Sauliaus balkone įsikūrė širšių šeimyna: iš pradžių išsigandęs vėliau vyras priėmė netikėtą sprendimą

Kėdainietis Saulius skambina pavojaus varpais – jo buto balkone lizdą susisuko širšės. Vyras kurį laiką net į balkoną bijojo išeiti. Jis kreipėsi pagalbos į žurnalistus, tačiau po kurio laiko persigalvojo ir nusprendė leisti širšėms gyventi jo įstiklintame balkone.

Saulius ilgai galvojo, ką su širšių lizdu daryti.<br>D. Kuprijanovo nuotr.
Saulius ilgai galvojo, ką su širšių lizdu daryti.<br>D. Kuprijanovo nuotr.
Saulius ilgai galvojo, ką su širšių lizdu daryti.<br>D. Kuprijanovo nuotr.
Saulius ilgai galvojo, ką su širšių lizdu daryti.<br>D. Kuprijanovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dmitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Jul 28, 2022, 11:44 AM, atnaujinta Jul 28, 2022, 2:40 PM

Apsigyveno pavasarį

Prieš keletą dienų į „Rinkos aikštės“ redakciją kreipėsi Kėdainių miesto P. Lukšio 5-ąjame name gyvenantis Saulius. Vyras pasakojo, kad jo įstiklintame balkone, ketvirtame aukšte, apsigyveno širšės. Jos susisuko lizdą ir šeimininkauja.

„Jos pavasarį čia apsigyveno. Aš išsigandau. Bijojau į balkoną išeiti, kad neužpultų. Matyt, pro kokį tarpiuką įlindo, ar per atvirą langą. Lizdą susisuko ant lubų, aukštai, net pasiekti sunku, tačiau pasiekti nebandžiau, kad neužpultų“, – atvykusiems žurnalistams kalbėjo Saulius.

Saulius ilgai galvojo, ką su širšių lizdu daryti. Ieškojo informacijos, domėjosi, skambino tarnyboms.

„Iš pradžių labai bijojau. Vis matydavau, kai tai viena, tai kita širšė išskrenda ir parskrenda. Vidines balkono duris uždarytas laikiau, kad į kambarį neįskristų. O balkono langą į lauką laikiau atvirą, kad širšės lengvai galėtų išskrist ir parskrist“, – dėstė vabzdžių gyvenimu susidomėjęs vyras.

Nereiktų kviesti

Iš tiesų, jei jūsų balkone ar individualiame gyvenamajame name, ar ūkiniuose pastatuose apsigyveno širšės, susisuko lizdą, nereikėtų skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą. Ugniagesiai gelbėtojai į pagalbą tokiu atveju vyksta tik tuomet, kai pavojus gresia globos namams, ugdymo, socialinėms įstaigoms. Privatus gyventojų būstas yra jų pačių reikalas.

Du būdai atsikratyti nekviestais svečiais

Specialistai pabrėžia, kad stebėti širšių gyvenimą lizde labai įdomu ir širšės yra naudingos gamtai, bet jei visgi dėl saugumo žmonės nusprendžia lizdą naikinti, tam yra du būdai.

Vienas – pasikviesti specialistus, kitas – apsirengti bitininko drabužiais, pasiruošti pasitraukimo kelius ir naktį, kai širšės ramios, su tvirtu maišeliu tą lizdą tiesiog nugnybti.

Dar viena išeitis – laukti rudens. Rudeniop galime pamatyti iš lizdo išbyrėjusių širšių kūno dalių. Tai reiškia, kad jos suėda vienos kitas ir išbyra širšių lėliukės. Tada lizdą galima drąsiai nuimti.

Leis gyventi

Visgi, pokalbio su žurnalistais pabaigoje Saulius nusprendė, kad šiemet leis širšėms gyventi jo balkone.

„Visi padarėliai nori gyventi, tad jeigu aš nieko blogo joms nedarysiu, ir man jos nieko nedarys. Tegul gyvena iki rudens, nebeilgai liko“, – atsiduso kėdainietis Saulius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.