Norintiems išmokti tvarkos namuose: Jovita siūlo pradėti nuo kojinių stalčiaus

Organizuoti namai, kuriuose kiekvienas daiktas turi savo vietą, – ne tik estetinis sprendimas tvarkai namuose palaikyti. Priežasčių imtis namuose esančių daiktų organizavimo yra kur kas daugiau – ilgainiui tai leidžia sutaupyti ir laiko, ir pinigų.

Organizuoti namai, kuriuose kiekvienas daiktas turi savo vietą, – ne tik estetinis sprendimas tvarkai namuose palaikyti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Organizuoti namai, kuriuose kiekvienas daiktas turi savo vietą, – ne tik estetinis sprendimas tvarkai namuose palaikyti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-07 16:03

Organizuoti namus užteks vos vieną kartą, o teigiami pokyčiai džiugins ilgai – užteks tik palaikyti naujai sukurtą tvarką, įsitikinusi profesionali namų organizatorė Jovita Mikštė, socialiniuose tinkluose žinoma kaip paskyros „Organizuoti namai su Jovita“ kūrėja. Kartu su elektronine maisto ir kasdienių prekių parduotuve „Barbora“ ji dalijasi svarbiausiais namų organizavimo patarimais.

Matant sukauptą turtą, neprireiks perteklinių prekių

Organizuoti namai – naudingi piniginei. Juk kas nėra susidūręs su situacija, kai iš pirkinių krepšio iškraunami maisto produktai, švaros ar kitos prekės, o pasirodo tokios pat, gal nė nepanaudotos priemonės , jau tūno giliausiame spintelės kampe? Anot Jovitos Mikštės, organizavus namus pradedama matyti, kiek visko jau yra spintose, spintelėse ir stalčiukuose.

„Dažnuose namuose rasi spintelių, kurias atidarius nė nematyti, kas yra gale, arba stalčių, prikimštų jau seniai nebereikalingų daiktų ar nebegaliojančių maisto produktų. Namų organizavimas reiškia, kad visi daiktai turi savo vietą ir yra matomi. O tai padeda neprisipirkti per daug – prieš užsisakinėdamas prekes internetu ar eidamas į parduotuvę peržvelgi spinteles ir matai, kiek ir ko turi“, – sako J. Mikštė.

Kokie pokyčiai lemia, kad virtuvės, vonios spintelės, spintos ar sandėliuko lentynos po namų organizavimo matomos kaip ant delno? Pasak J. Mikštės, daiktams laikyti skirtos namų erdvės sutvarkomos įvairių dėžučių, indelių, pakylų ir laiptelių pagalba – taip, kad būtų aiškiai matyti visi sudėti daiktai.

Didžiausias laimėjimas – sutaupytas laikas

Namų organizavimas padeda ne tik neprisipirkti perteklinių prekių ir sutaupyti pinigų – kur kas svarbiau, sako J. Mikštė, yra sutaupytas laikas.

„Vieną kartą organizavus visus namus, sumažės ir tvarkymui skiriamas laikas – kas vakarą, prieš einant miegoti, visus vaikų žaislus sukrausite į tik jiems skirtus krepšius, mažas smulkmenas sudėsite į raktų stalčiuką ir pan. Taip tvarkytis, žinant, kur dėti kokį daiktą, lengva ir greita. O ir ne tik padėti, bet ir bet kada rasti reikiamą daiktą lengva. Pagrindinis mano patarimas – gyvenkite paprastai ir sutaupydami laiko tvarkymui, nes kur kas svarbiau laiką leisti su šeima ir mylimais žmonėmis“, – pataria J. Mikštė.

Organizuoti palaipsniui

Svarstantiems, nuo ko pradėti tokius pokyčius namuose, profesionali namų organizatorė pataria imtis paprasčiausių veiksmų: „Pradėkite organizuoti namus nuo kojinių stalčiuko – atsikratykite nuskalbtomis kojinėmis, o jei pavyks, pajudėsite toliau. Jei daiktas ar rūbas guli stalčiuje nenaudojamas jau 18 mėnesių, laikas juo atsikratyti. Taip pat pagalvokite, ar jums tikrai reikia dviejų tokių pat atidarytuvų, vazų ir panašių daiktų. Jei gaila daiktus mesti, galite juos kam nors atiduoti.“

Namų organizatorė pataria tvarkytis ne vienu ypu, o dalimis – vieną dieną peržvelgti, sudėlioti ir atsikratyti nereikalingais daiktais spintoje, vėliau – vonios kambaryje, dar vėliau imtis virtuvės indų, stalčių su įrankiais, maisto produktais, šaldytuvo.

Būtent šaldytuve esanti netvarka kartais lemia, kad netyčia iššvaistoma aibė maisto produktų.

„Kodėl švaistome maistą? Nes išmetame nesunaudotus produktus. O išmetame juos, nes mūsų šaldytuvai perkrauti ir nematome visko, kas juose yra. Todėl patogu šaldytuve turėti dėžutę, skirtą tik sūriams, jogurtams, pieno produktams, atskirą – mėsos gaminiams, lentynas paskirti daržovėms ir vaisiams.

Taip sugrupavę produktus, žinosime, kur yra kas. Nesuorganizuotą šaldytuvą derėtų peržvelgti ir susitvarkyti bent kartą per savaitę, suorganizuotą – kas dvi savaites“, – teigia J. Mikštė.

Atsargoms kaupti – viena speciali vieta

Ir visgi, aptikus specialių kainų pasiūlymų ar ypatingų nuolaidų, neretam kyla noras įsigyti daugiau negendančių produktų – turėti jų netolimai ateičiai ir sutaupyti nemažai pinigų. Tai, anot J. Mikštės, leidžia sutaupyti, tačiau norint apsirūpinti atsargomis, pravartu joms turėti specialią vietą namuose.

„Jeigu gyvenate erdviuose namuose, viskas gerai ir papildomos maisto produktų ar švaros prekių atsargos netrukdo. Visgi dauguma lietuvių gyvena nedideliuose butuose – kur tuomet dedamos visos papildomai įsigytos prekės? Bet kur, kur tik yra vietos – į spintas, laisvus stalčius ar tiesiog ant grindų.

Siekiant tvarkos, patariu visiems ekstra daiktams skirti specialią vietą – tikrai galite atlaisvinti kurį nors stalčių savo spintoje ir žinoti, kad žvilgtelėjus ten matysite visas savo atsargas“, – pataria namų organizavimo specialistė.

Tai, kad siekdami sutaupyti, gyventojai naudojasi specialiais kainų pasiūlymais ir noriai perka daugiau negendančių produktų nei įprastai, rodo ir pardavimai.

„Tai ypač pasakytina apie buitinės chemijos, higienos prekes. Paskelbus akciją šioms prekėms, jų pirkėjai įsigyja kone dukart daugiau. Ir matome, kad vienas klientas į krepšelį dedasi didesnį kiekį tokių pat priemonių. Buitinės chemijos priemonės negenda, tad tai leidžia nemažai sutaupyti, tačiau kalbant apie maisto produktus, rekomenduojame užmesti akį į šaldytuvą ir spinteles. Matydami, kokių produktų dar turite, ne tik mažiau išleisite pinigų, bet ir gyvensite tvariau – mažiau iššvaistysite maisto“, – sako el. parduotuvės „Barbora“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.

Trūksta motyvacijos imtis namų organizavimo? Štai pagrindinės priežastys, kodėl namus organizuoti verta.

Greitai rasite reikiamus daiktus: drabužius spintoje, ingredientus maistui gaminti, raktus ir piniginę skubant iš namų.

Gyvensite tvariau: nešvaistysite maisto produktų, o taip pat – higienos ar kosmetikos priemonių.

Sutaupysite pinigų: neprisipirksite jau turimų drabužių kopijų, taip pat – perteklinių maisto produktų, higienos ir švaros priemonių.

Turėsite daugiau laiko, nes lengviau susitvarkysite namus.

Gyvendami tvarkinguose namuose patirsite mažiau neigiamų emocijų ir mėgausitės harmoninga aplinka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.