Pora gyvenimą kuria Laplandijoje: čia iš Lietuvos keliavo kupoliniai namai, paskui – ir turistai

Keliavimas gali tapti ne tik gyvenimo būdu, bet ir sėkmingu verslu, ypač jei tiki tuo, ką darai – tą patvirtina vilnietės Mildos ir jos draugo brazilo Tiago istorija. Laplandijoje, į kurią žiemos sezonu traukia ir Kalėdų Senelio gerbėjai, ir pašvaisčių medžiotojai, pora pasistatė du kupolinius namus. Dabar juose, bėgdami nuo civilizacijos, mielai apsistoja turistai, tarp kurių – ir lietuviai.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Jan 14, 2023, 7:19 PM, atnaujinta Jan 15, 2023, 12:03 PM

Kraustėsi, kol suprato: gana

Kaip pasakojo Milda, baigusi turizmo verslo studijas, ji dirbo gide, kelionių agentūroje – toks darbas jai patiko, mat mėgo keliauti, apsistoti viešbučiuose. Nuo 2016 iki 2019 metų su draugu gyveno Suomijoje, Helsinkyje, vėliau Liuksemburge, kur taip pat vedė ekskursijas, viskas sekėsi, buvo nusprendusi – liks šioje šalyse.

Visgi visą pasaulį sukausčiusi COVID 19 pandemija gerokai pakoregavo ir poros planus – nebelikus ekskursijų ir kelionių, teko gerokai pasukti galvą, ką iš tiesų norisi veikti ateityje. Socialiniame tinkle netikėtai pamačiusi kupolinius namus, su draugu Tiago Milda susidėliojo galimą verslo – tokių namų nuomos – planą ir apsisprendė – grįžta į Suomiją.

Helsinkis porai atrodė ne pati tinkamiausia vieta kupolams, tačiau Laplandija, žavinti šaurės pašvaistėmis, magiška žiema, apsnigtais miškais – tiesiog ideali.

Pirmiausia Milda ir Tiago ėmėsi ieškoti sklypo. Kaip pasakojo mergina, 2020-ųjų gruodį, atvykę apžiūrėti vieno išsirinkto sklypo, įsitikino – viskas nebus taip paprasta kaip atrodė. Sniego – pusmetris, sklypas – viduryje niekur, statybų be vasaros nepradėsi, tad teko greitai perdėlioti planus – ieškoti jau pastatyto namo su sklypu.

Namą išsirinkti neužtruko

Dar tų pačių metų pabaigoje pora susirado parduodamo namo skelbimą: puiki vieta, prieinama kaina, tik 35 kilometrai nuo turistų pamėgto Rovaniemio miesto. Mildos žodžiais, įėję į parduodamo namo vidų, išsyk pajuto, kad šis skirtas būtent jiems. Abu ilgai nesvarstė – po dviejų savaičių jau turėjo naujojo būsto raktus.

Beje, namo kvadratinio metro kaina neišgąsdintų bent jau vilniečių – maždaug 2 tūkst. eurų. Tiesa, pora įsigijo ne tik namą, bet ir sklypą, turi priėjimą prie ežero. Buvę savininkai namą taip pat nuomojo, tačiau, galiausiai, prasidėjus pandemijai, pardavė.

Kadangi namas pastatytas prieš maždaug septynerius metus, buvo galima iškart kraustytis – nereikėjo rekonstrukcijos ar varginančio remonto. Pora name apsigyveno vasarį, išsyk ir pradėjo ieškoti išsvajotųjų kupolų.

Prieš tai patys išbandė panašų – apsistojo esančiame už trijų valandų kelio nuo Rovaniemio miesto. Įsitikino – nakvoti tokiame kupole tikrai galima, idomu ir nėra per šalta.

Tokius kupolinius namus, kokių norėjo, siūlė pagaminti lenkai, amerikiečiai, net argentiniečiai, bet Milda ir Tiago pasirinko lietuvius.

Viską darė savo rankomis

Kaip pasakojo mergina, griežtų reikalavimų, statant kupolinius namus ne miesto teritorijoje, nebuvo, juolab jie pastatyti ant medinio pagrindo. Teoriškai, juos būtų galima tiesiog išsivežti, per metus atželtų žolė – jokio pėdsako, kad čia kas nors gyveno.

Kadangi lietuviai statytojai jau buvo įgyvendinę panašų kupolinių namų projektą su prancūzais, porai teliko išsirinti, kokio dydžio, skersmens bus naujieji kupolai.

Žinoma, vienas svarbesnių reikalavimų gamintojams buvo, kad kupolai būtų kuo geriau apšiltinti, nes juk stovės Laplandijoje, taip pat, kad būtų viskas paruošta statyti krosnelei. Lietuviai gamintojai viską puikiai išsprendė – suprojektavo ir kupolinius namus atvežė sunkvežimiu.

Milda su Tiago pirmiausia pasistatė du medinius pagrindus, medžiagų užsisakė iš vietinių, šie ir patarė, ką ir kaip geriausia daryti. Kupolą surinkinėjo tarsi dėlionę – dėžėse supakuotos atkeliavo detalės, varžtai ir net instrukcija.

Pašnekovės žodžiais, abu manė, jog kupolus surinks per porą savaičių, tačiau pripažįsta – buvo sunkiau nei atrodė, tad užtruko gerokai ilgiau – darbus pradėjo gegužės pabaigoje, namelius turistams atvėrė tik per kūčias.

Mergina pripažįsta: užuot samdę meistrus statybų darbams, norėjo kuo daugiau darbų padaryti patys, šio pažado ir laikėsi.

Kupolų konstrukcijos – medinės, jų vidus iškaltas medžio plokštėmis. Nameliuose nėra vandens, bet yra elektra. Svečių patogumui skirta dalis Mildos ir Tiago namo.

Nors bene dažniausi „Pandomes“ pavadintų kupolinių namelių svečiai – pašvaisčių gaudytojai prancūzai, vokiečiai, atvyksta ir turistų iš Azijos ar kitų šalių. Lietuviai kol kas lankėsi porą kartų, nors užklausų, anot Mildos, sulaukia nemažai.

Tiesa, pora manė, kad daugiausia svečių sulauks būtent iš Azijos, nes iki prasidedant pandemijai jie aktyviai keliaudavo po Laplandiją, šiuo metu keliautojai iš šių šalių pamažu ir vėl sugrįžta.

Kalėdų dienomis „Pandomes“ svečiavosi būtent azijiečiai. Praėjusiais metais per kūčias lankėsi vokiečiai. Kadangi pora turi tik du kupolus, svečius priima, su jais bendrauja ir susidraugauja – tokį šeimininkų nuoširdumą turistai ypač vertina.

Kaip sekasi Mildai ir Tiago, galite sužinoti socialiniame tinkle „Facebook“, poros profilis pavadintas „Pandomes Aurora Igloo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.