Prieš ilgąjį savaitgalį: keli rimtesni patarimai, kaip kovoti su uodais – jei dar neišbandę jų

Per 10 minučių žmogų gali sukandžioti net tūkstantis uodų. Kaip ramiai švęsti Jonines gamtoje, iškylauti ar stovyklauti miške, plaukti baidarėmis ar tiesiog jaukiai vakaroti savo namų terasoje? Kaip efektyviai apsisaugoti šių agresyvių vabzdžių atakų, kad jie neapkartintų malonumo mėgautis grynu oru?

Kaip efektyviai apsisaugoti nuo uodų atakų, kad jie neapkartintų malonumo mėgautis grynu oru?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaip efektyviai apsisaugoti nuo uodų atakų, kad jie neapkartintų malonumo mėgautis grynu oru?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaip efektyviai apsisaugoti nuo uodų atakų, kad jie neapkartintų malonumo mėgautis grynu oru?<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaip efektyviai apsisaugoti nuo uodų atakų, kad jie neapkartintų malonumo mėgautis grynu oru?<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaip efektyviai apsisaugoti nuo uodų atakų, kad jie neapkartintų malonumo mėgautis grynu oru?
Kaip efektyviai apsisaugoti nuo uodų atakų, kad jie neapkartintų malonumo mėgautis grynu oru?
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 23, 2022, 5:03 PM, atnaujinta Jun 23, 2022, 5:34 PM

Ant stalo – vietoj gėlių puokštės

Uodai, kaip ir kiti vabzdžiai, nemėgsta kai kurių kvapų. Juos atbaidyti kieme galima tam tikrais augalais, pavyzdžiui, gėlyne pasodinti levandų, mėtų, bazilikų, rozmarinų, serenčių, citrinžolę, pelynų, eukaliptą.

„Jei jų šiemet neturite, pagelbės ir vazonėlyje augančios mėtos ar levandos ant stalo vietoj gėlių puokštės. Galima naudoti ir eterinius aliejus vabzdžiams atbaidyti. Tepkite juos ant kūno, drabužių ar įpilkite į garintuvą – sudrėkinkite ir iškvėpinkite kambarį, uodai nepateks ir į vidų“, – patarimais dalinasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertas Aivaras Saniukas.

Levandų, pipirmėčių ar arbatmedžio aliejus taip pat tinkamas ir įkandimų vietas tepti. Ne tik nuo uodų, bet ir širšių ar kitų vabzdžių įgėlimo. Užlašinkite vieną ar du eterinio aliejaus lašelius tiesiai ant įkandimo vietos. Ši priemonė padės apsisaugoti nuo niežulio ir išvengti stipresnės alerginės reakcijos.

Nesikvėpinkite – kvepalai patinka ir uodams

Tačiau būkite budrūs – kai kurie kvapai uodus kaip tik gali privilioti, o ne atbaidyti. Jei ruošiatės į gamtą iškylauti, verčiau nesikvėpinkite, nes kai kurie kvepalai tampa lyg masalu uodams.

Vienų žmonių natūralus kūno kvapas tiesiog traukte traukia uodus. Todėl kyla natūralus klausimas, kodėl vienus žmones uodai itin „myli“, o prie kitų – nė nesiartina.

Ypač uodai mėgsta mažus vaikučius – jų plona odelė leidžia jiems lengvai įsisiurbti. Tad ypač reikia apsaugoti mažuosius iškylos į gamtą dalyvius.

Naudodami vieną populiariausių apsaugos būdų – repelentus, rinkitės kuo natūralesnius bei įdėmiai perskaitykite instrukciją. Dalis cheminių priemonių netinkamos mažiems vaikams ir gali būti pavojingos net jų sveikatai. Ypač pavojingi purškikliai, kurių sudėtyje yra DEET cheminė medžiaga. Ji gali sukelti staigų apsinuodijimą, kitus sveikatos sutrikimus.

Mažas prietaisas, sukuriantis saugią zoną

Ekspertas pataria atkreipti dėmesį, kaip dažnai reikia naudoti repelentus, nes po kelių valandų jų poveikis stipriai sumažėja, kur juos galima naudoti – ar ant kūno, ar tik ant drabužių.

„Pastaruoju metu pirkėjai graibsto itin efektyvų, mažą nešiojamą priedą nuo uodų – repelentą „ThermaCell“, kurio nereikia purkšti ant savęs, bet pakanka padėti šalia ir jis sukuria apsaugą maždaug 20 kvadratinių metrų plote. Šis repelentas yra bekvapis, be pavojingų cheminių priedų DEET, jį įvertino EPA kaip saugų ir efektyvų. Viena repelentu užpildyta plokštelė veikia iki 12 valandų. Prietaisas itin tinkamas žvejams, medžiotojams ar iškylautojams gamtoje“, – privalumus vardina ekspertas A. Saniukas.

Kita alternatyva be chemijos

Dar viena alternatyva purškikliams – UV insekticidinė lempa, skleidžianti ultravioletinius spindulius ir viliojanti uodus, muses bei kitus įkyrius vabzdžius. Jie papuola į įelektrintą tinklelį ir gauna srovės, kuri vabzdžiams yra mirtina, tačiau saugi žmogui. Kartais reikia išvalyti padėkliuką, kuriame pilna uodų.

„Vienintelis šių ultravioletinių spindulių lempų minusas, kad jos veikia tik sutemus“, – aiškina A. Saniukas.

Prieš pirkdami UV lempą, panagrinėkite, kokios jums labiausiai reikia – ar su elektros laidu, kuri veikia tik prijungus prie elektros srovės, ar mobilios akumuliatorinės, kad galėtumėte naudoti ir gamtoje, ar su saulės baterijomis.

Taip pat atkreipkite dėmesį, ar jums reikalinga lempa, atspari vandeniui ir drėgmei. Jei ji bus naudojama žvejyboje, medžioklėje, iškylose į gamtą, o ne po stogu prie namo terasoje, tai ji turėtų būti atspari drėgmei ir vandeniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.