„Morkas visada sėju kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje. O ankstyvąsias ir hibridines veisles galima sėti ir vasaros pradžioje“, – savo feisbuko paskyroje patarimais dalijasi Vanda.
Kai tik išdygsta pirmieji daigai, moteris iškart juos patręšia, išravi, paretina ir itin saugo nuo kenkėju. „Kol morkos auga, dažniau jas palaistykite, tačiau saikingai – lysvės neturi žliugti“, – pataria ji.
Morkas dažnai puola kandys, muselės, amarai, kiti kenkėjai. Kovoje su šiais naikintojais gelbsti specialūs purškalai, kurių galima įsigyti visose sodininkų reikmenų parduotuvėse.
Taigi, pirmą kartą morkas patręškite praėjus mėnesiui po sudygimo, tada – dar po poros mėnesių.
Kuo tręšia Vanda, kuri kasmet džiaugiasi itin saldžiomis ir didelėmis daržovėmis?
Sumaišo 15 g superfosfato, 15 g karbamido, 20 g kalio salietros, 1 a. š. nitrofoskos, 2 stiklines pelenų ir 10 litrų vandens. Prieš naudodama šias trąšas, lysves sudrėkina, tuomet trąšos veikia efektyviau.
Dar vienas receptas: 100 g mielių ir 30 g cukraus ištirpinkite kibire vandens. Leiskite pastovėti porą valandų ir tuomet laistykite.
„Morkos mėgsta ir dilgėlių antpilą, kurį paruošti vieni niekai, – negaili patarimų Vanda. – Susmulkintas dilgėles suberkite į nemažą talpą, užpilkite vandeniu ir palikite fermentuotis dvi savaites. Tiek laiko užeks, kad tirpalas prisisotintų reikalingų morkų augimui medžiagų“.
Na, o kad daržovės būtų saldžios pasirūpins kalio sulfatas: kalio trąšą ištirpinkite 10 litrų vandens. Tokio kiekio pakaks 1 kv metrui palieti.