Kaip įkrauti savo vidinę bateriją? Namuose tam galite susikurti išskirtinę vietą

Įsivaizduokite: rytoj leisitės į žygį, kurio metu nuolatos turėsite palaikyti ryšį su kitais žygio dalyviais, sekti telefone kelionės koordinates ir skaičiuoti žingsnius. Kaip jam pasiruošite? Tikriausiai iš vakaro atsakingai įkrausite savo mobilųjį telefoną, kad neprarastumėte ryšio visą žygio dieną.

Geriausias vidinės baterijos įkroviklis yra... kokybiškas miegas.
Geriausias vidinės baterijos įkroviklis yra... kokybiškas miegas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-10 08:00, atnaujinta 2022-03-10 10:08

O kaip įkrauti savo vidinę „bateriją“, kad ji neišsektų anksčiau nei norėtumėte? Kad jaustumėtės energingi, o kasdienių iššūkių netemdytų prasta nuotaika ir savijauta? Ekspertai vieningi – geriausias vidinės baterijos įkroviklis yra... kokybiškas miegas.

Švęsti miegą – kasdien

Į žygį, kurio metu nepaleidžiame iš rankų telefono, galbūt, susiruošiame ne taip ir dažnai, tačiau mūsų organizmui kiekviena diena yra savotiškas žygis. Kasdieniai darbai, reikalai, pokalbiai, fizinis ir emocinis krūvis sekina mūsų organizmo „bateriją“. Jeigu jį „įkrauta“ netinkamai, dar nesibaigus darbo dienai kūnas ima siųsti pavojaus signalus: nuotaikų svyravimas, energijos stoka, kraujospūdžio pokyčiai, įvairūs skausmai, sunkumas susikaupti, apsnūdimas.

Kai į šiuos signalus ilgainiui nekreipiame dėmesio, jie išsivysto į kur kas rimtesnes problemas, turinčias milžinišką įtaką imunitetui, atminčiai, produktyvumui, psichinei sveikatai.

Į šiuos signalus negalime numoti ranka. Būtent į tai kviečia atkreipti dėmesį kasmet kovo mėnesį švenčiama Tarptautinė miego diena, kurios tikslas – paskatinti žmones sustoti ir atsakyti sau į du paprastus klausimus: kiek miegame ir kaip miegame?

Kiek miegame

Ar žinojote, kad koalos miega net 22 valandas per parą? Nuo jų šiek tiek atsilieka šikšnosparniai, miegantys 20 valandų, o štai žirafoms tereikia 2 valandų miego.

Šie faktai rodo, kad miegas yra toks svarbus, jog mokslininkai nuolatos tiria visų gyvų būtybių miegą bei jo poveikį sveikatai, ir tikrai ne veltui rekomenduoja visiems suaugusiems žmonėms miegoti 7–8 valandas per parą. Tai būtinas laikas tinkamai „įkrauti“ savo vidines baterijas. Juk keletą minučių įkrautas telefonas taip pat bus nepasiruošęs ištverti dienos žygį, tiesa?

Kiek ilgai žmogus gali ištverti be miego, nėra žinoma. Viešai prieinami šaltiniai teigia, kad ilgiausias nemiegojimo rekordas priklauso iš JAV kilusiam moksleiviui – Randy Gardneriui, nemiegojusiam 11 valandų.

Tačiau taip eksperimentuoti niekam nerekomenduojama, nes net ir vienos nakties miego trūkumas lemia išsiblaškymą, dėl kurio įvyksta daugybė nelaimingų atsitikimų. Remiantis Nacionalinės greitkelių eismo saugumo administracijos (NHTSA) duomenimis, net 17 proc. avarijų kasmet įvyksta dėl priežasčių, susijusių su miegu.

Kaip miegame

Ar užtenka tiesiog pamiegoti 7–8 valandas, kad vidinė energijos „baterija“ būtų įkrauta? Atsakymas – ne. Miegoti reikia ne tik pakankamai, bet ir kokybiškai. Juk būtent nuo kokybės neretai priklauso ir miego trukmė.

Nepatogi padėtis, netinkama atrama galvai ir kaklui, prakaituoti verčiantys patalai neleidžia ilgai užmigti, pabudina vidury nakties arba paskatina atsibusti anksčiau laiko.

Štai, kodėl specialistai rekomenduoja pasirūpinti tinkama miego aplinka ir pagrindiniais jos komponentais:

  • čiužiniu. Jis turi palaikyti tinkamą atramą visam kūnui ir prisitaikyti prie kūno formų.
  • Pagalve, kuri tobulai atremia galvą ir kaklą, kad ryte nejaustumėte sprando skausmų.
  • Antklode, kuri leidžia kūnui kvėpuoti, saugo nuo prakaitavimo, tačiau maloniai apgaubia šiluma.
  • Užvalkalais, kurie nedirgina odos, yra laidūs orui ir lengvai prižiūrimi.

Jau 20 metų moderniausius miego sprendimus kuriantis prekės ženklas DORMEO® taip pat švenčia Tarptautinę miego dieną ir kviečia įsigyti visų šių, kokybiškam miegui būtinų komponentų už itin patrauklią kainą.

Kviečiame „įsikrauti“ gerai dienai su DORMEO® ir iš naujo atrasti miego malonumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.