92 metų klaipėdietė puoselėja gėlyną, kurį sukūrė dar jos tėvai: čia nėra nederančių augalų

Klaipėdos senamiestyje, Bangų gatvėje, ties 13 namu, nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens praeivius džiugina didžiulis spalvingas ir labai skoningai sukomponuotas gėlynas. Vieną vakarą pavyko sutikti ir jo prižiūrėtoją. Pasirodo, šį grožį kuria ir puoselėja 92-ejų metų klaipėdiškė, Bangų gatvės 13 namo gyventoja Bronė Vilimienė.

Klaipėdiškei Bronei Vilimienei gėlės – didžiausias džiaugsmas. Joms sveikatos ir energijos senolė nestokoja. <br>Jurgos Petronytės nuotr.
Klaipėdiškei Bronei Vilimienei gėlės – didžiausias džiaugsmas. Joms sveikatos ir energijos senolė nestokoja. <br>Jurgos Petronytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Petronytė

2022-07-16 11:50

Šiltą vasaros vakarą ponia Bronė išėjo apkarpyti nužydėjusių šiurpinių gvazdikų, tačiau darbą nutraukė pro šalį ėjusi kaimynė.

„Mano tėvai šį gėlyną dar 1965 metais pradėjo kurti. Mano tėvas Jonas Palilionis privežė žemių. Mama iš sodo po truputį gabeno gėles. Jų sukurtas gėlynas buvo mažesnis. Mama jį puoselėjo visą gyvenimą, aš padėdavau, kol čia gyvenau. Paskui aš išvažiavau į Ameriką, o dabar jau ir susilenkti negaliu.

Kai išvažiavau, gėles perėmė kaimynė ir štai jau dešimt metų ji viena šitokį didelį ir gražų gėlyną prižiūri“, – papasakojo „Vakarų ekspresui“ kaimynė.

„Niekas tokio didelio gėlyno ne tik mūsų gatvėje, visame mieste neturi“, – didžiavosi savo kūriniu ir pati ponia Bronė.

Senolė pasiguodė, kad neprigirdi, dantų neturi, tačiau gėlės jai – didžiausias gyvenimo džiaugsmas. Joms jėgų ir sveikatos visada užtenka.

„Šiandien labai darbinga man diena: langus nusivaliau, kambarius susitvarkiau. Butas mano ne toks ir mažas – 63 kvadratai. O dabar vakare išėjau prie gėlių. Viena pati jomis rūpinuosi. Kaimynams nerūpi, nes čionykščių gyventojų neliko, vien nuomininkai“, – pasakojo Bangų gatvės 13 namo gyventoja.

Ponia Bronė paaiškino, jog anksčiau dirbdavusi kolektyviniame sode, tačiau sūnui atidavė. „Jis pasistatė namą, ten gyvena. Man jau neliko vietos. Tai čia viską perkėliau“, – šypsojosi B. Vilimienė.

Senolės kuriamame gėlyne vienos gėlės keičia kitas.

Pavasarį driekėsi spalvingi šliaužiančių augalų kilimai. „Vėliau sužydėjo pinavijos, katžolės, vilnotosios notros. Aš jų nė pavadinimų nežinau. Žvakėm vadinu. Daugiamečių gėlių sodinukų ir petunijų dukra davė. Kitas aš pati iš sėklų užauginu. Lelijos net nežinau iš kur atsirado. O piktžolėms augti neleidžiu“, – patikino ponia Bronė, kai nusistebėjau, kad gėlyne nėra nė vieno nederančio augalo.

Antrame aukšte gyvenanti moteris teigė, kad ir laistanti gėles, jeigu lietus nelyja.

„Sūnus nutiesė žarną, tai visai patogu“, – džiaugėsi senolė, neskaičiuojanti, jog brangų vandenį iš vandentiekio eikvoja.

„Gėlėms juk reikia vandens. Ką darysi, jeigu nelyja“, – skėstelėjo rankomis ponia Bronė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.