Iki šiol aikčioja išvydę: garliaviškis neturėjo kur dėti energijos – sumūrijo vartus daugiabučiui

Garliaviškio iš akmenų sumūryta tvoros arka su betoninėmis gyvūnų skulptūromis daug kam atima žadą. Jos dydis ir stilius verčia aikčioti ne tik atsitiktinius praeivius, bet ir daug mačiusius nekilnojamojo turto ekspertus.

Garliavoje prie daugiabučio iš akmenų sumūryta 5 metrų aukščio arka, ant kurios tupi betoniniai erelis, puma ir tigras, priverčia aikčioti praeivius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Garliavoje prie daugiabučio iš akmenų sumūryta 5 metrų aukščio arka, ant kurios tupi betoniniai erelis, puma ir tigras, priverčia aikčioti praeivius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-09-01 19:16

Garliavoje (Kauno r.) esančioje Darbininkų gatvėje atsitiktinių praeivių beveik nesutiksi. Bet tie, kas netyčia čia užklysta, apstulbę būtinai sustoja prie vieno nedidelio daugiabučio.

Namą supančią tvorą vainikuoja 5 metrų aukščio įspūdingos formos arka. Ji sumūryta iš akmenų. Arkos viršūnėje patupdyta sparnus išskleidusio erelio skulptūra. Nuo vienos arkos atšakos į praeivius žiūri nasrus iššiepusi betoninė puma, nuo kitos – toks pat grėsmingas tigras.

Viename šio mūrinio namo bute įsikūrusi kaunietė pasakojo, kad tvorą taip išpuošė jos vyras.

„Jis – statybininkas, mūrininkas, moka ir namus statyti, ir krosnis sumūryti. Prieš 40 metų, kai buvo jaunas ir neturėjo kur dėti energijos, pats nulipdė skulptūras ir sumūrijo šią arką“, – atvirai pasakojo garliaviškė.

Moteris prasitarė, kad tokia vyro užgaida anuomet kainavo brangiai, bet jis taip išliejo savo fantaziją ir pavaizdavo namus saugančius gyvūnus.

„Dabar arką jau reikėtų remontuoti, byra jos detalės, bet sveikatos nebėra. Nežinau, ar ji dar ilgai stovės“, – dūsavo moteris.

Pritrenkiančio kūrinio autoriaus žmona sakė, kad pamatę arką žmonės prie jos sustoja, apžiūrinėja. Namo gyventojai prie to jau pripratę ir nebekreipia dėmesio į pašaliečius.

Nekilnojamojo turto brokerė Laura Venckūnaitė-Jankevičienė sakė, kad Aleksoto pakraštyje ar už jo prasidedančioje Garliavoje vis dar galima užtikti nemažai apie 1990 metus statytų didžiulių privačių namų. Tais laikais vyravo gigantomanija, ir pinigų turėję žmonės, statydami sau būstą, jų netaupė.

Nekilnojamojo turto brokerei teko matyti namų, po kuriais iškasti tuneliai, kiemuose stovi pastatai tarnams.

Tokius namus neretai puošia ir įvairios skulptūros.

„Dažniausiai tai masinės gamybos liūtų arba moterų be rankų statulos. Tokios įspūdingos arkos, kokia yra Darbininkų gatvėje, ar ko nors panašaus iki šiol man nėra tekę matyti“, – teigė L.Venckūnaitė-Jankevičienė.

Brokerė pastebėjo, kad kituose Kauno gyvenamuosiuose rajonuose tokių namų su skulptūromis taip pat buvo ir yra, bet Garliavoje jų koncentracija didesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.