Karalienė orkaitė ar čempionė mikrobangų krosnelė: ką verta rinktis?

Dar nuo senų senovės bene pati svarbiausia namų vieta buvo ugniakuras. Jis buvo ne tik jaukumą suteikiantis namų židinys, bet atliko ir labai konkrečią funkciją – suteikė galimybę sušilti bei pasigaminti maistą. Maisto gamybos funkcija mums iki šiol labai aktuali, tik vietoj ugniakuro turime kitus pasirinkimus.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 9:58 AM, atnaujinta Mar 13, 2023, 11:37 AM

Šiuolaikinis ugniakuras

Kažkas renkasi orkaitę, kitas – konvekcinę ar mikrobangų krosnelę. Ir čia nėra geresnio pasirinkimo, kadangi viskas priklauso nuo konkrečių aplinkybių. Kiekvienas šių prietaisų turi savus privalumus ir minusus. Kiekvienas jų – pagalbininkas maisto ruošime. Kiekvieną jų galima pamilti arba neapkęsti.

O kas gi atsisako pasimėgauti gardžiu, ypatingu kąsneliu – išskirtiniais patiekalais ar uoslę traukiančiais kepiniais? Tik kuriame „ugniakure“ tai bus paruošiama? Visi minėtų tipų įrenginiai gali talkinti šildant ir gaminant maistą. Esminis jų skirtumas – produktų kiekis. O žvalgantis į šias prekes lentynose, žinoma, pastebimas kainų skirtumas.

Karalienė orkaitė

Pradėkime nuo karalienės orkaitės. „Tai puikus pasirinkimas turint didelius namus bei gausią šeimyną, kadangi jos talpa, dažniausiai svyruojanti nuo 65 iki 80 l, tikrai patenkins tokius poreikius,“ – teigia prekybos centro internete „Varlė.lt“ produktų vadovas Donatas Sedauskas.

Niekam jau ne paslaptis, kad galima pasirinkti tiek įmontuojamą, tiek atskirai statomą prietaisą. Žvalgomasi į išmatavimus, atitinkamą dizainą, vieną ar kitą daugiau ar mažiau patrauklų prekės ženklą. Kaip bebūtų, aktualiausias aspektas – įrenginio siūlomos galimybės.

Be tapusių įprastais konvekcijos, grilio, tikslaus temperatūros bei veikimo laiko nustatymų kažkieno akį patrauks platus kepimo funkcijų pasirinkimas, kitą sužavės garinės orkaitės, o štai šviežio maisto gaminimo mėgėjai atras multifunkcines, kuriose įdiegta konvekcijos bei garų sąjunga.

Išties elektrinis prietaisas atrodo tarsi funkcionalumo įsikūnijimas. Juk begalės įvairiausių funkcijų atveria neaprėpiamas galimybes patiekalų kūryboje. Leidžia gaminti iškarto kelis patiekalus net nesusimaišant kvapams. Laikmatis neapsunkina proceso kontrolės. Kontroliuoti laiką ar temperatūrą padeda ir išmanusis virtuvės pagalbininkas. Jo dėka netgi iš kitos patalpos drąsiai stebimi kepami patiekalai.

Orkaitės priežiūros procesą gerokai palengvina įdiegtos savaiminio išsivalymo funkcijos. Dažniausiai pasiūloje atrandami du tipai. Katalitinė danga veikia sugerdama riebalus. Pirolitiniai valymo elementai orkaitei įkaitus sudegina riebalų likučius paversdami juos pelenais. O kur dar visos papildomos galimybės – kaip keli grilių režimai, produktų atšildymas ar mikrobangų krosnelės funkcija.

Greitis, laisvė, o gal... sveika mityba?

Gyvenant nedideliame bute bei esant nedidelių maisto porcijų poreikiui žymiai praktiškesnis ir kompaktiškesnis pasirinkimas – konvekcinė arba mikrobangų krosnelė. Ši pagalbininkė puikiai pasitarnaus ir sodyboje, o gal netgi atostogoms išsinuomotame butuke, taip pat ir bendrabutyje.

Abu šie prietaisai pasižymi gan nedideliu dydžiu, tad nesunku jiems atrasti tinkamą vietą ir netgi priderinti prie namų dizaino. Juos galima statyti, kad ir kambaryje. Dėl mažesnės savo talpos jie pasižymi ir mažesnėmis elektros sąnaudomis.

Mikrobangų krosnelė bene labiausiai vertinama dėl jos greičio. Vis dėlto ar neužsilikęs senasis šio prietaiso suvokimas? Kaip ir daugelyje sričių – pokyčiai nenumaldomi. Dabar šis įrenginys turi ir konvekcinę, grilio funkcijas. O štai gaminimo ant garų galimybė suteikia sąlygas sveikai maitintis.

Kaip bebūtų, konvekcinė krosnelė greičiu ne ką teatsilieka. Ji taip pat pasižymi tiek grilio, tiek konvekcine funkcijomis, gali atitirpinti produktus. Joje pagaminti patiekalai būna skanūs ir sultingi, priešingai nei mikrobangų krosnelėje, kurioje ruošiant maisto skonis kinta – jis tampa sausesnis bei kietesnis.

„Derėtų atsižvelgti ir į šių prietaisų keliamus nepatogumus. Jeigu turint mikrobangų krosnelę naudojami tik atitinkami indai, konvekcinę – reikalingas atsargumas. Šios krosnelės paviršius gaminant stipriai įkaista, taigi būtina atidžiai apgalvoti jai tinkamą vietą,“ – atkreipia dėmesį „Varlė.lt“ produktų vadovas D. Sedauskas.

Taigi, laisvės ar prabangos pasirinkimas kiekvieno rankose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.