Patarimai, kaip sumažinti žiedadulkių ir kitų alergenų poveikį

Pražydusios sakuros, kiti vaismedžiai ir krūmai – džiaugsmas sielai ir asmenukėms, bet gali tapti rimta prastos savijautos priežastimi.

Švarus oras nepaprastai svarbus mūsų sveikatai ir gerai savijautai.
Švarus oras nepaprastai svarbus mūsų sveikatai ir gerai savijautai.
Švarus oras nepaprastai svarbus mūsų sveikatai ir gerai savijautai.
Švarus oras nepaprastai svarbus mūsų sveikatai ir gerai savijautai.
Švarus oras nepaprastai svarbus mūsų sveikatai ir gerai savijautai.
Švarus oras nepaprastai svarbus mūsų sveikatai ir gerai savijautai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-05-17 16:30, atnaujinta 2022-05-20 17:23

Prasidėjus augalų vegetacijai maždaug kas penktam Europos gyventojui pasireiškia alerginės reakcijos dėl ore pasklidusių žiedadulkių.

Kai kuriems žmonėms jos išprovokuoja stiprias alergines reakcijas, kurios mažina darbingumą ir blogina gyvenimo kokybę. Kaip apsisaugoti nuo kvėpavimo takus dirginančių medžiagų: dulkių, žiedadulkių ar net virusų?

Oras namuose labiau užterštas nei lauke?

Oro, kurį teisėtai laikome gyvybės šaltiniu, kokybė yra svarbi kiekvienam iš mūsų ir kiekvieną akimirką. Vėjo pernešamos žiedadulkės pastaruoju metu jau priskiriamos prie vienos iš periodiškai veikiančių oro taršos rūšių.

Nuo ankstyvo pavasario iki rudens ore sklandančios augalų žiedadulkės kai kuriems žmonėms išprovokuoja alergines reakcijas, kurios mažina darbingumą, blogina gyvenimo kokybę.

Prekybos centro internete „Varlė.lt“ produktų vadovė Ina Gadeikienė dalinasi įžvalgomis, kodėl pastaruoju metu išaugo oro valytuvų paklausa ir kaip jie gali padėti išsaugoti švarų ir santykinai drėgną orą.

„Pasirodo, kad namuose oras gali būti kur labiau nešvarus nei lauke. Laimei, toks įrenginys kaip oro valytuvas gali ženkliai pagerinti oro kokybę pašalindamas net iki 99,97 proc. kenksmingų dalelių“, – pasakoja I.Gadeikienė.

Efektyviai kovoja su dulkėmis ir bakterijomis

Švarus oras nepaprastai svarbus mūsų sveikatai ir gerai savijautai. Jo dėka galime sutelkti dėmesį ir rečiau sergame. Dažnai girdime apie prastą oro kokybę ir smogą lauke, tačiau neretai pamirštame, kad nematomi mūsų akims nešvarumai patenka į namus, kurie tampa bakterijų, dulkių erkučių ir dulkių buveine.

Oro valytuvas savo veikimo metu generuoja vandens garus arba neigiamus jonus, kurie nusėda ant nešvarumų. Kitame etape jie būna pašalinami.

Oro valytuvų veikimo efektyvumas yra labai didelis ir siekia net 99 proc. Dėl šitos priežasties šis įrenginys yra efektyvus kovos su bakterijomis ir dulkėmis ginklas.

Pagalba ir sergantiems astma

Oro drėkinimas ir valymas yra puiki priemonė kovojant su varginančiais alergijos simptomais. Švarus oras yra ypač svarbus alergiškiems ir astma sergantiems žmonėms. Kuo mažiau ore taršos, tuo švelnesni alergijos simptomai ir geresnė savijauta.

Tokiems žmonėms Varlė.lt specialistė rekomenduoja rinktis oro valytuvą su HEPA filtru. Oro valytuvas surenka ne tik dulkes ir nešvarumus, bet taip pat grybelio, pelėsio ir bakterijų daleles, kurios yra palanki terpė vystytis infekcijoms. Švarus oras namuose – tai kvėpavimo patogumas dienos metu ir geresnis miegas naktį.

Pašalina iš oro gyvūnų plaukų dulkes

Net ir kruopščiausias rūpestis namų švara ir reguliarus dulkių siurbimas nuo grindų, baldų ir kilimų nepadės palaikyti tikrai švarų orą jei namuose turime augintinį. Šiuo atveju padės oro valytuvas, kuris pašalina ore pasklidusias gyvūnų plaukų dulkių daleles ir neutralizuoja specifinius kvapus.

Gaminimas, stipraus kvapo plovikliai, dūmai ar lakstantys po namus augintiniai – tai vos keli veiksniai, kurie lemia vyraujantį namuose kvapą.

„Labai dažnai gartraukio įjungimas ar lango atidarymas būna nepakankamais veiksmais siekiant susidoroti su nepageidaujamais kvapais. Tokiais atvejais į pagalbą ateina oro valytuvai su anglies filtru. Nemalonaus kvapo dalelės yra suskaidomos ir oro valymo proceso metu pašalinamos“, – dalinasi patarimais I.Gadeikienė.

Turint namuose oro valytuvą nebūtina kiekvieną dieną atlikti drėgną valymą, nes didžioji dalis dulkių tiesiog nespės nusėsti ant grindų, baldų, kilimų paviršiaus.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad švarus, tačiau sausas oras nėra tai, ko reikia mūsų organizmui, todėl siūlo rinktis oro valytuvus su drėkinimo funkcija. Tai universalūs įrenginiai, kuriuos galima laikyti kompleksiniais aukščiausią oro kokybę užtikrinančiais sprendimais.

Sausas oras lemia nosies gleivinės, akių ir burnos išsausėjimą. Užkimimas, gerklės perštėjimas ar atsiradęs kosulys nebūtina yra kokios nors infekcijos požymiai, o tiesiog būna nulemti sauso oro.

„Renkantis oro valytuvą, patartina atkreipti dėmesį, ar prietaisas turi naktinį režimą, skirtą ypač tyliam veikimui, oro kokybės indikatorių ir sensorius, galimybę valdyti prietaisą per atstumą tiek distanciniu pulteliu, tiek išmaniuoju telefonu.“, – dalinasi patarimais I.Gadeikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.