01-21 10:34

IKEA tyrimas „Gyvenimas namuose“ atskleidė, kad penktadaliui Lietuvos gyventojų rūpinimasis savimi, kaip antai mėgavimasis namų SPA procedūromis, padeda išlaikyti vidinę pusiausvyrą.

IKEA interjero dizainerė pataria, kaip savo vonios kambaryje susikurti SPA atmosferą, o natūralios kosmetikos ekspertė dalijasi nesudėtingu kūno šveitiklio receptu.

Pirmiausia reikėtų susitvarkyti

Tvarkingas vonios kambarys – tai vieta, kurioje galima pailsėti, nusiraminti. Jei vonios kambaryje bus netvarka, SPA atmosferą susikurti gali būti sunkiau.

„Vienas iš labiausiai įprastų situacijų vonios kambaryje – ant vonios krašto ar dušo kabinos grindų išrikiuotos higienos priemonės. Dar kebliau, jei vonios kambarys mažas. Tuomet net ir nedidelė netvarka ilgainiui ima erzinti vis labiau. Viskas atrodo apkrauta, o ką jau kalbėti apie tvarkymui sugaištamą laiką. Tai galima greita išspręsti vos už kelis eurus su sieniniu daiktų laikymo sprendimu. Yra dėžučių ir lentynėlių, kurioms įsirengti net nereikia gręžti skylių sienoje – jos prie plytelių tvirtinamos siurbtukais“, – sako IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.

Norint turėti daugiau vietos daiktams tvarkingai laikyti, reikėtų ieškoti sprendimų sienos aukščiui išnaudoti – ši taisyklė galioja daugeliui nedidelių patalpų.

Nereikia imtis jokių drastiškų pokyčių – pakaks poros lentynų ar papildomos spintelės. Kai brangus kiekvienas patalpos centimetras, labai svarbu sumaniai įsirengti visą erdvę nuo grindų iki pat lubų.

Aukščiau padėtus daiktus padės pasiekti taburetė-laiptelis. Taip pat svarbu nepamiršti erdvės virš skalbimo mašinos: galbūt ten puikiai tilptų dar viena spintelė arba prie sienos tvirtinamas rankšluosčių skersinis?

„Vis dėlto, jei sieninėms spintelėms vietos nėra, įvairūs maži ir neįprasti kampeliai – puiki vieta kam nors pasidėti. Gal neišnaudotą erdvę tarp dviejų spintelių galima paskirti siauram skalbinių krepšiui pastatyti? O kampe už durų gal būtų galima įkurdinti rankšluosčių kabyklą? Kabliukai ir skersiniai idealiai tinka vonios kambario tekstilei sukabinti, o svarbiausia – vietos jiems galima rasti praktiškai bet kur. Dar vienas puikus sumanymas – išnaudoti vonios kambario duris ir erdvę virš jų. Šios vietos dažnai nė nepastebime, bet joje galėtų puikiai tilpti nedidelė lentynėlė, pavyzdžiui, švariems rankšluosčiams. Verta pagalvoti ir apie durų kabyklą – bus kur tvarkingai pasikabinti chalatą“, – pataria IKEA interjero dizainerė.

E.Nemanė taip pat siūlo pagaliau susitvarkyti spintelių ir stalčių vidų, nes tai, kad daiktų nesimato už uždarų durų, dar nereiškia, kad jie neerzina mūsų laikomi netvarkingai.

Interjero dizainerė pataria skirtingoms veikloms skirtus reikmenis laikyti atskirose dėžutėse: namų SPA, makiažo, asmens higienos ir t. t.

Taip juos bus galima prireikus pasiimti ir padėti atgal negaištant laiko paieškoms. Stalčių įdėkluose net ir mažiausios smulkmenos nepasimes ir visada bus lengvai pasiekiamos.

Kaip susikurti SPA atmosferą?

Dabar, kai vonios kambarys tvarkingas ir jaukus, laikas jame sukurti tikrą SPA oazę. Tam net nebūtina turėti vonios.

  • Atnaujinkite tekstilę. Paprasčiausias ir pigiausias būdas atnaujinti vonios kambario interjerą – pakeisti tekstilę ir pasirūpinti praktiškais aksesuarais. Taigi norimam efektui pasiekti nebūtina nei perdažyti sienų, nei keisti plytelių. Išsirinkite naują dušo užuolaidą, vonios kilimėlį, rankšluosčius, muilinę ir kitus aksesuarus, tačiau nepamirškite derinti spalvų. Tai jums kainuos vos keliolika eurų, o pokytis bus didžiulis. Žinoma, stenkitės visą šią tekstilę ir priedus taikyti prie esamos sienų ir grindų spalvų paletės.
  • Įkvėpimui – SPA centrai. Vonios kambaryje įrenkite kad ir nedidukę lentynėlę, ant kurios galėtumėte pasistatyti augalą, dekoracijų. Į gražią dekoracijų, paveikslėlių ir kriauklių ekspoziciją bus malonu paganyti akis. Atvirose lentynose tvarkingai susidėkite derančių spalvų rankšluosčius, pasistatykite mėgstamą kvapą. Jaukumo ir šilumos vonios kambariui suteiks bambukinės dėžutės, stikliniai indai – juose patogu laikyti įvairias smulkmenas. Namų SPA reikmenims laikyti įsigykite dailių krepšelių ar dėžučių, kad viskas, ko gali prireikti sugalvojus skirti akimirką sau, būtų po ranka.
  • Eukaliptu kvepiantis hamamas. Neturite namuose vonios? Galima puikiai apsieiti ir be jos. Nuosavą hamamą įmanoma susikurti net ir dušo kabinoje. Praktiška ir tvaru, nes sunaudosite mažiau vandens. Tiesiog pakabinkite duše kelias eukalipto šakeles ir mėgaukitės drėgname ore besiskleidžiančiu jo kvapu.
  • SPA reikmenų krepšelis. Vonios kambaryje praleistas laikas, skirtas tik sau – tarsi nedidelė dovana sau. Pasirūpinkite, kad reikalingos priemonės visada būtų lengvai pasiekiamos. Laikykite jas vienoje dėžutėje, kad vos pravėrę dangtelį galėtumėte iškart leistis į SPA kelionę, nes čia bus viskas, ko tik gali prireikti: kvapiosios žvakės, veido kaukė, kūno šveitiklis. Po procedūros priemones taip pat greitai ir patogiai sudėsite atgal – iki kito karto.
  • Ir pagaliau, jei vonios kambarys užimtas, išsineškite SPA jausmą su savimi. Juk pasitaiko, kad kai labiausiai norisi pailsėti vonios kambaryje, juo naudojasi kitas šeimos narys. Nesėkmę paverskite galimybe ir įsikurkite kitame namų kampelyje. Kojų vonelė, lašelis eterinio aliejaus, ramybė ir akimirka tik su savimi – puiki išeitis.

Natūralus grožis: kanapių kūno šveitiklio receptas

Yra ir daugiau būdų suskurti savo namų SPA. Pradėti galite virtuvėje. Čia rasite tikrų desertų jūsų kūnui.

Knygos „100 proc. natūralu“ bendraautorė, natūralios kosmetikos ekspertė Lena Sokolovska dalinasi namų gamybos kanapių kūno šveitiklio receptu. Jūsų naujasis kūno šveitiklis – tobulas ingredientas lėtam, ramiam, jėgas atgauti padedančiam ritualui.

„Kanapių sėklų aliejus yra itin naudingas odai ir plaukams, nes jame yra riebalų rūgščių Omega 3 ir 6, taip pat vitamino E, veikiančio, kaip antioksidantas“, – sako L. Sokolovska.

Ingredientai:

  • 1 stiklinė jūros druskos. Kuo stambesnė jūros druska, tuo šveičiamasis poveikis bus stipresnis. Tad jei oda jautresnė – rinkitės smulkiai maltą druską.
  • 1/3 stiklinės kanapių sėklų aliejaus
  • 1 v. š. sumaltų kanapių sėklų
  • 10 lašų pipirmėčių eterinio aliejaus

Kaip pasigaminti:

Dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus. Šveitiklį laikykite švariame indelyje su dangteliu vėsioje vietoje. Stenkitės, kad į jį naudojimo metu nepatektų vandens, tuomet jis laikysis apie 6 mėnesius.

Daugiau ekspertų patarimų vidinei pusiausvyrai namuose – www.IKEA.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.