Vilniečių namų bendrija siekė uždrausti kitiems naudotis servitutiniu keliu – teismas nutarė kitaip

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), išnagrinėjęs civilinę bylą dėl teisės naudotis kelio servitutais, balandžio 25 dieną paskelbė atmetantis moters, kuri anksčiau neleido kitiems žmonėms naudotis servitutiniu keliu, skundą.

Teismas atmetė kitiems naudotis servitutiniu keliu neleidusios namų bendrijos skundą.<br>123 rf nuotr.
Teismas atmetė kitiems naudotis servitutiniu keliu neleidusios namų bendrijos skundą.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2023, 2:47 PM, atnaujinta Apr 28, 2023, 2:48 PM

Byloje buvo prašoma įpareigoti individualių gyvenamųjų namų bendriją „Sėkmės gatvės namai“ (atsakovė) netrukdyti ieškovėms bei tretiesiems asmenims naudotis keliu, t. y. žemės sklype nustatytu kelio servitutu, taip pat netrukdyti ir sudaryti sąlygas tretiesiems asmenims be apribojimų praeiti ir važiuoti transporto priemonėmis per žemės sklypą – pašalinti kelio užtvarus arba sudaryti galimybę jais naudotis perduodant užtvarų naudojimo pultą, įvedant telefonų numerius ar kitais būdais.

Nors ieškovės kreipėsi į atsakovę, tačiau atsakovė atsisakė sudaryti galimybę ieškovėms naudotis kelio užtvarais.

Anksčiau bylą išnagrinėję teismai įpareigojo atsakovę netrukdyti ieškovėms bei tretiesiems asmenims naudotis kelio servitutu. Teismai nusprendė, kad administraciniu aktu nustatytas kelio servitutas buvo skirtas ne apibrėžtam asmenų ratui, bet visiems tretiesiems asmenims.

Nesutikdama su bylą nagrinėjusių teismų išvadomis atsakovė LAT pateiktame skunde kėlė klausimą, ar administraciniu aktu gali būti nustatytas kelio servitutas ne konkrečių daiktų tinkamam naudojimui užtikrinti, bet neapibrėžto asmenų rato poreikiams tenkinti.

LAT nurodė, kad servitutai administraciniu aktu galėjo būti nustatomi tarnaujančiaisiais tampantiems žemės sklypams. Kasacinis teismas pabrėžė, kad asmenų, kurie turi teisę servituto pagrindu naudotis tarnaujančiuoju daiktu, nustatymas sietinas ne su servituto turinio, bet su daikto nustatymu.

LAT pabrėžė ir tai, kad nagrinėjamoje byloje reikšminga, jog joje nėra įrodymų, kad gyvenamųjų namų kvartalas, kuriame esančiam žemės sklypui kaip tarnaujančiajam daiktui administraciniu aktu nustatytas kelio servitutas, pagal teritorijų planavimo dokumentus buvo suformuotas kaip uždaras kvartalas.

LAT, išnagrinėjęs bylą, nenustatė pagrindo tenkinti atsakovės kasacinį skundą, todėl paliko nepakeistą apeliacinės instancijos teismo nutartį.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.