Vyrą tiesiog žudo sovietmečio daugiabučių gyventojų beviltiškumas: jie nenori gyventi gražiau

„Monotonija, nuobodybė, bendra nuosavybė, kuri, prireikus investicijų, tampa niekieno, pavyzdžiui, laiptinės, išugdė sovietmečiu statytų daugiabučių gyventojų beviltiškumą, su kuriuo gyventi nelabai norisi, bet keistis baisu. Tačiau atsiranda žmonių, kuriems nusibodo kasdien matyti nušiurusias ar ištepliotas laiptinių sienas“, rašo novate.ru.

Kaimynų nesutarimai gali nuvesti į teismą.
Kaimynų nesutarimai gali nuvesti į teismą.
Kaimynų nesutarimai gali nuvesti į teismą.<br>M.Patašiaus / asociatyvioji nuotr.
Kaimynų nesutarimai gali nuvesti į teismą.<br>M.Patašiaus / asociatyvioji nuotr.
Kaimynų nesutarimai gali nuvesti į teismą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaimynų nesutarimai gali nuvesti į teismą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2022, 1:40 PM

Rostove prie Dono gyvenantis vietos menininkas Konstantinas Nikolajevas nusprendė laiptinės įėjimo aikštelę ir daugiabučio laiptinę paversti meno muziejumi. Atrodytų, puikus sprendimas. Bet ne, šis jo poelgis tapo ginčų ir bylinėjimosi teisme priežastimi.

Laiptinės daugiabučiuose priklauso visiems namo bendraturčiams, tačiau retas imasi iniciatyvos jas pagražinti ar bent jau palaikyti švarą ir tvarką.

Pats idėjos autorius, nusprendęs laiptinę paversti meno galerija, pasakojo, kad, įsigijus butą viename miesto daugiabučių, pasidarė baisu, kad teks gyventi tarp nuobodžių sienų.

Prireikė 10 metų, kol centimetras po centimetro nuobodi laiptinė virto „mažąja Italija“, būtent taip ji vadinama.

Dabar kiekvienoje laiptinės aikštelėje galima pamatyti Venecijos gatvių, žavingų miesto, gamtos ir jūros peizažų, fantazijos scenų, natiurmortų, veidrodžių.

Lubos puoštos freskomis ir barokiniu tinku, tik laiptų turėklų pakeisti nepavyko – tas būtų kainavę itin brangiai.

Menininkas visas medžiagas pirko savo lėšomis, gaišo laiką kurdamas. Atsirado rūpestingų kaimynų, kurie padėdavo pinigais arba patys nupirkdavo dažų, veidrodžių, reikalingų medžiagų.

Visgi kai kurie kaimynai, anot pašnekovo, negalėjo priprasti vaikščioti gražiomis, o ne apšiurusiomis plytelėmis, daliai nepatiko siužetai, taigi, juos gadino žymekliais ar subraižė raktais.

Keisčiausia, kad menininko darbus gadino ne svetimi, bet tie, kam ši laiptinė ir priklauso.

„Aš tiesiog nesuprantu: apgailėtina laiptinė – tavo veidas. O pas mus po namo langais stovi prabangių automobilių, kurių vertė milijonai rublių. Ir dabar kai kurie pasiruošę jiems išleisti didžiulius pinigus, bet ne plytelei, ant kurios vaikščios ne tik jie, bet ir kaimynai, ar durų rankenai, už kurios visi laikosi kelis kartus per dieną“, – apgailestavo menininkas.

Galiausiai menininkas namo bendrijos atstovų buvo paduotas į teismą, kuriame nuspręsta, kad laiptinė turi būti tokia, kokia numatyta numatyta daugiabučio  techninėje dokumentacijoje. Visgi kaimynai, po ilgos kovos, kartu su menininku pasiekė, kad laiptinė liktų tokia, kokią ją per dešimtmetį pavertė K.Nikolajevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.