Sodininkai robotizuojasi: karaliauja sodo traktoriukai ir vejos robotai

Praėjusiais metais Lietuvoje itin išpopuliarėję vejos robotai ir sodo traktoriukai sparčiai kopia į populiarumo viršūnę, rodo „Pigu.lt“ duomenys. Atėjus pavasariui ir sušilus orams, sodo technikos pardavimai interneto prekybos centre auga net ne procentais, o kartais.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Kristina Liškauskaitė.
Kristina Liškauskaitė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-05-09 15:10, atnaujinta 2022-05-26 13:18

Pranoksta lūkesčius

Štai šių metų sausio-vasario mėnesiais sodo traktoriukų pardavimai, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo kone trečdaliu. O jau kovą sodo traktoriukų pardavimai, lyginant su 2021 metų kovo mėnesiu, augo beveik 2,5 karto. Skaičiuojama, kad šių metų kovo mėnesį sodo traktoriukų „Pigu.lt“ pardavė daugiau nei per visą praėjusių metų sezoną.

„Lietuvoje pastebime ryškią tendenciją, kad sodininkai robotizuojasi. Jau praėjusiais metais matėme, kad atėjus pavasariui, sodo technikos pardavimai šauna į viršų dvigubai, tačiau šių metų duomenys pranoksta visų lūkesčius“, – teigia Kristina Liškauskaitė, „Pigu.lt“ pardavimų vadovė.

Pragyvenimo lygis auga

Pasak K. Liškauskaitės, lietuviai nuo seno mėgsta darbuotis sodybose ir soduose, o dabar kasmet artėdami link Vakarų Europos pragyvenimo lygio ir madų – vis daugiau darbo patiki robotams.

„Akivaizdu, kad vis daugiau Lietuvos namų ūkių gali sau leisti įsigyti traktoriuką ar vejos robotą. Pomėgį sodininkauti dar labiau skatina postpandeminė situacija, žmonės apsisprendžia daugiau laiko leisti Lietuvoje, ir nori šį laiką leisti patogiai ir maloniai. Mažiau fizinio darbo sode reiškia daugiau laisvalaikio, laiko sau“, – konstatuoja „Pigu.lt“ pardavimų vadovė.

Piko sezono metu „Pigu.lt“ parduoda po 50–60 vienetų sodo traktoriukų per mėnesį. Jų kaina įvairuoja nuo 1500 iki 3000 eurų. Šiuo metu populiariausios markės – ekonomiški ir ergonomiški HPG, „Hecht“ sodo traktoriukai, nors galima rasti ir kokybės ženklu laikomų „Villager“ ar „John Deere“ sodo technikos.

Mažiau darbo rankomis

„Paprastai traktoriukų varikliai yra varomi benzinu, nereikalauja itin didelės priežiūros, todėl investicija atrodo patraukliai, nes kelis kartus sumažina rankinio darbo. Nereti atvejai, kad sodo technikos tėvams ar seneliams nuperka ir užsienyje gyvenantys vaikai ar giminaičiai“, – pasakoja K. Liškauskaitė.

Greta traktoriukų galima įsigyti ir papildomų aksesuarų – žolės pjovimui, žemės kasimui, vagojimui ar purenimui, sniego kasimui ar transportavimui. Tiems, kurių šiuo metu nėra Lietuvoje, aktualu ir tai, kad „Pigu.lt“ gali pasirūpinti sodo traktoriuko pristatymu nuo sandėlio iki pat durų.

Vejos robotai laukia bangos

Ekspertai rekomenduoja sodo traktoriuką įsigyti tiems sodininkams, kurių sklypas yra nuo 15-20 arų dydžio. Mažesnių valdų savininkų poreikius puikiai tenkina ir vejos robotai.

„Profesionalai visuomet siūlo rinktis kiek galingesnius įrenginius, kurie dirba tolygiau, juos reikia rečiau krauti. Maža to, galingesni robotai lengviau susitvarko su sklypo relfejo iššūkiais“, – pataria „Pigu.lt“ pardavimų vadovė.

Anot jos, sklypo reljefas, sudėtingumas, medžiai, gėlynai, tvenkiniai – visa tai lemia, ar pirkėjui reikėtų ieškoti galingesnio elektrinio vejos roboto, ar sodo traktoriuko.

„Praėjusių metų pavasarį vejos robotų pardavimai augo kone pusantro karto, šiemet pastebime, kad didžioji vejos robotų pardavimų banga dar tik artėja“, – sako Kristina Liškauskaitė. Anot jos, sausio–vasario mėnesiais šių robotų pardavimai jau išaugo 64 procentais, taigi ambicijos – didelės.

E. prekybos centro „Pigu.lt“ duomenimis, tiek sodo traktoriukus, tiek vejos robotus Lietuvos gyventojai kasmet renkasi vis brangesnius, aukštesnės kokybės, labiau automatizuotus. Vejos robotų kainos – nuo 500 iki 2000 eurų. Populiariausi vejos robotų prekės ženklai: „Gardena“, „Mamibot“ ir „Villager“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.