Šį variantą, rinkdamiesi langus, dažnai atmetame: ekspertas išvardijo visus pliusus

Klausdami patarimo, kokį langą išsirinkti, žmonės dažniausiai renkasi iš dviejų variantų – medinių ir plastikinių. Aliuminio profilių langai būna paminėti gana retai. Pasidomėjus, kodėl, galima išgirsti standartinius atsakymus: aliuminio sistemos turbūt neskirtos individualiam namui, jos brangios, šaltos ir pan. Tačiau visa tai – suformuoti stereotipai, kuriuos nesunkiai galima paneigti.

Klausdami patarimo, kokį langą išsirinkti, žmonės dažniausiai renkasi iš dviejų variantų – medinių ir plastikinių.<br>Autorių nuotr.
Klausdami patarimo, kokį langą išsirinkti, žmonės dažniausiai renkasi iš dviejų variantų – medinių ir plastikinių.<br>Autorių nuotr.
Klausdami patarimo, kokį langą išsirinkti, žmonės dažniausiai renkasi iš dviejų variantų – medinių ir plastikinių.<br>Autorių nuotr.
Klausdami patarimo, kokį langą išsirinkti, žmonės dažniausiai renkasi iš dviejų variantų – medinių ir plastikinių.<br>Autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 25, 2022, 12:09 PM

Dažniausius mitus aptaria aliuminio langų gamintojos bendrovės „Reynaers Aluminium“ vadovas Lietuvoje Linas Kėvelaitis.

1 mitas. Medis yra geriau nei plastikas ar aliuminis

Ne visada. Visų pirma, medis yra degus, antra, jį veikia klimato sąlygos, o trečia – medis itin jautrus įvairiems statybiniams skiediniams-mišiniams, taigi jo apsauga reikalauja ir dėmesio, ir kaštų.

Į Lietuvą vežami ne tik plastikiniai, bet ir mediniai, taip pat aliuminio langai. Ir jų pasitaiko tikrai ne pačios geriausios kokybės. Rekomenduojame rinktis Lietuvos gamintojų gaminamus langus. Pasidomėkite, kiek laiko įmonė veikia, ar ji tik parduoda, ar ir pati gamina langus. Tarkim, autorizuoti gamintojai būna baigę mokymus ir turi tai paliudijančius sertifikatus. Visa tai suteikia papildomų garantijų langams.

Specialistai įspėja, kad Lietuvoje pardavinėjami pigūs langai gali būti netinkami dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, jų gamyboje naudojamos prastos kokybės detalės. Pavyzdžiui, pigūs kiniški vyriai ir kita armatūra, kuri greitai sudyla. Pasitaikė atvejų kai atvežtiniai PVC langai skilinėjo ar net neturėjo atitikties dokumentų, ką tikrai „įduoda“ vietiniai gamintojai.

Antra, pigių langų profilių sienelės dažniausiai būna plonesnės nei turi būti, viduje nėra metalinio intarpo arba jis yra tiktai profiliuočių kampuose ir tose vietose, kur tvirtinami varstymo mechanizmai.

2 mitas. Dideli langai reikalauja didesnių šildymo išlaidų

Netiesa. Rinkoje jau yra specialių aliuminio langų sistemų, kur dera beribės dizaino galimybės su geriausiomis savo klasėje termoizoliacinėmis savybėmis. Tokie langai akivaizdžiai mažina šildymo išlaidas, yra pigesni, palyginti su rinkoje esančiais analogiškais langais. Tai ypač svarbu, nes paprastai užsakovai ieško geriausių langų už mažiausią kainą.

Be to, jei renkatės didelius langus siaurais profiliais, namo fasadas atrodys elegantiškesnis. Dėl siauresnių profilių daugiau vietos lieka stiklui, pagerėja patalpų apšvietimas, atsiranda galimybė taikyti įvairesnius architektūros sprendimus.

Ir dar – dideli langai yra su mažiau sudalinimų, o tai sumažina profilio kiekį, kainą ir profilio įtaką lango šilumos laidumui. Nes stiklo paketo izoliacija yra kur kas geresnė nei paties profilio. Anot L. Kėvelaičio, šiuolaikiniai stiklo paketai savo parametrais jau viršija kai kurių sovietmečiu statytų pastatų sienų izoliaciją.

3 mitas. Aliuminis yra šaltas

Netiesa. Ko gero, tai dažniausiai paminimas stereotipas. Visi aliuminio langai ar stumdomosios durys turi matavimo kriterijus, o pagrindinis jų yra šilumos perdavimo koeficientas U, kuris matuojamas W/m2K. Galime remtis A+ ar A++ klasės normomis –pagal jas reikalavimai gyvenamųjų pastatų langams atitinkamai 0,8 ir 0,9 W/m2K. Modernios sistemos gali tūrėti net 3-is skirtingus izoliavimo lygius, išlaikydamos tą patį dizainą bei profilio pločius.

Geriausia rekomendacija – prieš pirkdami langus pasidomėkite, kokia sistema naudojama, galite net susisiekti su sistemų tiekėjais (visi atsakingi tiekėjai turi savo atstovus Lietuvoje), o pastarieji jau patars, kokia sistema yra tinkama jūsų namo projektui.

4 mitas. Nėra jokio skirtumo, koks langas

Netiesa. Laikydamiesi nuostatos, kad „jokio skirtumo, koks langas“, būsto gyventojai turbūt negalvoja apie patikimumą, ilgaamžiškumą, kokybę. Galiausiai – apie estetiką.

Grakšti išvaizda, puikios konstrukcinės savybės – tai privalumai, kuriais pasižymi langų ir durų sistemos iš aliuminio. Aliuminio rėmo plotis yra mažesnis, palyginti su kitomis sistemomis, todėl stiklo plokštuma žymiai didesnė, o tai reiškia didesnį šviesos patekimą į patalpas, gražesnį vaizdą.

Taip pat aliuminio profiliai reikalauja mažiausiai priežiūros, o tarnauja ilgiausiai. Renkantis spalvą iš daugiau kaip 400 standartinių spalvų, nuo to kaina nesikeičia (skirtingai nei plastikinių langų). Tokią didelę profilių spalvų gamą gali pasiūlyti tikrai ne kiekvienas teikėjas.

5 mitas. Aliuminis nėra ilgaamžis, jį sudėtinga prižiūrėti

Netiesa. Anot L. Kėvelaičio, profilių sistemoms gaminti naudojama žaliava nėra įprastas statybinis aliuminis, kuris gali oksiduotis. Naudojamas specialus lydinys, skirtas būtent langų sistemoms.

Jeigu statomas objektas, kurį veiks nepalanki aplinka, pavyzdžiui, baseinas, jam rekomenduotina naudoti tik aliuminio langų ar fasadų sistemų konstrukcijas, kurios prieš dažymą padengiamos specialia danga, t. y. profiliai specifiniu būdų anoduojami ir paruošiami naudojimui agresyvioje aplinkoje. Antai rekonstruojant delfinariumą Klaipėdoje, naudota būtent tokia technologija.

Kartais baiminamasi, kad aliuminio paviršius greitai susibraižys. Norint gauti itin atsparų braižymams paviršių, naudojama speciali danga. Ji atspari braižymams, turi antistatinių savybių, todėl ant paviršiaus mažiau kaupiasi dulkės, lyjant vanduo nubėga, džiūvant nelieka stambių lašų.

6 mitas. Langų rėmai išsikraipo dėl temperatūros poveikio

Ne visai tiesa. Norint, kad aliuminio profilis būtų šiltas, jis yra izoliuojamas. Jei šis procesas atliekamas naudojant standartinius izoliatorius, tai žiemą tokios konstrukcijos labai smarkiai deformuojasi (nes šildomas kūnas plečiasi (vidus), o šaldomas traukiasi (laukas)). Tokiu būdu durys gali išsisandarinti.

Pasak L. Kėvelaičio, Lietuvos regione naudojamos modernios sistemos su paslankiaisiais izoliatoriais. Akimi nematomi įtempimai nuo karščio-šalčio yra sumažinami perpus, todėl profiliai nesikraipo. Vienas geriausiai šį stereotipą paneigiančių pavyzdžių – lauko durims skirtos aliuminio konstrukcijos. Kitokių medžiagų konstrukcijos didelius temperatūrų skirtumus sunkiai atlaiko.

7 mitas. Didelė kaina

Iš dalies tiesa. Lyginant, pavyzdžiui, medžio, plastiko ir aliuminio sistemas, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į komplektaciją ir lyginti identiškus produktus. Tuomet paaiškėja, kad jeigu stiklinamos plokštumos yra didelės, tai plastiko ir aliuminio sistemų kaina beveik nesiskiria, brangesnės lieka tik medžio sistemos. Tai kodėl nepasirinkus aliuminio? Juk tokiems produktams, kaip įėjimo durys, didelės vitrinos, slankiojančios durys, stiklinis fasadas, gal net pereinantis į stogą švieslangis ar žiemos sodų konstrukcijos aliuminis tinkamas geriausiai.

8 mitas. Aliuminio profiliai yra atgyvena

Netiesa. Kai vaikštome po senus, neatnaujintus administracinius pastatus, gali susidaryti būtent toks įspūdis. Tačiau iš tiesų šiuolaikiškos aliuminio sistemos tinkamos energiškai ypač efektyviems, pasyviems namams.

Renovacijos projektuose aliuminio sistemos nepagrįstai pamirštamos. Sumontuojamos įėjimo durys iš plieno, kuris po kelių metų surūdija. Tuo tarpu aliuminis eksploatuojamas keliasdešimt metų, po kurio laiko reikia nebent pakeisti tarpines.

Atnaujinant daugiabučius, laiptinių langai irgi gali būti aliuminio. Tokios sistemos kaina tikrai panaši, kaip kitų medžiagų, o ilgaamžiškumas garantuotas. Be to, aliuminis tvarus – jį galima perdirbti neribotą skaičių kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.